Merve Karataşlı

Merve Karataşlı

mervekaratasli@hotmail.com

Tüm Yazıları

Panik yok, birkaç püf noktasını dikkate alarak siz de bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz! İşte karantinada kilo almanızı engelleyecek öneriler…

Kahvaltıyı Asla Atlamayın!

Güne kahvaltı ile başlamak, uzun süre açlık sonucu kan şekerinizin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan gerginlik, agresiflik, ani uyuma isteği gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kendinizi gün boyunca zinde ve enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Reçel, sürebilir çikolata, pekmez ve bal gibi şeker ağırlıklı bir kahvaltı yerine peynir, domates, salatalık, yeşillik ve zeytin gibi gıdaları tercih etmelisiniz. Bunların yanında ise uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilecek protein içeriği yüksek olan besinler de tüketmelisiniz. Bu bağlamda yumurta en iyi seçenek olacaktır! Yanında bir dilim tam buğday veya siyez ekmeği de tüketebilirsiniz. Böylece hem kaliteli hem de sağlıklı bir kahvaltı yapmış olursunuz.

Haberin Devamı

Ara Öğünleri Atlamayın!

Gün içerisinde yapacağınız ara öğünler, ana öğünlerinizde daha sağlıklı ve daha az miktarda gıda tüketmenize yardımcı olacaktır. Hem kan şekerinizde ani düşüşler yok olacak hem de metabolizmanız hızlanacaktır. 1 porsiyon mevsim meyvesi, birkaç tane ceviz-fındık veya 1 bardak sade kefir yanında birkaç tane badem veya 1 kâse yoğurt ile 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi tercih edebilirsiniz. Tatlıdan vazgeçmiyorum diyorsanız; 2-3 adet hurma veya 1 çorba kaşığı kadar kuru üzüm de tüketebilirsiniz.

Sebze ve Meyve Tüketimine Önem Verin!

Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamanıza yardımcı olacak en iyi besinler sebze ve meyve ikilisidir. Düzenli olarak mevsimine göre tükettiğiniz takdirde hastalıklara karşı direnciniz artacak, doygunluk hissiniz de yükselecektir. Aynı zamanda doğal şeker almış olarak tatlı ihtiyacınızı da azaltmış olacaksınız. Günde 3 porsiyon meyve-sebze tüketerek kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz. Çünkü lif alımınız artmış olacaktır. Bu sayede de sindirim sisteminiz daha hızlı çalışacaktır.

Sağlıklı Atıştırmalıklara Yönelin!

İşlenmiş, paketli gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız. Gofret, cips, asitli içecekler vs. gibi gıdalar hem sağlığınıza olumsuz etki edecek hem de yüksek kalorileri ile kısa sürede kilo almanıza neden olacaktır. Bunların yerine sağlıklı atıştırmalara yönelebilirsiniz. Sadece birkaç dakikada hazırlayabileceğiniz birçok sağlıklı tarif var. Bu tarifler yardımı ile hazırladığınız gıdaları sade kahvenizin veya 1 fincan bitki çayınızın yanında kolaylıkla tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Su Tüketiminizi Arttırın!

Bedenin düzenli çalışması ve yağ yakımınızın hızlanması için bol bol su içmelisiniz. Günde en az 2,5-3 litre su tüketerek, metabolizmanızı hızlandırıp daha sağlıklı olabilmek sizin elinizde! Unutmayın ki çay ve kahve suyun yerini tutmayacaktır. Dilerseniz maydanoz, limon ve taze nane yapraklarını suyunuza ekleyerek toksin atımınızı da hızlandırabilirsiniz. Hem de bu sayede böbrekleriniz daha sağlıklı olacaktır.

Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin!

Düzenli beslenme dışında boş zamanlarınızda egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz. Sadece fiziksel görüntünüz için değil, ruhsal sağlığınız için de sizi oldukça motive edici olacaktır. Aynı zamanda alabileceğiniz fazla kalori miktarını da yakmanıza yardımcı olacaktır. Tabii düzenli uykuya da özen göstermeyi unutmayın.

Haberin Devamı

Duygusal Açlığınızı Yok Edin!

Gün içerisinde boş kaldığınız zamanlarda kendinizi bir film karşısında işlenmiş gıda yerken bulabilirsiniz… Hal böyle olunca yapmanız gereken en önemli etken; farkındalık! Anlık yaşadığınız duygusal geçişler bu duruma zemin hazırlarken, yemek dışında farklı uğraşlar bulabilirsiniz. Yani evde olmanıza rağmen size iyi gelecek aktivitelere yönelebilirsiniz. Kitap okumak, meditasyon yapmak, müzik dinlemek, nefes egzersizi yapmak vb. Bu sayede duygusal açlığınızı da yok etmiş olacaksınız!

Sağlıkla kalın…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı