Geri Dön

Menengiç Nedir, Ne İşe Yarar? Menengiç Nerede Yetişir Ve Ne Zaman Toplanır?

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilen menengiç, dibek kahvelerin içerisinde yer alıyor. 7 karışımdan biri olan menengiç bitkisinin yağı cilt bakımında da sıklıkla kullanılmaktadır. Ülkemizde, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilen bitki, aromatik bir kokuya sahiptir. Menengiç nedir, ne işe yarar? En çok yetiştirilen şehirler ve ülkeler hangileri? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Menengiç Nedir, Ne İşe Yarar? Menengiç Nerede Yetişir Ve Ne Zaman Toplanır?

Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelen menengiç bağışıklık sistemini güçlendirdiği için de düzenli aralıklarla tüketilmelidir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında tüketildiğinde, vücudu gribal enfeksiyona karşı korur. Kahvenin içinde tüketildiğinde ise hazımsızlık ve mide ağrısı şikayetlerinde etkilidir. 

Haberin Devamı

 Menengiç Nedir? 

 Bilimsel adı Pistacia Terebinthus olan menengiç, sıcak iklimlerde ve alkali topraklarda yetişen bir ağaç türüdür. Don olaylarının yaşandığı bölgelerde yetiştirilemez. Hem çeltikle hem de tohumla yetiştirildiği için verimliliği yüksektir. 

 Meyveleri kırmızı ve pembe renkli olan menengiç ağacı Akdeniz ve Ege dışında, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriliyor. Menengiç bitkisi başta kahve ve sabun olmak üzere birçok farklı üründe kullanılmaktadır. 

 Menengiç Ne İşe Yarar? 

 Menengiç kahveleri, mide ağrılarına iyi gelir ve şişkinliği giderir. Diğer kahve çeşitleri gibi kafein içermediği için uyku sorunlarına yol açmaz. Doğal bir antioksidan olan menengiç kahvesi, kronik eklem ağrılarına ve strese iyi geldiği için de sıklıkla tüketiliyor. 

Haberin Devamı

 Menengiçten üretilen bıttım sabunu ise sivilce ve akneleri geçirir. Saç derisindeki ölü hücreleri temizleyen bıttım sabunu saçların daha gür çıkmasını sağlıyor. 

 Menengiç Nerede Yetişir ve Ne Zaman Toplanır? 

 Soğuk havalara karşı dayanıklı olmayan menengiç ağacı, genellikle Akdeniz ve Ilıman iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir. Ülkemizde en çok yetiştirilen şehirlerin başında Antalya, Denizli, Adana, Mersin ve Kütahya'dır. Cezayir, Fas ve Tunus gibi Afrika ülkelerinde de yetiştirilen menengiç, sonbahar mevsiminde toplanır. 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber