Genel Sağlık Öfke kontrolü eğitimi alanlar, sigarayı daha kolay bırakıyor

Öfke kontrolü eğitimi alanlar, sigarayı daha kolay bırakıyor

30.01.2014 - 12:44 | Son Güncellenme:

SAMSUN Ondokuz Mayıs Ünivesitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Murat Yalçın, yaptıkları araştırmada öfke kontrolü eğitimi alan kişilerin sigarayı daha kolay bıraktıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Öfke kontrolü eğitimi alanlar, sigarayı daha kolay bırakıyor

OMÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Murat Yalçın, sigaranın akciğer kanseri ve hastalıkları ile kalp rahatsızlıklarının meydana gelmesinde birinci neden olduğunu belirterek 2011 yılında açtıkları poliklinikte sigarayı brakmak isteyen kişilere hizmet verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Sigarayı bırakmaya karar veren, bu aşamada tekrardan içmeye başlayan kişilerin en çok kilo alma, kendini mutsuz hissetme, sinirli ve öfkeli olmayı gerekçe olarak gösterdiklerini dile getiren Doç.Dr. Yalçın, "Sirayı bırakma aşamasında olan kişilerin ani öfke ve sinirlilik durumunda tekrar sigaraya içmeye başladıklarını gördük. Bunun üzerine öfke kontrolü ve sigara ile ilgili bir araştırma başlattık. Araştırmaya 350 hasta katıldı. Hastalarımıza sigara bırakma sürecinde gerekli tıbbi ilaç desteği verdik. Bunun dışında 175’ne 6 ay süresince toplamda 11 seans olmak üzere öfke kontrolü ile ilgili eğitim verdik. Diğer 175 kişilik grubu da bu süre içerisinde takipte tuttuk" dedi.

6 ay sonunda öfke kontrolü eğitimi verilen kişilerden yüzde 42’sinin sigarayı bıraktığını söyleyen Doç.Dr. Yalçın, "Eğitim görmeyen gruptan sigarayı bırakanların oranı ise yüzde 25’de kaldı. aslında dünyada sigara bırakılmasıyla ilgili en yüksek oran yüzde 25’dir. Biz öfke kontrolü eğitimi ile bu oranın yaklaşık 2 katı daha iyi bir oranda başarı sağladık. Öfke kontrolü eğitimi alan hastalarımızın sigarayı daha kolay bıraktıklarını gördük" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu konuyla ilgili bu şekilde yapılmış başka bir araştırma bulunmadığını ileri süren Doç.Dr. Murat Yalçın, "Biz hastalarımıza öfke kontrolü ile ilgili eğitim vererek hem onların sigarayı daha kolay bırakmalarını sağladık, hem de bundan sonra hayatlarında da tüm yaşamlarını olumlu yönde etkileyecek bir kazanım elde etmiş oldular" dedi.

Yazarlar