Sağlık Karaciğerde Kitle Nedir, Belirtileri Nelerdir? Karaciğerdeki Kitle Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğerde Kitle Nedir, Belirtileri Nelerdir? Karaciğerdeki Kitle Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.03.2021 - 13:04 | Son Güncellenme:

Vücudun en önemli organlarından birisi olan karaciğer, aynı zamanda korumamız gereken en değerli organlarımızdan biridir. Toplumda giderek artan sorunların başında karaciğerde görülen kitle geliyor. Bu durumda karaciğerde kitle nedir ve belirtileri nelerdir gibi sorular yaygın olarak sorulmaktadır. Karaciğerdeki kitle belirtileri, karaciğerdeki kitle tedavilerinin nasıl yapıldığı dair detayları derledik.

Karaciğerde Kitle Nedir, Belirtileri Nelerdir Karaciğerdeki Kitle Tedavisi Nasıl Yapılır

Karaciğerde görülen kitle, tümör olarak da adlandırılmaktadır. Bu kitleler genel olarak organın kendi dokusundan çıkmakta olan kötü huylu tümörlerdir. Öte yandan farklı bir hastalık sonucu karaciğere sıçrayan iyi huylu kitlelerde bu hastalıklara yol açabilmektedir.

Karaciğerde Kitle Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Son yıllarda vakaları giderek artan hastalıklardan birisi de karaciğerdeki kitledir. Karaciğerde meydana gelen kitlelerin büyük bir çoğunluğunu genel olarak iyi huylu tümörler oluşturmaktadır. Karaciğer kanseri belirtilerinde ise daha çok vücuttaki diğer organlardan karaciğere sıçrayan hastalıklar ortaya çıkarmakta ve bunlarda kötü huylu kitle olarak adlandırılmaktadır. Karaciğer kitlesinin kolay şekilde tespit edilebilmesini sağlayacak belirli bulgular çoğunlukla bulunmamaktadır. Özel muayene ve tetkik sonrasında kitle tespiti yapılabilmektedir. Ancak kanser hastalarında bazı belirtiler şu şekilde yer almaktadır:

- Kilo verme
- Bulantı
- İştah kapanması ve yeme isteğinin oldukça azalması
- Cildin aşırı sararması ve göz akının sararması
- Şiddetli karın ağrıları
- Sürekli halsizlik
- Yüksek ateş
- Sarılık ve kusma gibi olaylar belirtilerin habercisi olabilmektedir.

Karaciğerdeki Kitle Tedavisi Nasıl Yapılır?

İyi huylu ve kötü huylu kitle hastalıklarında yapılacak olan tedavilerde bu belirtilere göre şekillendirilmektedir. İyi huylu kitle durumda hastalık çoğu zaman takip altına alınır ve takip edilir. Yapılan kanser tanısı sonrasında hastaların durumları ve hastalığın yayılım süreci detaylı olarak araştırılmaktadır. Gerekli olan ve uygun görülen durumlarda cerrahi işleme geçilir ve kitle çıkarılması ya da karaciğer nakli işlemleri yapılabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra karaciğerdeki kitle tedavilerinde genel olarak radyoterapi, kemoterapi, immünöterapi, akıllı ilaç uygulamalarına da yer verilebilmektedir. Aynı zamanda tedavilerde kitlenin yok edilebilmesi için alkol enjeksiyonu, ısı, soğuk, kemoterapötik ve radyoaktif küre ile birlikte ortadan kaldırılması için çalışmalar da yürütülebilmektedir.

Yazarlar