Editörün Seçtikleri Komşuya koştuk

Komşuya koştuk

09.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Komşuya koştuk

Komşuya koştuk


Atina enkazında büyük dayanışma. Türk - Yunan kurtarma ekipleri sırt sırta çalışıyor...


       Depremle sarsılan Atina'ya giden ilk yabancı kurtarma ekibi olan AKUT, dünya ve Yunan kamuoyu ile medyanın ilgi odağı oldu. Türk ve Yunan kurtarma ekiplerinin enkazda birlikte çalışmaları Yunan televizyon kanallarında dokunaklı ifadelerle övülürken, AKUT dünyaya "Hayat kurtarma dilini konuşuyoruz" mesajını verdi.
       Gün doğarken Atina'ya inen 20 kişilik AKUT ekibi, Atina Havalanı'ndan saat 08.00 sıralarında Metamorfosis semtindeki tamamen çökmüş Rikomeks Poliüretan fabrikasına giderek kurtarma çalışmalarına başladı. Enkazda tünel açan AKUT ekibi, ilk saatlerde yıkıntılar altında dört canlı bulunduğunu tespit etti. Yaklaşık 30 kişinin çıkarıldığı enkaz altında 28 işçinin bulunduğu Rikomeks'deki çalışmalara ilerleyen saatlerde Fransız, Alman ve İsviçre ekipleri de katıldı. Yetkili Yunan komutanın emriyle bölgede bulunan Yunan askerlerinden 50'sinin AKUT ekibine yardımcı olmakla görevlendirilmesi dikkat çekti. AKUT ekibinin bulunduğu bölgeyi akşam saatlerinde, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Ali Tuygan da ziyaret etti.

Büyük özveri

       Atina'nın kuzey banliyösündeki fabrikanın enkaz kurtarma çalışmalarında kırmızı giysiler içindeki 20 kişilik AKUT ekibi ile mavi giysiler içindeki 50 kişilik Yunanlı arama kurtarma ekibi, Türkiye'den getirilen teknik aletlerle enkaz altında yaşam işareti aramayı geç saatlere kadar sürdürdü.
       AKUT ekibinden Feridun Çelikmen, enkaz altındaki kişilerle konuştuklarını belirterek, "Yolda olduğumuzu biliyorlar" dedi.
       AKUT üyelerinden Utku Ayrılmaz da, Reuters'e "Siyaset, hükümetler için bir sorun. Burada birlikte çalışıyoruz; hayat kurtarma dilini konuşuyoruz" açıklamasını yaptı.
       Kurtarma çalışmalarını canlı yayınlayan Yunan televizyon kanalları Ricomeks tesisinin enkazında çalışan AKUT'un büyük bir özveriyle çaba harcadığını belirtti.
       Yunan askerleriyle kırmızı giysili Türk ekibi üyelerinin enkaz altındakilere ulaşabilmek için birlikte çalışmalarının dokunaklı bir görüntü oluşturduğu yorumunu yapan televizyonlar, AKUT üyelerinin görüntüleri eşliğinde Türkiye'nin derhal yardıma koştuğunu sık sık vurguladı.
       Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, kurtarma çalışmalarına dün öğleden sonraya kadar fiilen Türkiye'den 20, Fransa'dan 40 ve İsviçre'den yedi kişiden oluşan ekiplerin katıldığını belirtti.
       İngiliz yayın kuruluşu BBC ile France 3 televizyon kanalı da, Yunanistan'daki depreme ilk yabancı yardımın Türk AKUT ekibinden geldiğini vurguladı. Fransız televizyonu, Yunanistan'daki bir AKUT görevlisinin, "Türkiye'de Yunan kurtarma ekipleri ile çok iyi çalıştık, burada da, büyük bir koordinasyon içinde birlikte çalışmalarımızı sürdüyoruz" dediğini aktardı.
       Menidi civarında çöken binalardaki arama çalışmalarına da AKUT'un diğer ekiplerin yanısıra eşlik edeceği bildirildi.

Sivil savunma çıkarmazı

Arama ve Kurtarma Derneği (AKUT) ekibinin ardından, Ankara'dan Sivil Savunma Birliği de köpekleri ve techizatlarıyla Atina'ya gitti. Başbakan Ecevit'in talimatıyla yola çıkan İçişleri Bakanlığı'na bağlı bu birlikte bir ekip şefi, bir doktor, bir hemşirenin yanısıra 20 yetişmiş personel bulunuyor. Ayrıca, İstanbul Yardım Grubu Arama ve Kurtarma Timi'ne mensup dört kişilik bir ekip de, Olympic Hava Yolları'na ait bir uçakla dün sabah Atina'ya hareket etti.

"Halk kahramanları"

       Arama Kurtarma Derneği (AKUT), 1996'da kuruldu. Başta Adana depremi ve Bolu'da meydana gelen sel olmak üzere deprem, sel felaketi, çığ ve dağda mahsur kalma gibi çaresiz durumdaki 235 insana yardım etti. 17 Ağustos'ta meydana gelen depremin ilk saatlerinden itibaren AKUT ekipleri Değirmendere, Gölcük, Adapazarı, Yalova, İzmit Merkez'deki çalışmalarını aralıksız sürdürdü. AKUT, İzmit depreminde de 200 insanın hayata döndürülmesinde katkıda bulundu.
       AKUT'un asıl amacı; kazaya uğrayan ve kaybolan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken en uygun koşulları yaratmak. AKUT, doğal afetler ve kazalarda görevini gönüllü olarak yerine getiriyor. AKUT bünyesinde çalışanlar da uzman gönüllülerden oluşuyor.


Yazarlar