Kültür Sanat Lee Konitz 20 Şubat’ta CRR’de çalacak

Lee Konitz 20 Şubat’ta CRR’de çalacak

02.02.2016 - 11:23 | Son Güncellenme:

90. yaşına yaklaşırken, alto saksafonun dev ismi Lee Konitz 20 Şubat’ta CRR’de çalacak.

Lee Konitz  20 Şubat’ta CRR’de çalacak

Alto saksafoncu Lee Konitz’in ilk solo albümünün çıkış tarihi 1949, ama daha öncesinde Miles Davis’in Tuba Band’iyle de çalmışlığı var kendisinin. Bir başka deyişle 60 yıla yakın bir zamandır enstrümanına üfleyen bir efsane o. Yaşayan bir efsane..

Haberin Devamı

Bunun yanında “yalnız kurt” yakıştırması da yapılır Lee Konitz’e. Çok dikkat çekmez, kendini göstermek için atak davranmaz. Ama Konitz için caz müzisyeni olmak demek doğaçlama yapmak demektir. Doğaçlama yapmak da risk almayı gerektirir.

1927 Chicago doğumlu müzisyen 11 yaşında klarnet çalarak müziğe adım atmış, ama kısa süre içinde önce tenor, sonra da alto saksafona geçiş yapmıştı. Benny Carter ve Lester Young gibi erken dönem bop saksafoncularından etkilenen Konitz, efsane piyanist Lennie Tristano ve Miles Davis’in ‘Birth Of The Cool’ ekibiyle çalmasının akabinde kendi solo kariyerine başladı. Yükselişe geçtiğinde ise, Charlie Parker’ın baskın şöhretinin uzağında, tamamen kendine has bir tarz geliştirmeyi başardı.

Haberin Devamı

Lee Konitz, hemen her caz müzisyeni gibi farklı müzisyenlerle çaldı, farkı caz türlerinde ses verdi. Gil Evans ve Coleman Hawkins gibi o da gençlerle çalışmaya açık ve ilgili; yeni ve heyecan verici projelerde yer almaya gönüllü bir müzisyen. 2011’de Brad Mehldau, Charlie Haden ve Paul Motian ile Live at Birdland albümünü çıkaran sanatçı, sonraki yıl Greenwich Village’deki Blue Note’da Bill Frisell, Gary Peacock ve Joey Baron ile kapalı gişe konserler verdi. 2014’te ise Dan Tepfer, Michael Janisch ve Jeff Williams ile First Meeting: Live in London’ı kaydetti. New York’taki hala varolan üç ayrı Birdland kulübünde çalmış olan ve yaşayan tek müzisyen o.

Ünlü caz dergisi Downbeat’in eleştirmenleri tarafından ‘son olarak’ 2010’da “yılın alto saksafoncusu” seçilen Konitz’in evinde daha birçok ödülün dizili olduğunu söylemeye bile gerek yok.

Müzik yapmak için sizi harekete geçiren neydi sorusunu şöyle cevaplıyor: “Çok fazla radyo dinliyordum, özellikle de dans gruplarını. Bunun büyük etkisi var. Bir de ağabeyim doğaçlama şarkı söylemeyi severdi ve bu çok hoşuma giderdi. Popüler şarkılar ve Yahudi şarkıları..” Be-bop ve avangart cazın efsane saksafoncusu Lee Konitz 89 yaşında İstanbul’da olacak ve görünen o ki, bizim onu ödüllendirmemiz gerekirken, o bize oğlum dediği Walter Lang ile erken bir 90. yaş hediyesi verecek.

Haberin Devamı

Walter Lang

Almanya’nın modern caz dünyasına armağan ettiği dikkat çekici isimlerden biri olan Walter Lang Amerikalı davulcu Rick Hollander’in dörtlüsünde başladı.Dörtlüyle beraber Amerika,Japonya ve Avrupa kıtasında sayısız konserler veren Walter’in dörtlünün Belçika’da yapılan European Jazz Contest’i kazanmasında rolü büyük oldu.

1998 yılından itibaren kendi solo kariyerine yoğunlaşan Walter, "Walter Lang Trio plays Charles Chaplin" (1999), "Across The Universe" (2002), "Softly as in a morning Sunrise" (2005) "The Sound Of A Rainbow"(2005) gibi pek çok başarılı albüme imza attı.The Sound Of A Rainbow albümü Japon caz dergisi Swing Journal tarafından yılın en iyi ses kaydına sahip albüm seçildi. Ayrıca albüm Japonya’da gerçekten kazanılması zor olan altın plak ödülüne layık görüldü.

Sene 2005 yılına geldiğinde Walter ,cazda yeni tınılar aramak adına arkadaşları basçı Sven Faller ve drum’n bass canavarı Gerwin Einhauser ile birlikte Trio Elf’i kurdu.Grubun soundu ünlü alman prodüktür Matthias Winckelmann’ın hemen dikkatini çekti ve üçlüyü kendi plak şirketi Enja Records’un kanatları altına aldı.Ünlü caz dergisi Downbeat tarafından 2011 yılında avrupa cazının başına Esbjörn Svensson Trio’dan sonra gelmiş en yenilikli üçlü olarak nitelendirildi.Üçlünün Enja Records’tan çıkan Elfland albümüne Brezilyalı efsanevi vokalist Milton Nascimento gruba eşlik etti.

Haberin Devamı

Walter babası olarak tanımladığı Lee Konitz ile 2007 yılında buluşarak kendi kompozisyonlarından oluşan Ashiya adlı albümü kaydetti.Walter’in melankolik tuşesi ve Lee Konitz’in yıllar boyunca altosunun eskimeyen cool tonun uyumu büyük beğeni topladı.Albüm sonrası pek fazla canlı performans vermeyen ikili, 20 Şubatta çok uzun bir ara sonrası Lee Konitz’in onuruna 3. CRR Caz Şubatı’nın açılışını yapmak üzere bir araya gelecek.

Lee Konitz – Alto Saksafon

Walter Lang – Piyano