Genel Sağlık Kanser teşhisinde 2 dakikada sonuç

Kanser teşhisinde 2 dakikada sonuç

09.03.2015 - 10:53 | Son Güncellenme:

Son dönemde ülkemizde kadın sağlığı konusunda yaşanan olumsuz olaylar konunun ciddiyetinin de daha çok fark edilmesini sağladı.

Kanser teşhisinde 2 dakikada sonuç

Özellikle yaklaşan Kadınlar Günü de diğer yıllara oranla önemini arttırdı. Hizmet verdiği alanlarda Başkentte uluslararası standartlarda sağlık hizmeti sunan Medicana Ankara uzman doktorları tarafından etkinlik kapsamında; kanser çeşitleri, son dönem tedavi yöntemleri ve tüp bebek uygulamalarındaki son gelişmeler hakkında bilgiler verildi…

Etkinlikte Prof.Dr.Yusuf Üstün; myom ve kistler, kadın genital kanserleri ve 2 dakikada rahim ağzı kanseri erken teşhisi; Op.Dr.Osman Denizhan Özgün ise; tüp bebekte yaşanan son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Etkinliğe katılan tüm kadınlara da özel avantajlar sağlandı.

En öldürücü jinekolojik kanser yumurtalık kanseridir

Prof.Dr.Yusuf Üstün: İyi huylu tümörler kanser değildir. Başka bölgelere yayılmazlar, Tamamen çıkartıldığı zaman genellikle tekrarlamazlar. Kötü huylu tümörler ya da kanser ise Komşu organ ve dokulara yayıldığı gibi, uzak organlara da yayılır. Rahim kanseri; Gelişmiş ülkelerde en sık rastlanan jinekolojik kanserdir. Kadınlarda 4. Sırada. Hastalığın görüldüğü kadınların %75’i menopozdadır. Kadın kanserleri içinde en iyisi rahim kanseridir. %90 hastada anormal uterin kanama görülür.

Haberin Devamı

Çoğunlukla menopoz sonrası kanama şeklinde görülür. Düşük doz KOK kullanımı, doğum sayısı arttıkça ve sigara kullanımı ile azalır. En öldürücü jinekolojik kanser yumurtalık kanseridir. Ortalama görülme yaşı 60-64. Bir kadının yaşamı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski 70’te 1’dir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Erken evrede belirgin bulgu yoktur. Adetlerde düzensizlik erken evrelerden itibaren görülebilen bir bulgudur. Tanı konabildiğinde %75 hastada hastalık yumurtalık dışına taşmıştır. Rahim Ağzı Kanseri; Görülme sıklığı 35-39 ile 60-64 yaşlar arasında artmakta. Her yıl dünyada 500.000 kadın bu tanıyı alır ve 250.000’i bu hastalık nedeniyle ölür.

Standart jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı kanserine dönüşme riski taşıyan kanser öncülü hücre değişimlerini Işıkla Tarama Yöntemi ile smear’e göre 2 yıla kadar varan erken evrelerde tespit etmek artık mümkündür. Türkiye’de jinekolojik muayeneye gitme oranı %13 ’tür. Işıkla Tarama Yöntemi, rahim ağzı dokusunun tüm katmanlarını saf beyaz ışıkla tarar. Dokularda oluşan fiziksel ve kimyasal değişimleri ölçer. Standart jinekolojik muayene sırasında uygulanan bu yöntemle hasta başında 2 dk içerisinde sonuç almak mümkündür.

Gebelik oranları ise aşılamada %12, Mikroenjeksiyon’da % 40-50 civarında

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün; Kadına ait kısırlık sebepleri; Tüplerde çift taraflı tıkanıklık, hasar veya yapışıklık, Rahimle ilgili yapısal sorunlar (endometriozis, myom), Yumurtlama sorunları, Rahim ağzı sorunları, İç salgı sistemi sorunları, Klasik tedavi yöntemleri: Yumurtlama Tedavisi (OI-Ovulasyon İndüksiyonu),Aşılama Tedavisi (IUI-Intrauterin Inseminasyon), Tüp Bebek Tedavisi (IVF) ve Mikroenjeksiyon (ICSI).

Gebelik oranları ise aşılamada %12, Mikroenjeksiyon’da % 40-50 civarındadır” şeklinde konuştu.

Yazarlar