Genel Sağlık Kekik yağı faydaları nelerdir? Kekik yağı nasıl yapılır ve kullanılır?

Kekik yağı faydaları nelerdir? Kekik yağı nasıl yapılır ve kullanılır?

03.12.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:

Nane ailesinin bir üyesi olan kekik yemek dışında da pek çok şeyde kullanılmaktadır. Şifalı bitkiler arasında yer alan kekiğin yağı da bulunur. Kendisi gibi yayığının da faydası çoktur. Kekik yağı antikçağlardan bu yana tıbbi yöntem olarak kullanılmıştır. Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonları temizlemeye yardımcı olur ve öksürüğe iyi gelir. Ciltteki sivilcelere ve saça faydaları vardır. Ancak bebeklerde kullanılması önerilmez. Kekik yağı faydaları nelerdir? diyorsanız “Kekik yağı nasıl yapılır ve kullanılır?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Kekik yağı faydaları nelerdir Kekik yağı nasıl yapılır ve kullanılır

Kekik yağı bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir ve antik çağlardan beri tıbbi bir yöntem olarak kullanılmıştır. Kekik, bağışıklık, solunum, sindirim, sinir ve diğer vücut sistemlerini destekler. Hormon düzeylerini dengelediği için hormonların en önemli esansiyel yağlarından biridir. Menstüral ve menopoz semptomları olan kadınlara yardımcı olur. Ayrıca, vücudu, felç, artrit, mantar ve bakteri enfeksiyonları ve cilt rahatsızlıkları gibi tehlikeli hastalıklardan korur.

Kekik yağının sağlık açısından olan faydalarının geniş bir yelpazesi bulunmaktadır. Kekik yağının faydalarını merak ediyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz.
Kekik bitkisi, küçük, yüksek aromatik, gri-yeşil yaprakları ve erken yaz aylarında çiçek açan mor ya da pembe çiçek kümeleri ile gür, odunsu bazlı yaprak dökmeyen bir alt çalıdır. Genellikle altı ila 12 inç boyunda ve 16 inç genişliğinde olmak üzere büyür.

Kekik, kuraklığı iyi tolere eder ve dağ yaylalarında yetiştiği için derin donlara bile dayanabilir. İlkbaharda ekilir ve uzun ömürlü olarak büyümeye devam eder. Bitkilerin tohumları, kökleri veya kesimleri, çoğaltmak için kullanılabilir.

Kekik yağının ana bileşenleri tipik olarak alfa-thujone, alfa-pinen, camfen, beta-pinen, para-cymene, alfa-terpinen, linalol, borneol, beta-kariyofil, timol ve karvakrol içerir. Uçucu yağ, güçlü ve nüfuz eden baharatlı ve sıcak bir aroması vardır.

Kekik yağının faydaları nelerdir?

Kekik yağı tıkanıklığı giderir ve göğüste ve boğazda görülen soğuk algınlığı veya öksürüğe neden olan enfeksiyonları hızlı bir şekilde vücuttan atmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı, üst solunum yollarına saldırabilen 200'den fazla farklı virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Soğuk algınlığının yaygın nedenleri arasında zayıflamış bağışıklık sistemi, uyku eksikliği , duygusal stres ve sağlıksız sindirim sistemi yer alır.

Kekik yağının enfeksiyonları öldürme, anksiyeteyi azaltma, toksinlerin vücuttan atma ve uykusuzlukları uyuşturmadan tedavi edebilme yeteneği, onu soğuk algınlığı için mükemmel bir doğal çözüm haline getirmektedir .

Kekik yağı nasıl kullanılır?

Yağın içerisinde yoğun olarak fenolik asit bulunur ve güçlü bir antibakteriyeldir. Bu özelliği nedeniyle et beni tedavisinde kullanılır. Yeni oluşmuş et benlerini 2 ayda, eski et benlerini ise daha uzun bir sürede yok etmektedir. Et benlerinizi yok etmek için 7 damla Hindistan cevizi yağı ile 4 damla kekik yağını karıştırarak et benlerinizin üzerine, günde birkaç kez sürmeye devam edebilirsiniz.

