Sağlık Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

03.12.2021 - 15:46 | Son Güncellenme:

Toplumun büyük bir kısmında görülebilen mide şişkinliğinin nedeni bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu gazlardır. İnsanın yaşam kalitesini oldukça düşüren mide şişkinliği karın şişliği, gaz sancısı gibi şikayetlerle kendini göstermektedir. Mide şişkinliği bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilirken genellikle beslenme alışkanlıkları ile sindirim sisteminin tolere edemediği besinler nedeniyle sorun haline geliyor. Ancak evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel yöntemlerle mide şişkinliğine çözüm bulunabilir. Mide şişkinliğine ne iyi gelir? diyorsanız “Mide ve karın şişkinliğine evde doğal çözüm” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Mide şişkinliği genellikle beslenme alışkanlıkları sindirim sisteminin tolere edemediği besinler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Karın bölgesinde şişlik ve gaz sancısı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Ancak mide şişkinliğine iyi gelen besinler tüketilerek şikayetlerden kurtulmak mümkün.

Haberin Devamı

Mide şişkinliğinin nedeni bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu gazlardır. Ne zaman bu gaz miktarında artış gözlemlenirse o zaman vücut bu gazı tahliye etmekte zorlanır.

Mide ve Karın Şişkinliğinin Nedenleri Nelerdir?

Sindirim Sistemi Hastalıkları: Mide şişkinliğinin nedenlerinin başında sindirim sistemi bozuklukları gelmektedir. Ülser, gastrit, çölyak, irritabl bağırsak sendromu, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri gibi hastalıkların neredeyse tamamı bağırsak ve midede gaz birikmesine sebebiyet verir.

Ödem: Vücut içerisinde birikmiş fazla sıvılarda şişkinliğe neden olmaktadır. Hareketsiz yaşam, yüksek sodyum tüketimi, yetersiz potasyum şişkinliğe sebebiyet vermektedir.

Haberin Devamı

Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları: Lif oranı düşük olan besinler bağırsakların çalışmasını engellerken, yüksek karbonhidratlı besinlerin fazla tüketilmesi de şişkinliklere sebebiyet verebilir. Ayrıca aşırı hızlı ve çiğnemeden yemek yemek, yerken hava yutmak gaz oluşumunu sağlar.

Besin Alerjileri: Kimi insanların floraları bazı besinlere alerjisi vardır. Örneğin; süt, yumurta, buğday, mısır, soya, glüten gibi... Bu besinleri tükettiği takdirde şişkinliğe neden olur. Ayrıca lahana, kuru baklagiller, brokoli, karnabahar gibi besinlerde şişkinliğe sebep olmaktadır.

Stres: Stres vücudun tüm sistemini etkilen bir rahatsızlıktır. Özellikle sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır.

 Ayrıca;

- Erken doyma hissiyatı,
- Midenin tam olarak boşalamaması,
- Aşırı gazlı içecek tüketimi,
- Alkol tüketimi,
- Hassas bağırsak sendromu,

Bağırsak parazitleri de şişkinliğe neden olmaktadır.

Mide ve Karın Şişkinliğinin Belirtileri Nelerdir?

Mide ve karın şişkinliğinin belirtileri çeşitli şekillerden görülmektedir. Bazı kişilere mide krampı olarak bazısında ise ishal halinde görülür. Belirtiler;

- İshal,
- Hazımsızlık,
- Mide krampları,
- Gaz oluşumu ve birikimi,
- Nefes almada güçlük şeklinde görülmektedir.

Mide ve Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Mide ve karın şişkinliği, mide ve bağırsaklarda meydana gelen gazlardan ve bu gazların sıkışmasından kaynaklanır. Pek çok insanın muzdarip olduğu bu rahatsızlık hayat kalitesini etkilemektedir.

Haberin Devamı

Gaz oluşumunu engellemenin en önemli yolu yemek yeme sırasında yutulan havanın azaltılmasıdır. Bunun için besinlerin yavaş yenmesi ve iyice çiğnemeden yutulmaması gerekmektedir. Yine yemek yeme esnasında mümkün olduğunca konuşulmamalıdır.

Yoğun stres altında kalan kişilerde gastrit, ülser ve spazm problemleri görülmektedir. Kişi stresli ortamlardan olabildiğince kaçınmalıdır. Baş edemediği takdirde ise profesyonel destek almaktan çekinmemelidir.

Mide ve karın şişkinliklerine çözüm olarak bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında;

Zencefil

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Bağırsak parazitlerini yok etmede bir numara olan zencefil, mide şişkinliklerine de iyi gelecektir. Ayrıca oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

Nane

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Nane çayı hazırlamak hem kolaydır hem de sindirim sisteminde oluşan parazitlere karşı oldukça güçlü bir bitkidir. Vücuttaki gazı tahliye etmek için ideal çözümdür.

