Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Kahvaltıya Önem Verin!

Güne kahvaltı ile başlamak olmazsa olmazsınız olsun. Sağlıklı ve bilinçli bir şekilde hazırladığınız kahvaltınız ile bedeninizde metabolik faaliyetler düzene girecek kısa sürede metabolizmanız hızlanmaya başlayacaktır. Unutmayın, akşam yemeğiniz ile kahvaltınız arasındaki süre 11-12 saati geçmemelidir. Bu süreyi geç kahvaltı yaparak 15-16 saate çıkardığınızda uzun süreli açlık, metabolizma hızınızı azaltacaktır. Haliyle kilo vermenizi engelleyip aksine kilo almanıza neden olacaktır. Bu nedenle protein ağırlıklı sağlıklı bir kahvaltıyı atlamayın diyorum. Hamur işinden uzak, yumurta, yulaf, peynir, gibi sağlıklı ve tok tutan gıdalara yönelmelisiniz.

Haberin Devamı

Öğünlerde Denge Kurun!

Gün içerisinde herhangi bir öğünü atladığınız takdirde sonraki öğünde haliyle daha fazla yeme ihtiyacı duyacaksınız. Bu durumda dengesiz beslenmeye ve kilo alımına yol açacaktır. Çünkü enerjiyi sadece o öğünden almış olacaksınız. Oysa zayıflamak için ve hatta dengeli beslenmek için öğün atlamadan düzene dikkat edilmesi gerekiyor. Bu sayede beden çalışma hızını sağlayıp kilo vermeyi hızlandırabilirsiniz. Bir de tabak tabak yemek yerine, tek tabakta porsiyon dengesi kurabilirsiniz. Bu sayede hem her besini almış hem de kilo almamış olacaksınız.

20 Dakika Kuralına Dikkat!

Yemek yerken 20 dakika kuralına çok dikkat etmelisiniz. Bunun en önemli sebebi nedir derseniz; beden doygunluk hissine 20 dakikadan sonra ulaşır. Haliyle hızlı bir şekilde yemek yedikten sonra doymadığınızı hissederek, daha fazla yemeye başlarsınız. Bedenin ihtiyaç duymadığı besinleri de tüketerek kilo almaya başlarsınız. Uzun sürede yavaş yavaş ve en önemlisi de çok çiğneyerek yemek yemeye özen gösterin.

Sağlıklı Atıştırmalıklar Tüketin!

Ara öğünlere yüklenmekten vazgeçin! Bunun en büyük sebebi ana öğünlerinizde sizi tok tutacak besinler yerine yüksek karbonhidrat içerikli besin tüketimidir… Bu durum da zamanla sağlıksız beslenmenize ve kilo almanıza neden olacaktır. Bu sebeple ana öğünlerde protein ve sebze ağırlıklı bir beslenme programı oluşturup, ara öğünlerinizde de işlenmiş zararlı gıdalar yerine sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Yulaf topları, kefir, 1 porsiyon meyve, abartmadan ceviz-fındık-badem veya kuru meyveler güzel seçenekler olacaktır. Bu besinler aynı zamanda içeriklerindeki lif oranları ile sindirim sisteminizi de harekete geçirerek daha sağlıklı şekilde kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Su-Uyku-Spor Üçlüsünü Hafife Almayın!

Gün içerisinde en az 2,5 litre su tüketmelisiniz! Bu oran yaz aylarında 3 litreye de çıkabilir. Bedeninin doğru çalışması, organların görevlerini tamamen yerine getirmesi ve en önemlisi de metabolizmanızın hızlanması için su tüketimi vücut için çok önemlidir. Güne bir bardak limonlu ılık su ile başlayıp, aralarda devam edip, uyumadan yine büyük bir bardak su tüketerek 2.5 litreye tamamlamaya özen göstermelisiniz.

Kaliteli bir uyku da vücutta hormon dengesi ve metabolik faaliyetleri için çok önemlidir. Geç saatlerde uyuyup, geç uyanmanız hem gün içerisinde yanlış beslenmenize hem de kilo almanıza neden olacaktır. Bu sebeple kesintisiz 7-8 saatlik bir uykuya özen göstermelisiniz. Dilerseniz uyumadan önce rahatlatıcı etkili bitki çayları tüketerek daha rahat bir uykuya geçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sadece beslenme tarzınızı değiştirerek kilo vermeniz mümkün değil! Tabii bunu egzersizle desteklemeniz gerekir. Yağ yakımınızı hızlandırıp, kas ve su kütlenizi arttırmak beslenme dışında spor ile de doğru orantılıdır. Açık havada yürüyüş, egzersiz, düzenli hafif tempoda koşu gibi hem sizi çok yormayan hem de kilo vermeniz destekleyen hareketliliğe geç olmadan geçmenizde fayda var diyorum..  

Sağlıkla kalın…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı