Youtube Kids ebeveyn ve çocuklara neler vadediyor?

Günümüzde çocukların TV izleme alışkanlıklarının yerini Youtube videoları aldı. Yetişkinlere uygun içeriklerin bulunduğu Youtube videolarının çocuklar tarafından izlenmesi birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Bu sıkıntıların önüne geçmek için Youtube firması YouTube Kids uygulamasını kullanıcılarına sundu. Ebeveyn denetiminin etkin bir şekilde kullanıldığı çocuklara özgü eğlenceli ve öğretici içeriklerin bulunduğu Youtube Kids uygulaması ülkemizde de kullanıma açıldı. Peki, YouTube Kids uygulamasının yenilik ve farkları neler? Ebeveyn ve çocuklara neler vadediyor?

Bu soruların cevaplarına geçmeden önce şunu bilmelisiniz ki internet dünyası çocuklarınız için güvenli bir ortam değildir. Çocuklarınız sizin denetiminize, rehberliğinize ve yönlendirmenize ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Youtube Kids gibi çocuklara özgü uygulamaları tercih etmelisiniz. Çocuğunuzun yetişkinlere özgü videoların bulunduğu Youtube ve benzeri sosyal medya uygulamalarına erişimini kısıtlamalısınız. Telefonunuza uygulama kilitleme programı kurmalısınız (Applock, Norton App Lock vs.). Böylece çocuğunuz yaşına uygun olmayan uygulamalara giremez. Girmek istediğinde şifre ya da telefon sahibinin parmak izini okutmasını gerekir. Bu önemli noktaya değindikten sonra Youtube Kids’in renkli dünyasını tanımaya ve sizlere neler vadettiğinden bahsetmeye geçebiliriz:

Haberin Devamı

Kullanışlı ara yüz

Youtube Kids sade ara yüzü ile kullanımı oldukça kolay bir uygulamadır. Karmaşık olmayan bu arayüz sayesinde kolaylıkla uygulamayı öğrenebilirsiniz.

Tamamen ücretsiz

Youtube Kids uygulaması hiçbir ücret talep etmemektedir.

Farklı yaş kategorileri

Youtube Kids uygulaması üç farklı yaş grubuna hitap etmektedir. Bu özellik çocuğunuzun yaşına uygun kategoriyi seçmenizi sağlamaktadır. Çocuğunuzun yaşı Okul öncesi 4 yaş ve altı, 5-7 yaş, 8- 12 yaş kategorilerinden hangisine uygunsa o kategoriyi seçebilirsiniz.

Farklı ekranlarda izleyebilme

Çocuğunuz yada çocuklarınız için profil açtıktan sonra bu uygulamaya akıllı telefon, bilgisayar, tablet gibi farklı ekranlardan da ulaşabilirsiniz. Telefonda uygulamayı indirerek, bilgisayarda ise tarayıcı üzerinden Youtube Kids’e erişebilirsiniz.

Kontrol ebeveynde

Uygulamayı indirdiğinizde karşınıza iki seçenek çıkıyor. Ben çocuğum ve Ben Ebeveynim, bu iki seçenekten Ben çocuğum kısmını tıkladığınızda karşınıza “Bir ebeveynden Youtube Kids’i kurmasını isteyin” uyarısı çıkıyor. Bu durumda gösteriyor ki Youtube Kids uygulamasının denetimi ebeveyne verilmiş.

Ben Ebeveynim butonunu tıkladığınızda ebeveyn güvenlik denetimleri konusunda karar vermeniz için birkaç dakikanızı ayırmanız isteniyor. Bu önemli konu için birkaç dakika değil birkaç saat bile ayrılabilir. Bu sayfada ileri dediğinizde sizden doğum yılınız isteyen başka bir sayfa çıkıyor. Doğum yılınızı girdiğinizde Youtube Kids’i nasıl kullanacağınıza dair bir video çıkıyor:

Haberin Devamı

“Artık oturum açıp her bir çocuk için profil oluşturabilirsiniz. Oturum açarsanız daha fazla kontrole erişebilir ve çok sayıda videoya izin vermeyi ya da izlenebilecek videoları bizzat seçmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca, hoşlanmadığınız tüm video ve kanalları engelleyebilirsiniz. Bir cihazda tekrar oturum açtığınızda çocuklarınızın profilleri kullanılmaya hazır olur. Ebeveyn hesabıyla oturum açarak hemen başlayabilirsiniz.”

Ebeveyn denetimlerini düzenleme

Oturum açtıktan sonra karşınıza ebeveyn denetimleri bölümü çıkıyor. Burada size tanımlanan yetkileri nasıl kullanacağınıza dair yönlendirilmeler bulunuyor. Ayarlarınızı değiştirmek için ekranın sağ üst köşesinde yer alan anahtar simgesine tıklayarak ebeveyn denetimini açabilirsiniz. Ayrıca videoların sağ üst kısmında yer alan alt alta üç noktaya tıklayarak videoyu engelleyebilir. Olumsuz içerik bildiriminde bulunabilirsiniz. Çocuğunuzun birkaç video izledikten sonra neler izlediğini ekranın sol üst kısmında yer alan profil simgesine tıklayarak görebilirsiniz. Bu bilgilendirmeden sonra bitti butonuna tıkladıktan sonra çocuklarınız için profil oluşturabileceğiniz bir sayfa açılıyor.

Haberin Devamı

Her çocuk için ayrı profil oluşturabilme

Bu sayfada profil eklemek istediğinizde Google hesabı şifrenizi girerek profil oluşturabilirsiniz. Profil oluşturma ekranı çıktığında çocuğunuz adı, yaşı ve doğum ayı isteniyor. Bu bilgileri girdiğinizde çocuğunuz adına bir profil açmış oluyorsunuz. Farklı bir profil oluşturmak istediğinizde her defasında sizden Google hesap şifreniz tekrar isteniyor.

Farklı Yaş gruplarına özel içerikler

Çocuğunuzun bilgilerini girdikten sonra sizi üç farklı profil resminin bulunduğu hesaplar karşılıyor. Bu sayfada Okul Öncesi 4 yaş altı, Küçük -5-7 yaş, Büyük -8-12 yaş seçenekleri sunulduğu bu hesaplardan çocuğunuzun yaşına uygun olanı seçebilirsiniz. Bu hesaplarla ilgili olarak Youtube Kids’te aşağıdaki açıklamalar yer almaktadır.

“Okul Öncesi: Çocuklar yaratıcılık, eğlence, öğrenme ve keşfetmeyi teşvik eden videoları izleyebilir. Sistemlerimiz okul öncesi çağdaki çocuklara uygun olmayan içerikleri engellemek için özen gösterse de tüm videolar manuel olarak incelenmemiştir. Gözden kaçmış uygunsuz bir içeriğe rastlarsanız bunları engelleyebilir veya hızlı bir inceleme için işaretleyebilirsiniz. Arama sonuçları, 4 yaş ve altı çocuklara önerilen içeriklerle sınırlıdır. İçerikleri onaylama gibi denetimlerden yararlanmak istiyorsanız YouTube Kids mobil uygulamasını indirin. Şovlar, müzik, öğretim ve keşfet menüleri bulunmaktadır.

5 - 7 yaş: Çocuklar, ilgi alanlarını keşfedip şarkılar, çizgi filmler ve el işleri dâhil pek çok farklı konuda arama yapabilir. Sistemlerimiz küçük çocuklar için uygun olmayan içerikleri engellemek için sıkı bir şekilde çalışmaktadır ancak tüm videolar manuel olarak incelenmemiştir. Gözümüzden kaçmış olan uygunsuz içeriklerle karşılaşırsanız bunları engelleyebilir veya hızlıca incelenmesi için işaretleyebilirsiniz. Arama sonuçları, 7 yaş ve altı çocuklara önerilen içeriklerle sınırlıdır. İçerikleri onaylama gibi denetimlerden yararlanmak istiyorsanız YouTube Kids mobil uygulamasını indirin.

8 - 12 yaş: Bağımsızlık duygusu gelişmekte olan çocukların diğer müzik videolarını, oyunları, aile vloglarını, bilimsel içerikleri ve daha fazlasını arayıp keşfetmesine olanak tanır. Sistemlerimiz yetişkinlere uygun içerikleri engellemek için sıkı bir şekilde çalışmaktadır ancak tüm videolar manuel olarak incelenmemiştir. Gözümüzden kaçmış olan uygunsuz içeriklerle karşılaşırsanız bunları engelleyebilir veya hızlıca incelenmesi için işaretleyebilirsiniz. Arama sonuçları, 12 yaş ve altı çocuklara önerilen içeriklerle sınırlıdır. İçerikleri onaylama gibi denetimlerden yararlanmak istiyorsanız YouTube Kids mobil uygulamasını indirin.”

Aramayı açma-kapama

Bu açıklayıcı bilgileri okuduktan sonra çocuğunuza uygun yaş aralığını seçtiğinizde karşınıza“Aramayı açmak mı yoksa kapatmak mı istiyorsunuz?” sorusu çıkıyor. Arama işlevini açık bıraktığınızda çocuğunuz milyonlarca video içeriğinden ilgisini çeken videoları arayabilir. Aramayı kapalı tuttuğunuzda ise; çocuğunuz sadece YouTube Kids tarafından doğrulanan birkaç kanalın içeriklerini izleyebilir. Video araması yapamaz.

Uygunsuz içerikleri hızlıca şikâyet etme/engelleme

Çocuğunuz her iki durumda da istemediğiniz bir içerik ile karşılaşabilir. Bu tür içeriklerle karşılaşırsanız hızlıca incelenmesi için işaretleyebilirsiniz. Bu kanalı yada videoyu engelleyebilirsiniz.

