Tıkanmış Bir Burun Çocuğunuzun Başarısını Doğrudan Etkiler

Kış iyice kendini hissettirmeye başladı. Kış demek çoğu insan için hastalıkların da habercisidir. Havaların ani soğuması sonucu grip, nezle gibi üst solunum yolunu etkileyen hastalıklar hemen hemen her bünyeyi ziyaret etmektedir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar bağışıklık sistemlerinin zayıflığı nedeniyle bu hastalıklara daha kolay yakalanmaktadırlar. Okula giden çocuklar, güçlü bir bağışıklık sisteme sahip olsalar dahi, kalabalık ortamlarda bulunmaları ve hijyen koşullarının yeterli olmaması nedeniyle bu hastalıkların bulaşması ve okul ortamında yayılması daha hızlı olmaktadır.

Haberin Devamı

Üst solunum yolu hastalıklarının en belirgin semptomları öksürük ve burun akıntısıdır. Tabi hastalığın daha ağır tablolarında yüksek ateş ve halsizlik de yaygın olarak görülmektedir. Hastayı işinden, çocuğunuzu okulundan alıkoymayacak düzeyde seyreden üst solunum enfeksiyonlarında öksürük ve burun akıntısı en yaygın şikayettir. Vücudun soğuğa ve enfeksiyona karşı bir savunma şekli olarak sürekli salgılanan vücut salgıları, burunda tıkanıklığa neden olmakta, genizden nefes borusuna doğru aktığında da öksürüğe neden olmaktadır. Bu semptomların ortadan kaldırılması için mutlaka doktora başvurulmalı ve koruyucu önlemler ihmal edilmemelidir. Uzun süre tedavi edilmeyen bu semptomlar hastalığın ilerlemesine veya başka hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Üst Solunum Yollarındaki Hastalıklar Okul Başarısını Nasıl Etkiler?

  1. Hasta Çocuk Dinlenmesi Gerektiğinden Okulda Devamsızlık Yapacaktır

Ağır seyreden enfeksiyonlar işgücü kaybına sebep olacaktır. Ateşi olan, öksüren bir hasta iyileşmesi için kesinlikle istirahate ihtiyaç duyar. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi fayda vermez. Grip, nezle ya da diğer üst solunum yolu hastalıkları geçiren çocuğunuzu okula göndermemelisiniz. Doktorunuzun uygun göreceği bir süre evde dinlenmesi ve semptomları ortadan kaldırmaya yönelik ilaçları kullanması çocuğunuzun daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olacaktır. Tabi bu sürede bazı dersleri kaçırması söz konusu olacağından, iyileştiğinde eksiklerini tamamlaması için ona yardımcı olmanız gerekecektir.

Haberin Devamı
  1. Nefes Alamayan Çocuk Dersi Dinleyemez

Çocuğunuzun hastalığı hafif seyrediyor ve okula gitmesine bir engel bulunmuyor. Ancak seyrek de olsa öksürüyor ve burnu sürekli tıkalı. Burnu tıkalı olduğu için nefes alamayan bir çocuğun alacağı oksijen miktarı azalacağından dikkat ve dinleme süresi kısalacaktır. Dinlediği konuları anlamakta zorlanacaktır. Çok çabuk yorulacak, sürekli huzursuz bir ruh halinde olacaktır. Sürekli öksüren, burnunu çeken ya da sürekli mendille burnunu temizleyen bir öğrenci sınıf ortamında da dğer öğrencilerin dikkatini dağıtmaya sebep olabilecektir.

  1. Hasta Çocuk Okuluna Hastalık Taşır

Üst solunum yolu hastalıkları çoğunlukla bulaşıcıdır. Özellikle hava yoluyla çok kolay bulaşırlar. Kalabalık ortamlar olan sınıflarda bir hasta çocuğun bulunması o sınıfta kısa sürede hastalığın yayılması için yeterlidir. Pek çok öğrencinin gün boyu ortak kullandığı kapı kolları lavabo ve tuvaletler de hastalığın yayılması için uygun ortam sağlamaktadır. Çocuğunuz hasta ise okula gitmemesi, ya da hasta çocuklara öğretmenleri tarafından izin verilmesi hastalığın daha fazla yayılmaması için faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Kendimizi ve ailemizi kış hastalıklarından korumak için hangi koruyucu önlemleri alabiliriz?

Peki öksürük ve burun akıntısına karşı koruyucu önlemleri kendimiz alamaz mıyız? Elbette bazı basit önlemler hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur.

  1. Bolca su için.

Su vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu besin öğesidir. Günde en az 8-10 bardak su içmemiz gerekir. Çocuklarımızı da okulda bulundukları sürede yeterli su içmelerini hatırlatmalı, bunun için önlemlerimizi almalıyız.

  1. Ellerinizi sık sık yıkayın.

Ellerimizin gün boyu temas ettiği ortamlar en çok mikrop barındıran ortamlardır. Ellerimiz aynı zamanda vücudumuzun en açık alanları olan ağız, burun ve göz gibi organlarımıza da sık sık temas etmektedir. El temizliği bu yüzden hastalıkların bulaşıcılığından korunmak için son derece önemlidir. Çocuklarımıza her teneffüste, kirlenmediğini düşünse bile ellerini yıkamalarını hatırlatmalıyız.

  1. Düzenli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin.

Düzenli beslenme yaşamımızın her anı için önemlidir. Hastalıkların kol gezdiği kış aylarında ise özellikle dikkat etmemiz gereken bir konudur. Ailece öğün atlamadan beslenmemize dikkat etmeliyiz. Kahvaltıyı asla ihmal etmemeliyiz. Ara öğünlerde c vitamini içeren meyveleri bolca tüketmeliyiz. Çocuğumuzun okulda yapacağı beslenmede de mutlaka portakal, mandalina gibi meyveler bulundurmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Evde hazırlayacağımız meyve suları çocuğumuzun sağlıklı beslenmesini ve içtiklerinden keyif almasını sağlayacaktır.

  1. Tuzlu su ile gargara mikropları öldürür.

Bir bardak suya bir çay kaşığı kadar tuzu ilave edip karıştırdığımızda elde edeceğimiz gargara suyu ile sabah akşam boğazımızı gargara yapabilir, burnumuzu temizlemede kullanabiliriz. Böylece mikropları hastalık yapmadan uzaklaştırmış oluruz. Bu karışımı hergün hazırlamak zor geliyorsa, eczaneden alacağınız bir şişe izotonik çözelti ile de aynı işlemi yapabilirsiniz. Çocuğunuzun burun akıntısı ve öksürüğünün kısa sürede azaldıpını göreceksiniz.

  1. Her yıl grip aşısı yaptırın.

Grip virüsü her yıl form değiştirdiğinden bağışıklık sistemimizin bu virüse karşı savunması oldukça zayıf kalmaktadır. Gripten korunmanın etkili bir yolu da Eylül-Ekim aylarında grip aşısı yaptırmaktır. Böylece gribe yakalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz.

İnstagram

Facebook

Web Sitesi