Haberin Devamı

Rezene

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Spazma engel olan rezene aynı zamanda mideyi rahatlatan ve şişkinliği azaltan sağlığa çok faydalı olan bir bitkidir.

Lahana Turşusu

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Mide şişkinliği, karında şişlik gibi problemler, bağırsaklarda gaz birikmesi sonucu oluşur. Bunu önlemek için hem doğru yemek yeme alışkanlığı kazanmak hem de hazmı zor yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunun yanı sıra bir de, bağırsak sağlığına dost yiyecekler tüketmeye özen göstermek, bu tarz problemleri daha az yaşamanıza veya hiç yaşamamanıza yardımcı olacaktır. İşte bağırsak sağlığına dost yiyecekler dendiğinde akla gelen besinlerden biri de lahana turşusudur. Lahana turşusu, çok iyi bir probiyotik kaynağıdır.

Papatya Çayı

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Mide kaslarını rahatlatan, mide ekşimesine de iyi gelen papatya çayı da sizi rahatlatacak doğal mucizelerden biri. Aktarlardan alıp demlediğiniz papatya çayını günde 2-3 kez içebilir, dilerseniz içine birkaç damla limon sıkarak da tüketebilirsiniz.

Anason Çayı

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Sindirim sistemini rahatlatan, gazı alan anason çayına da şans verebilirsiniz. Anason yapraklarını tıpkı çay gibi demleyebilir ve içebilirsiniz. Ancak anason çayının uyku yaptığını unutmamalı ve mümkünse yatmadan önce içmelisiniz.

Haberin Devamı

Limonlu Su

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Mide ve Karın Şişkinliğine Evde Doğal Çözüm

Faydaları say say bitmeyen limonlu su mide şişkinliği için de birebir. Gaza bağlı mide şişkinliklerinde ve bağırsak enfeksiyonları gibi durumlarda kurtarıcınız olacak olan limonlu suyu içerek de şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.

Mide Şişkinliğine Muz İyi Gelir Mi?

Lezzeti nedeniyle birçok insanın yemekten keyif aldığı bu faydalı meyve, doğal bir probiyotik kaynağıdır. Eğer siz de sık sık karın şişkinliği problemi yaşıyorsanız, muz tüketerek onun sindirimi kolaylaştıran etkisinden yararlanabilirsiniz.

Mide Şişkinliğine Neden Olan Yiyecek ve İçecekler?

- Fazladan hava yutulmasına neden olan gazlı ve fermente içecekler.
- Başlıca fasulye, nohut ile mercimek gibi baklagiller ile bazı tam tahıllar gaza neden olduğu için mide şişkinliğine neden olur.
- Yağlı yiyecekler sindirimi ve midenin boşalmasını yavaşlatabilir. Bunun tokluk için faydaları olabilir (ve muhtemelen kilo vermeye yardımcı olabilir), ancak şişkinlik eğilimi olan insanlar için bir sorun olabilir.
- İçerikleri nedeniyle sarımsak ve soğan gibi sebzeler gaza neden olduğu için mide şişkinliğine yol açabilir.
- Brokoli ve lahana gibi sindirimi zor olan yeşil sebzeler şişkinlik nedeni olabilir.
- Süt ve süt ürünlerinin (peynir ve yoğurt gibi) içeriğindeki laktoz şişkinlik hissine ve gaza neden olabilir.
- Yüksek oranda lif içeren tam tahıllı gıdalar da mide şişkinliği yapabilir. Bazı meyveler (portakal, kayısı, elma gibi) gaza neden olduğu için şişkinlik nedeni olabilir.
- İçeriğinde yüksek miktarda früktoz olan kurutulmuş meyveler gaz sıkışmasına yol açtığı için midede şişkinlik oluşturabilir.

Mide ve Karın Şişkinliklerinin Tedavisi Nedir?

Mide ve karın şişkinliklerinin sürekli tekrar etmesi durumunda, riske girilmemelidir. Bazı şişkinliklerin altında daha büyük hastalıklar yatabilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi şişkinliklerin tedavi yöntemleri de hastalığın nedenine göre değişmektedir.

Mide ve karın şişkinliğinin temelinde yatan problem bulunmalıdır. Bu yüzden endeskopi ve kolonoskopi gibi tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Eğer hekim uygun görürse ilaç tedavisi uygulanabilir. Genel olarak mide ve bağırsak şişkinliklerinin tedavisinde ise kişinin yaşam şekli, tükettiği besinler değiştirilmektedir.

Şişkinliklerden muzdarip olan kişinin öğünleri düzenlenir, beslenme programları uygulanır ve tuvalet alışkanlığı edinmesi için günde en az 3 litre su içmesi sağlanmaktadır. Ayrıca hastanın yürüyüş, koşma, pilates, yoga ya da yüzme gibi fiziksel aktivitelere yönlenmesi tavsiye edilir.

Yazarlar