Aile Mikroplara davetiye çıktı!

Mikroplara davetiye çıktı!

08.11.2013 - 15:40 | Son Güncellenme:

Havaların birden soğuması, dikkat edilmediği takdirde vücut direncinin düşmesine ve soğuk algınlığı grip nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır.

Mikroplara davetiye çıktı

MEDİENT Kulak Burun Boğaz Tıp Merkezi uyarıyor;

Haberin Devamı

Havaların birden soğuması, dikkat edilmediği takdirde vücut direncinin düşmesine ve soğuk algılığı grip nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır.

Bulaşıcı hastalıklar maalesef okulları çok sever. Hava yoluyla bulaşan mikroorganizmalar bir sınıfta rahatlıkla kişiden kişiye bulaşabilir. En sık rastlananı da üst solum yolları enfeksiyonuna neden olan bakterilerdir.

Soğuk algınlığı, burun alerjisi, bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonları orta kulağı genze bağlayan östaki tüpünün tıkanmasına yol açabilir. Bu da orta kulak iltihabı denilen hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

Tıbbi adı, otitis media olan orta kulak iltihabı, kulak ağrısı ile birlikte kulakta dolgunluk hissi ve işitme azlığına neden olabilir. Ateş, bebeklerde ise huzursuzluk sık rastlanan belirtiler olmakla birlikte, orta kulak iltihabı genelde üst solunum yolu enfeksiyonuna eşlik ettiğinden burun akıntısı ve tıkanıklığı da gözlenir.

Haberin Devamı

Östaki Borusu

Yeni doğan çocukların üçte ikisi 2 yaşına kadar en az bir defa orta kulak iltihabı geçirir. Yaş ilerledikçe orta kulak iltihabının görülme sıklığı da azalmaktadır. 6 yaşın altında östaki tüpü henüz gelişimini tamamlamamıştır(yetişkinlere göre daha kısadır) bu nedenle orta kulak iltihabına çocuklarda yetişkinlere nazaran daha sık rastlanır.

Bazı çocuklarda orta kulak iltihabı atakları sık sık tekrarlanabilir (6 ayda en az 3 atak ya da 1 yılda en az 4 atak). Buna rekürrens otitis media (yani nüks eden)denir.

Yarık damak,

Trizomi,

Çocuğun kreşe devam ediyor olması,

Kalabalık aileler,

Çocuğun çevresinde sigara içiliyor olması,

Tekrarlayan sinüzitler,

Burun alerjisi,

İmmün yetmezlikler,

Adenoid,

Anne sütüyle eksik beslenme gibi durumlar tekrarlayan orta kulak iltihabı ataklarının görülme sıklığı arttırır.

Zamanında doktora gidip müdahale edildiğinde tedavisi oldukça basit olan orta kulak iltihabı, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara da neden olabilir. Orta kulak iltihabı komplikasyonları, enfeksiyonun östaki borusunun dışına yayılması sonucunda ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Tedavi Yöntemleri:

İlaç tedavisi (antibiyotik ve anajezikler)

Miringotomi : (parasentez) Kulak zarını delerek zarda minik bir açıklık oluşturmaktır. Bu açıklıktan orta kulakta biriken iltihabi sıvı boşaltılır, bu sayede ağrı azalır. Kulak zarındaki delik birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir ve kapanır. Kalıcı hasar oluşmaz.

Tüp yerleştirilmesi: tüpler yerinde kaldığı ve fonksiyon gördüğü sürece tekrarlayan orta kulak iltihabı ataklarında belirgin bir azalma gözlenir.

Yazarlar