Bebek "Kordon kanı çöpe atılmasın"

"Kordon kanı çöpe atılmasın"

09.05.2011 - 09:45 | Son Güncellenme:

TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, 80’e yakın hastalığın tedavisinde kullanılmasına rağmen kordon kanının yüzde 97’sinin hâlâ çöpe atıldığını söyledi.

Kordon kanı çöpe atılmasın

Türk - Alman Jinekoloji Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, 80’e yakın hastalığın tedavisinde kullanılmasına rağmen kordon kanının yüzde 97’sinin hâlâ çöpe atıldığını söyledi. Bu konuda tek eksiğin ulusal kordon kanı bankası olduğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, özel kordon kanı bankaları için "Bir sürü parayı boşu boşuna veriyorsunuz" dedi.

Haberin Devamı

TAJEV’in iki yılda bir gerçekleşen ve bu yıl 9’uncusunu düzenlediği Türk- Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’nın turizm beldesi Belek’te devam ediyor. 1500 doktorun katılımıyla başlayan ve yarın sona erecek kongreye yurtiçinden 148, yurtdışından da 44 konusunda uzman bilim adamı davet edildi.

TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, kalıtımsal hastalıklarının artık anne karnında da tedavi edilebileceğini söyledi. Anne karnındaki bebeğe kök hücre tedavisi ile birçok kalıtımsal hastalığın daha bebek dünyaya gelmeden tedavi edilebilir olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ünlü, "Kordon kanından elde edilen kök hücre ile doku mühendisliği yöntemleri kullanılarak, ihtiyacı olan kişilere kas, kemik, kıkırdak dokuları, kalp kapakçığı, mesane gibi doku ve organ parçaları üretilebilir hale geldi" dedi.
Kök hücreler ile şu an yaklaşık olarak 80 kadar hastalığın tedavi edilebilmesine rağmen kordon kanının yüzde 97’sinin hâlâ atılmakta olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ünlü, bu hücrelerin kanser, bağışıklık sistemi ve genetik ile ilgili birçok hastalığın tedavisinde kullanılabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

ULUSAL KORDON BANKASI YAKINDA
Dünya genelinde iki tür kordon kanı bankacılığı yönteminin bulunduğunu kaydeden TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, özel kordon bankaları aracılığıyla saklanan kordon kanının, alınan bebekte kullanılma şansının ancak yüz binde 1 ya da 2’yle sınırlı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünlü, özel kordon kanı bankaları için "Bir sürü parayı boşu boşuna veriyorsunuz" dedi. Bu noktada devreye ulusal ve anonim bir nitelik taşıyan kordon kanı bankalarının girdiğini kaydeden Prof. Dr. Cihat Ünlü, kordon kanı bankacılığına ticari araç olarak bakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

TAJEV Yönetim Kurulu üyesi Dr. Şenol Kanyoncu, Sağlık Bakanlığı’nın ulusal kordon kanı bankası kurulması için çalışma içinde olduğunu söyledi. Kordon kanı bağışının ailenin rızası çerçevesinde gerçekleşeceği için gerekli yasal çerçeve hazırlığının uzun sürdüğünü kaydeden Dr. Kanyoncu, ulusal kordon kanı bankacılığının yakın bir gelecekte uygulamaya geçeceğini söyledi.

Haberin Devamı

’AMELİYATHANE HAZIR MI?’ UYGULAMASI
TAJEV Başkanı Prof. Dr. Ünlü, dünyada yılda 250 milyon ameliyat yapıldığını ve bunların yüzde 2 - 3’ünde yanlış kişiye, yanlış tarafa veya yanlış ameliyatla sonuçlandığını söyledi. Bu rakamlardan hareketle "Ameliyathane Hazır- ’OR READY’ İnisiyatifi" adı altında tüm dünyada örgütlenme başladığını kaydeden Prof. Dr. Ünlü, bu inisiyatifin ameliyat öncesi alınması gereken önlemleri üç adımda tasarladığını kaydetti. Prof. Dr. Ünlü, bu adımlar eksiksiz uygulanırsa hata oranlarının yüzde 40 ve ameliyat sırasındaki ölümlerin ise yüzde 50 azalacağını kaydetti. Prof. Dr. Ünlü, TAJEV olarak son bir ayda bu inisiyatifin içine dahil olarak çalışmalara başladıklarını kaydetti.

JİNEKOLOJİDE ROBOTİK CERRAHİ
Kongrenin Onursal Başkanı Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Camran Nezhat, jinekolojide hızla gelişen robotik cerrahinin ihtiyaç olduğunu söyledi, ancak bir uyarıda da bulundu. Prof. Dr. Nezhat, "Kolunuza konmuş bir sineği silahla öldürmezsiniz" diyerek robotik cerrahi uygulama alanının sınırlarının iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi. Erkek, kadınlar ve çocuklar için büyük kesilerden ziyade ufak ufak deliklerden girerek ameliyat yapmanın daha iyi bir durum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nezhat, herkes için iyi olduğu bilinmesine rağmen cerrahi müdahalelerin hali hazırda yüzde 70 oranında büyük kesilerle yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

TAJEV Başkanı Prof. Cihat Ünlü ise robotik cerrahinin sisteminin maliyetinin yaklaşık 2 milyon euro olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sistemin maliyeti nedeniyle robotik cerrahi müdahalenin tüm maliyetlerini karşılamadığını kaydeden Prof. Dr. Ünlü, hastalarını ödemesi gereken katkı payının ameliyatın türünü göre 1500 ile 5 bin TL arasında değiştiğine dikkati çekti.

Yazarlar