Çok fazla alanda kullanılabilen kekik yağı saç bakımında kullanabileceğiniz besleyici bir yağdır. Bir bardak suyun içine 3 damla koyup karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Harici kullanımlarda ise bir çorba kaşığı zeytinyağı ya da badem yağı içine 5 damla kekik yağı koyarak karıştırmanız ve bu şekilde uygulamanız gerekir. Banyo suyuna katarak kullanırsanız hoş bir ferahlık duygusu yaşarsınız.

Kekik yağı nasıl yapılır?

Kekik uçucu yağ, kekik bitkisinin taze veya kısmen kurutulmuş yapraklarının ve çiçeklerinin buharla damıtılması yoluyla üretilir. 

Malzemeler;

1/2 fincan kuru kekik
250 ml zeytinyağı
Havan
tencere
Huni
Cam kutu
Prosedür:

Nasıl yapılır?

- Otları havan aracılığıyla dövün.
- Tencereyi ateşe koyun
- Ezilmiş kekik ve yağını tencereye yerleştirin Bu karışımı orta ateşte en az beş dakika karıştırarak kaynatın
- Isıyı kapatın ve karışımın soğumasına izin verin. Karışımı cam kaba dökün ve daha sonra serin bir yerde saklayın.

Kekik yağı faydaları nelerdir Kekik yağı nasıl yapılır ve kullanılır

Kekik yağı ne iyi gelir?

 Cilt sağlığını teşvik eder

Kekik yağı cildi zararlı bakterilerden ve mantar enfeksiyonlarından korur; aynı zamanda sivilce için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Yaraları ve yara izlerini iyileştirir; yanıkları giderir.

Saçı besler

Kekik yağı saçı besler ve daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Kepekleri geçirme etkisi vardır. Saç derisindeki kan dolaşımını güçlendirir.

Egzamayı tedavi eder

Egzama ve çeşitli döküntülü cilt hastalıkları sızan bağırsak sendromu hastalığı ve çeşitli sindirim sistemi hastalıklarından dolayı meydana gelebilir. Kekik yağı sindirim sistemine yardımcı olduğundan, idrar yoluyla vücuttan toksinlerin yok edilmesini tetikler, zihni rahatlatır ve antioksidan olarak işlev görür, mükemmel doğal egzama tedavisidir .

Ağız ve diş eti problemlerini giderir

Kekik yağı diş çürüğü, diş eti iltihabı, plak ve ağız kokusu gibi ağız problemlerini tedavi ettiği bilinmektedir. Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile kekik yağı ağızdaki mikropları öldürmenin doğal bir yoludur, bu nedenle ağız enfeksiyonlarını kekik yağı ile önleyebilirsiniz.

Böcek kovucu özelliği vardır

Kekik yağı vücutta beslenen zararlıları ve parazitleri uzak tutar. Sivrisinekler, pireler, bitler ve yatak böcekleri gibi zararlılar, cildinize, saçınıza, kıyafetlerinize ve mobilyalarınıza zarar verebilir, bu nedenle onları tamamen doğal esansiyel yağ ile uzak tutun. Birkaç damla kekik yağı da güveler ve böcekleri geri çevirir.

Kekik yağının zararları

- Fazla tüketildiği taktirde vücutta demir eksikliğine neden olabilmektedir. Ne sebeple kullanılırsa kullanılsın kekik yağının kullanım süresi 10 günü geçmemelidir.

- Kekik yağının kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlarla kullanımı sakıncalıdır. Kekik yağı kullanmaya başlamadan önce kesinlikle bir doktora danışmanız gerekmektedir.

- Özellikle hamilelerin ve guatr problemleri olan kişilerin kekik yağı kullanmamaları doktorlar tarafından söylenmektedir.

Kekik yağı bebeklerde kullanılır mı?

Hamilelikte kekik yağı kullanımı sakıncalı olabilmektedir. Bu durum emzirme döneminde de geçerlidir. Kekik yağı her ne kadar faydalı olsa da demir emilimine engel olabildiği için gebelik döneminde anne ve bebek için tehlike arz edebilir.

Bebeklerde ve çocuklarda da kekik yağı kullanımı tavsiye edilmez.

 

 

Yazarlar