Meme asimetrisi hakkında merak edilenler

Kadınların büyük çoğunluğunun göğüsleri asimetriktir. Asimetrik göğüslerin olması oldukça doğaldır ancak bazı kişilerde bu asimetrik görüntünün belirgin olması rahatsızlık verebilen bir durum haline gelebilir.

Meme Asimetrisi Nedir?

Bir memenin diğer memeden boyut ve şekil olarak farklı olmasına meme asimetrisi denmektedir. Vücudumuzda ikili olarak bulunan organlarda asimetriler olması oldukça doğaldır. Önemli olan asimetrilerin ne kadar belirgin olduğudur.

En sık karşılaşılan asimetri ile cinsiyet ayırt etmeden meme bölgesinde görülür. Bu asimetrinin belirginliği kişiden kişiye değişmektedir. Belirgin olan asimetriler kişileri rahatsız ederek psikolojik sorunlarına dahi yol açabilir.

Haberin Devamı

Meme Asimetrisi Neden Olur?

Meme asimetrisinin birden fazla nedeni olmakla birlikte kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Başlıca nedenleri ise;

- Ergenlik dönemine memelerin farklı büyümesi ve gelişmesi

- Hamilelik ve emzirme dönemi sonrası

- Aşırı kilo verme

- Aşırı kilo alma

- Memede yaşanan rahatsızlıklar

- Kanser hastalığı kaynaklı cerrahi müdahaleler

- Yaşlanma

Meme Asimetrisi Tedavi Yöntemleri

Tedavi yöntemleri kişinin ihtiyaç ve isteklerine göre değişiklik göstermektedir. Kişiye özel uygulanmakta birlikte birçok talebi karşılamak mümkündür. Bu işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

- Meme küçültme

- Meme büyütme

- Yağ enjeksiyonu veya liposuction

- Meme dikleştirme

- Ve bu işlemlerin kombine edilmesi

Örneğin küçük memeden şikayetçi olan kişiye implant(silikon meme protezi) eklenirken büyük memeden şikayetçi olan kişiye küçültme işlemi uygulanabilir. Meme dikleştirmede yapılabilecek işlemlerden biridir.

Önemli olan doktor – danışan ilişkisidir. Doktor danışanın talebini iyi anlamalı. Bu sayede doğru tanıyı koyarak hem asimetrik görüntüyü ortadan kaldırabilir hem de danışanını memnun edebilir.

Teknolojinin gelişmesi ile tanı aşamasında şekil ve boyut farklılıklarını tam olarak tespit edebilmek için görüntüleme cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazlar sayesinde elde edilebilecek en iyi ve garanti sonuç sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Meme Asimetrisi Ameliyatı İçin Doğru Zaman

Asimetri ameliyatları için ergenlik çağından sonra 18 yaş doldurup göğüsler tamamen gelişene kadar beklenmelidir. Ancak ergen başında kendini gösteren Polan Sendromu (kas eksikliği hastalığı) gibi rahatsızlıklar var ise erken davranarak tedavi süreci başlatılmalıdır.

Ameliyat estetik kaygılardan yapılacaksa kişi kendini ne zaman hazır hissederse ameliyat yapılabilir.

Op. Dr. İlsun Aka

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi

www.ilsunaka.com

www.instagram.com/drilsunaka

www.facebook.com/drilsunaka