Editörün Seçtikleri Karda hayatta kalma sanatı

Karda hayatta kalma sanatı

08.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kar yağışına yolda yakalanan ya da karda trafiğe çıkmak zorunda olanlar, herşeye hazırlıklı olmak zorunda

Karda hayatta kalma sanatı

Karda hayatta kalma sanatı

Kar yağışına yolda yakalanan ya da karda trafiğe çıkmak zorunda olanlar, herşeye hazırlıklı olmak zorunda

Otokolik / LEVENT KÖPRÜLÜ

Yaşanan ağır kış koşulları ve özellikle de kar, otomobilinizin ve motorunuzun olduğu kadar sizin de dayanıklılığınızın ölçüldüğü bir mücadele haline gelmekte. Ancak kış için gerekli bakımları yapılmış, yeterli donanıma sahip bir otomobil ve kış koşullarında araç kullanmayı bilen sürücü, bununla rahatça başedebilir. Onun için fazla söze gerek bırakmadan, size bazı notlar sunmayı uygun gördük. İşte öneriler:

Araç hazırlığı:
• Aracınızın akü ve elektrik bakımlarını hâlâ yaptırmadıysanız, zayıf akünüzü hemen yenisiyle değiştirin. Şarj ve ateşleme sistemleri, farlar, kalorifer ve buğu çözücü sağlam olmalı. Radyatörde ise antifriz bulunmalı.
• Lastiklerinizin diş derinliği, hâlâ çok önemli. Diş derinliği az olan lastik, karda ve ıslak zeminde yolda tutunamaz. Asla lastik havanızı indirmeyin ve uygun basınçta tutun ki lastiğin dişleri yolu tam kavrasın.
• Karlı ve kaygan zeminde araç kullanmak, kuru havadan çok farklıdır. Asla panik yapmayın. Karlı zeminde mümkünse 2. viteste ve az gaz vererek kalkın. Karlı yolda giderken de mümkün olduğunca yüksek devirden kaçının.

Asla panik yapmayın
• Asla sert fren yapmayın. Tekerlekler kilitleneceğinden, araç kontrolden çıkabilir. Öndeki araçla takip mesafesini artırın ve ani şerit değiştirmeyin.
• Araç ani gaz veya fren yüzünden bir yöne kaymaya başlarsa hemen ayağınızı gaz ve fren pedalından çekin. Aracın vitesini hemen boşa alın. Aracın patinajı kesildiğinde direksiyonu yumuşak hareketlerle gitmek istediğiniz yöne çevirin. Şayet kayma sürüyorsa, yine yavaşça direksiyonu arka tarafın kaydığı yöne çevirip aracın düz duruma gelmesini sağlayın. Araç düzelince vitese takıp hafif gaz vererek yola devam edin.
• Karlı havada yola çıktığınızda yeterli yakıtınız olup olmadığını kontrol edin. Farlar, kaput, bağaj kapağı ve camdaki karları temizleyin.
• Hareket kabiliyetinizi kısıtlamayacak, ancak sizi sıcak tutacak giysiler giyin. Hatta aracınıza fazladan bot veya çizme, kalın bir palto yahut mont, eldiven ve bere koymayı unutmayın. Zira vücut, sıcaklığının yüzde 60’ını baş kısmından kaybeder.
• Radyoyu açık tutun. Cep telefonunun şarjı tam olsun.
• Bagajda zincir, halat, aküt takviye kablosu, ilk yardım kiti, ışıldakın yanı sıra kum, tuz ya da kedi kumu bulundurun.
• Araçta kağıt veya kumaş havlu, atıştırabileceğiniz bisküvi, kraker gibi yiyecekler, yangın söndürücü, kibrit hatta mum bulundurun.
• Yol kapanmış ve yoğun karda araçta kalmışsanız, yardım gelene kadar araçtan çıkmayın. Vücut ısınızı korumak için başınıza bere giyin. Uyumayın ve araca temiz hava girmesi için zaman zaman cam aralayın. Aracınızın çalışabilir durumda kalmasını sağlayın. Çalıştırıp ısıtın. Egzostun karla kapanmamasına dikkat edin. Gece ışıldağı çalıştırın, görünür yere koyun. Farları kullanmayın.




YAŞAM






















Yazarlar