Yemek Mihaliç Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Mihaliç Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

07.08.2021 - 17:13 | Son Güncellenme:

Yöresel peynir çeşitliliği bakımından çok zengin olan ülkemizin farklı bölgelerinde ve farklı koşullarda üretilen peynirler, farklı aromaları ile sofralarımızı süslüyor. İnek, keçi, koyun ve manda gibi hayvanların sütlerinden imal edilen peynir ürünleri hem aromaları açısından hem de yapı olarak farklılık gösteren ürünler arasında yer alır. Mihaliç peyniri nedir, nasıl yapılır sizler için derledik.

Mihaliç Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

 Benzersiz kokusu ve eşsiz aroması ile en çok tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer alan Mihaliç peyniri, 250 yıldır Balıkesir, Bursa ve İzmir bölgesinde üretimi yapılan bir süt ürünüdür.

Haberin Devamı

 Mihaliç Peyniri Nedir?

 Mihaliç peyniri, genellikle tam yağlı kıvırcık koyun sütünden imal edilir. Koyun sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ise, inek sütünden de üretilebilir. Mihaliç peyniri, aynı zamanda koyun, inek ve keçi sütünün belirli oranlarda karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Mihaliç peyniri, ismi ise, Bursa'nın Karacabey ilçesinin eski adı olan Mihaliç'ten alır. 

 Mihaliç Peyniri Nasıl Yapılır?

 Beş kilo sütten yaklaşık bir kilogram mihaliç peyniri elde edilir. Süt temizlenerek süzüldükten sonra kazana dökülür ve mayalanır. Mayalandıktan sonra elde edilen pıhtılar, tahta sopa ile pirinç tanesi kadar olana dek sıkıştırılır. Mihaliç peynirine özgü gözenekli yapının ortaya çıkması için kazanın içine kaynamış su eklenir. Daha sonra kazan temiz bir bez ile örtülerek ve dinlendirilir. Dibe çökmüş olan parçalar elle yuvarlanarak ve sıkıştırılır.

Haberin Devamı

 Topak topak olanlar ise, bezin içine alınır ve çengel ile bağlanarak 12 saat kadar dinlendirilir. Ardından salamura yapılır. Hem tuz tabakalar halinde hem de peynir fıçıların içine yerleştirilir. Soğuk hava depolarında 4 ay boyunca bekletilir. Mihaliç peyniri, dışında ince ve beyaz bir kabuğu olan Mihaliç peyniri, yuvarlak gözleri olan sert bir peynirdir. Mihaliç peyniri, tam yağlı ve tuzlu bir peynir çeşididir. 

 İçindekiler Nelerdir?

 Mihaliç peynirinin içinde genellikle inek sütü yer alır.

Yazarlar