Sağlık Orta Kulak Enfeksiyonları (Otit Hastalıklar) Nelerdir, Neden Olur? Otit Rahatsızlıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Orta Kulak Enfeksiyonları (Otit Hastalıklar) Nelerdir, Neden Olur? Otit Rahatsızlıklar Nasıl Tedavi Edilir?

01.04.2021 - 11:50 | Son Güncellenme:

Özellikle çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen orta kulak enfeksiyonları hakkında ebeveynlerin daha fazla bilgi edinmesi gerekmektedir. Bu yüzden ebeveynlere yardımcı olmak adına orta kulak enfeksiyonları hakkında detayları derledik.

Orta Kulak Enfeksiyonları (Otit Hastalıklar) Nelerdir, Neden Olur Otit Rahatsızlıklar Nasıl Tedavi Edilir

 Kulak enfeksiyonu veya orta kulak iltihabı, kulak ağrısının en yaygın nedenidir. Bu durum, genellikle çocuklarla ilişkilendirilmesine rağmen, yetişkinlerde de görülebilir.

Haberin Devamı

 Orta Kulak Enfeksiyonları Nelerdir?

 Orta kulaktaki enfeksiyon, kulak zarının arkasındaki küçük kemiklerin titreşimleri topladığı ve bunları iç kulağa ilettiği alan olarak özellikle; soğuk algınlığı, grip veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir. Bunun nedeni, orta kulakta yer alan östaki borusunun küçük bir kanal ile üst solunum yoluna bağlı olmasıdır.

 Burun ya da sinüs boşluklarında büyüyen mikroplar, östaki borusuna tırmanabilir. Ayrıca büyümeye başlamak için orta kulağa girebilir. Ebeveynlerin çoğu kulak enfeksiyonlarına aşinadır. Sağlıklı bebek ziyaretleri dışında, kulak enfeksiyonları çocuk doktoruna gidilmesinin en yaygın nedenidir.

 Kulak Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?

Haberin Devamı

 Orta kulak, normalde burnun arkasından östaki borusundan geçen ve orta kulağı temiz, kuru tutan hava ile iyi havalandırılması gereken küçük bir boşluktur. Orta kulağı havalandıran yeterli temiz hava olmadığında, örneğin Östaki borusu tıkandığında veya engellendiğinde; alan nemli, durgun ve sıcak hale gelir ve mikroplar için mükemmel bir üreme alanı oluşturur.

 Çocuklarda ve bebeklerde östaki borusu genellikle çok yumuşak veya olgunlaşmamıştır. Alerjiler, burun akıntısı sonrası, sinüs enfeksiyonları, yaygın nezle virüsleri ve geniz eti problemlerinin tümü, östaki borusunun havanın orta kulağa geçmesine izin verme yeteneğini etkileyebilir.

 Otit Rahatsızlıklar Nasıl Tedavi Edilir?

 Kulak enfeksiyonları genellikle kendiliğinden düzelir. Bu nedenle tedavi ağrıyı yönetmek ve durumu yakından izlemekle başlayabilir. Bebeklerde ve şiddetli vakalarda kulak enfeksiyonu, antibiyotik ilaçlarla tedavi gerektirebilir. Amoksisilin, penisiline alerjisi olmayan hastalarda akut orta kulak iltihabı tedavisinde tercih edilen antibiyotiktir.

 Antibiyotik tam olarak belirtildiği gibi enfeksiyon bitene kadar alınmalıdır. Enfeksiyonun uygun şekilde ortadan kalktığını doğrulamak için, antibiyotik tedavisi bittikten sonra yeniden doktora gidilmelidir. Çocuğunuzun semptomlarında herhangi bir iyileşme yoksa, doktora daha erken bir dönüş gerçekleştirilmelidir.

Haberin Devamı

 Bebeklerde orta kulak enfeksiyonu risklidir. Bu yüzden odaları sıcak ve kuru tutarak, dumansız bir ortam sağlamak önemlidir. Mümkün olduğu kadar uzun süre emzirerek azaltılabilir. Daha büyük çocuklara burunlarını nasıl düzgün bir şekilde sümkürdüklerini göstermek de kulak enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir.

Yazarlar