Tatil Marmaris'e gelen turist, taciz ve gürültüden şikayetçi

Marmaris'e gelen turist, taciz ve gürültüden şikayetçi

22.08.2011 - 10:22 | Son Güncellenme:

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde tur operatörleri, yabancı turistlerin turistik ilçe hakkındaki olumlu ve olumsuz görüşlerini rapor haline getirdi.

Marmarise gelen turist, taciz ve gürültüden şikayetçi

Raporda, Marmaris’in doğasına hayran kalan tursitlerin bazı sorunlardan şıkayetçi olduğu belirtildi. Buna göre, İngilizler cinsel tacizden, Almanlar gürültü kirliliğinden, Belçikalılar Ruslardan, Hollandalılar trafik karmaşasından, İskandinavlar’ın ise esnaf baskısından şikayetçi oldukları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Marmaris Turizm Birliği (MARTAB) 2011 sezonunu değerlendirmek, sektörün sorunlarını ve bunların çözüm önerilerini masaya yatırmak amacıyla ilçeye yabancı turist getiren tur operatörü firmalarının temsilcileriyle biraraya geldi. MARTAB ve Marmaris Belediye Başkanı CHP’li Ali Acar’ın da katıldığı Grand Yazıcı Mares Otel’deki toplantıya turistlerin ilçe hakkındaki olumlu ve olumsuz görüşlerinin yer aldığı raporun açıklanmasıyla başlandı. Alman, Belçikalı, İngiliz, Hollandalı ve İskandinav turistlerin tur operatörlerine ilettikleri görüşler doğrultusunda hazırlanan, Tan-Tur Ege Bölge Müdürü Ahmet Varımlı’nın açıkladığı raporda birbirinden ilginç ayrıntılar göze çarptı. Varımlı, rapora göre, turistlerin tamamına yakını olumlu görüşlerini tur operatörleriyle paylaşırken Marmaris’in doğasına ve 13 kilometrelik sahil yoluna övgüler yağdırdığını söyledi. Varımlı, ilçeye gelen turist profilinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan İngiliz turistlerin cinsel saldırı iddialarının giderek artığının ve bunların birçoğunun resmi makamlara başvurmadığının altını çizdi.

Haberin Devamı

İngiliz Konsolosluğu’nun bu konuyla ilgili olarak resmi makamlarla bir araya geldiğini ve bu mağduriyeti yaşamış müşterilerle diyaloğun nasıl olması gerektiği konusunda bir toplantı yaptığını kaydeden Varımlı, "Tur operatörü olarak önerimiz, polis merkezlerinde ve hastanelerde konuyla ilgili eğitim almış İngilizce bilen bayan bir elemanın bulundurulmasıdır. Bu arada, bize iletilen bir başka konu da herhangi bir bar yada barlar sokağına giden bazı müşterilerin, birinci içkilerini içtikten sonra kendilerinden geçmeleri ve o geceyle ilgili hiçbirşey hatırlamamaları iddiası. Bu gibi durumların bazılarında ise maalesef cinsel saldırıya uğradığını iddia eden müşterilerin yanında şahsi eşyalarının da çalındığını öne süren müşteriler bulunmaktadır" dedi.

Ahmet Varımlı, diğer ülkelerden gelen turistlerin olumsuz görüşler ve şikayetlerini ise şu başlıklar altında sıraladı:
ALMANLAR: Gürültü kirliliği, marketler, garsonlar dahil herkesin kendilerine tur satmaya çalışması, fahiş fiyat, hayvanların animasyonda kullanılması, özellikle restoranların önündeki zorla işyerlerine turist çekmeye çalışan hanutçular ve girdikleri işyerlerinden bir ürün almayınca hakaret duymak.
BELÇİKALILAR: Rusların sayısının artması, taksi ve minibüs şoförlerinin trafik kuralarına uymaması, zorla ürün satılmaya çalışılması.
HOLLANDALILAR: Şehir içi trafiğin yoğunluğu ve karmaşıklığı, otel binalarının eski oluşu, yıldızlı konaklama tesislerinin azlığı, fiyatlar arasındaki farklılık ile istikrarsızlık.
İSKANDİNAVLAR: Çok fazla sayıda restoranın olması ve bunlar müşteri bulmak için turiste adeta baskı uygulaması. Temmuz ve Ağustos’ta denizden zaman zaman kötü kokuların gelmesi. Sahil boyunun düzenleme ve peyzajının düzenlemeye ihtiyacının olması.