Yaşam Maden faciasında üç tutuklama

Maden faciasında üç tutuklama

15.12.2009 - 00:25 | Son Güncellenme:

Havalandırma ve gaz ölçüm sistemi yetersiz, dinamit ateşlenmesi yanlış bulundu ve 3 sorumlu tutuklandı

Maden faciasında üç tutuklama

Mustafakemalpaşa’da Bükköy Madencilik’e ait kömür ocağında 19 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasıyla ilgili soruşturmada, işletmenin genel müdürü Fahrettin Şolpan, ocak müdürü mühendis Hayrettin Çelik ile ocak şefi Bayram Erdoğan tutuklandı. Şolpan, Çelik ve Erdoğan jandarmadaki sorgularının ardından dün saat 16.00 sıralarında Mustafakemalpaşa Adliyesi’nde mahkemeye çıkarıldı.
Bursa Valisi Şahabettin Harput, “Ön incelemelerde, ocak yerinde havalandırma yetersizliği, gaz ölçüm sistemlerindeki yetersizlik, dinamitin ateşlenmesinde bazı yanlışlıkların da olduğu ortaya çıktı. Maden ocağının faaliyeti, eksikliklerin daha detaylı tespiti için durdurulmuştur” dedi.
Bükköy Madencilik’in sahibinin Nurettin Ercan olarak görüldüğünü, ancak işletmenin gözaltına alınanların üzerinde bulunduğunu belirten Harput, şöyle konuştu: “Şu an ocakla ilgili resmi yetkili ve sorumlu konumdaki 3 kişi gözaltında. Ercan ve diğer yetkilerle ilgili işlem yok ama yapılmayacak anlamına gelmez.”

Ailelere 10’ar bin lira
Ölenlerin ailelerine Başbakanlık’tan 5’er bin TL verileceğini hatırlatan Harput, bu ailelere Valilik olarak da 5 biner TL ödeyeceklerini açıkladı.
İşletmenin Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, Ocak Müdürü mühendis Hayrettin Çelik ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ ve ‘görevi ihmal’ suçlamalarıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Öte yandan madende yaşamını yitiren Yunus Arıçicek memleketi Bartın’da toprağa verildi.


Baro en ağır cezayı istedi
Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman da “Şehit askerlerimizle madende ölenleri eşit tutuyoruz. Bu tür eylemlerde bulunanları memlekete ihanet içindedir diye düşünüyoruz” dedi. Ekmeğe muhtaç insanların, gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan, ölüme gönderildiğini savunan Kahraman, şunları kaydetti: “Bu olayda, TCK’nın 83’üncü maddesini içeren ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçunun oluştuğunu düşünüyoruz. Şüpheliler hakkında ölen 19 kişi için ayrı ayrı 20-25’er yıl hapis cezasının istenmesi gerekir.”

TMMOB: KAZANIN NEDENİ İHMAL
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, kazaya ilişkin ön inceleme raporunu açıkladı. Maden Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Kadir Atlıhan Öge, ocakta sert kömür damarlarının patlayıcı madde kullanılarak gevşetildiğini belirterek, “Ocakta her vardiyada bulunması gereken maden mühendisi sayısı yeterli değildi. Grizu patlaması nedeniyle gerçekleşen kazanın ardından yapılan kurtarma işlemlerinde de ciddi operasyon ve koordinasyon eksiği bulunuyor” dedi. İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erdal Aktuğ da patlamanın ardından yapılan ön incelemede bir dizi ihmal görüldüğünü söyledi.

Yazarlar