PİN kodu oluşturabilme

Bu ekranı geçtikten sonra ise çocuğunuzun oluşturulan profiline girmesi için bir pin kodu oluşturabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz profil içeriğinde güvenlik ayarlarını değiştiremez, koyduğunuz kısıtlamaları kaldıramaz. Eğer oluşturduğunuz şifreyi unutursanız Youtube Kids uygulamasını telefonunuzdan kaldırıp yeniden kurmanız gerekir.

Gizlilik ayarlarını düzenleyebilme

Sağ üstte yer alan Gizlilik ikonuna tıkladığınızda karşınıza çıkan işlem sorusuna cevap vermeniz gerekiyor. Sonrasında da mail adresinizin şifresini girmelisiniz. Bu adımları geçtikten sonra gizlilik ayarları ekranına ulaşabiliyorsunuz. Ayarlar sayfasında çocuğunuzun profil resmini, ismini, yaşını değiştirebilir, izleyebileceği video içeriklerinin bulunduğu yaş grubunu, arama yapıp yapamayacağını, arama geçmişini temizlemeyi ve YouTube Kids’in video önermek için arama geçmişini kullanmasını engelleyebilirsiniz. Profili silebilirsiniz. Farklı bir profil ekleyebilirsiniz. Ebeveyn ayarlarına erişimi engellemek için mail şifreniz dışında bir şifre oluşturabilirsiniz. Kötü örnek teşkil eden video ve kanallar için ekran görüntüsü alarak geri bildirimde bulunabilirsiniz. Ebeveyn rehberi kısmına buradan ulaşarak aklınıza takılan sorulan cevaplarını bulabilirsiniz.

Hesaplar arası geçiş için PİN kodu belirleyebilme

Profil düzenle kısmından 4 haneli gizlilik kodu oluşturabilirsiniz. Hesaplar arası geçiş yapılırken bu kod girilir. Böylece yaşı küçük olan çocuğunuz büyük yaş videolarının bulunduğu profile geçiş yapmak istediğinde belirlediğiniz kodu girmesi gerekir.

Video geçmişini görebilme

Çocuğunuzun izlediği videoları profil resmine tıklayarak çıkan ekranda görebilirsiniz. Ancak çocuğunuz profiline girerek geçmişi temizleyebilir. Bu durumda çocuğunuzun neleri izlediğinizi görmenize engel olabilir. Ayrıca profiller arası geçişlerde 4 haneli kod koyabilir. Bu açıkları da yapılacak güncellemelerden sonra düzeltilebilir.

Zaman sınırı koyabilme

Mobil uygulamalarda zamanlayıcı menüsü bulunmaktadır 0-60 dakika aralığında istediğiniz zaman dilimini seçerek çocuğunuzun ekran süresini kısıtlayabilirsiniz. Zaman kısıtlaması sadece mobil kullanımda bulunmakta olup web kullanımında bu seçenek bulunmamaktadır. Bu önemli özelliğin web sürümünde de olması ekran zamanının kısıtlamak adına önem arz etmektedir.

Çocuk videoyu izlerken bir süre sonra 2 dakika kaldı uyarısı ekrana gelir. Süre doldu! yazısı belirir. Ek zaman istendiğinde ebeveynin belirlemiş olduğu 4 haneli şifreyi girmesi gerekir. Eğer ebeveyn olarak bu şifreyi oluşturmadıysanız çocuğunuz sorulan çarpma işleminin cevabını yazarak zamanlamayı yeniden ayarlayıp ekran süresini uzatabilir.

Çocuklara uygun olmayan reklamlara yer vermeme

Youtube Kids’te çocukların ilgi alanlarına dayalı reklamlar yasaktır. Yeniden pazarlama içeren ücretli reklamlarda yasaktır. Kısıtlanmış ürün kategorilerinde yer alan (Kişisel dış bakım, fitness, egzersiz, diyet, ve beslenmeyle ilgili ürünler, arkadaşlık sitesi, aile danışmanlığı, evlilik ve boşanma hizmetlerine dair ücretli reklamlar, tüm yiyecek ve içecek reklamları, yasa dışı kabul edilen tüm zararlı ürünlerin reklamı, sanal topluluklarla ilgili platformlar ve hizmetler, siyasi reklamlar, dini içerikli reklamlar, video oyunları )reklamları yayınlamak yasaktır.

YouTube Kids çocukların seçkin ve faydalı içeriklere ulaşabilmeleri için ebeveynlerin elini güçlendirmeye çalışmış gibi görünüyor. Kaygılarınızı hafifletmek için denetim ve kontrolü size vermeleri çok iyi olmuş. Ebeveyn olarak yapmanız gereken çocuğunuza yetişkin yaş gurubuna hitap eden YouTube videolarını izletmek yerine, denetimin daha kolay olduğu YouTube Kids uygulamasından video izlemelerini sağlamak olmalıdır. Alfa neslini teknolojiden uzak tutmak yerine onlara rehberlik yapmak ve teknolojinin doğru kullanımını öğretmemiz gerekmektedir.

www.muratatila.com