Bahçe ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevapları

Merhabalar; bahçe ile ilgili en çok merak ettiğiniz sorularının cevapları aşağıda sizleri bekliyor.

SORU: Küçük bir balkonum var. Sabahtan öğlene kadar güneş alıyor. Balkonuma çiçekli bitkiden ziyade ağaç tarzı bitkiler dikmek istiyorum. Hangilerini önerirsiniz?

CEVAP: Balkonunuz küçük olduğundan çok fazla yer kaplamayan ağaççık tarzında bitkilerden seçmelisiniz. Bodur meyve ağaçları, çalı formunda defne, zeytin ağacı fidesi ve şimşir gibi bakımı kolay ve fazla yer kaplamayan bitkiler tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU: Bahçemde asmalarım var. Asma yaprakları o kadar büyüdü ki meyvelerini kapatır hale getirdi. Üzümlerde geç olgunlaşmaya başladı. Meyveleri olgunlaşmasını hızlandırmak için ne yapmalıyım?

CEVAP: Üzümleri kapatan asma yapraklarını saplarından itibaren koparın. Meyvelerin biraz daha güneş görmesini sağlarsınız ve olgunlaşmasını hızlandırırsınız.

SORU: Çok güzel bir bahçem var. Uzun zamandır şehir dışında olduğum için bahçemle ilgilenemedim. Bu nedenle bahçe şuan çok güzel gözükmüyor. Nereden başlayacağımı bilemiyorum. Bahçemi eski güzel görüntüsüne kavuşturmak için neler yapmalıyım?, siz ne önerirsiniz?

CEVAP: Öncelikle bahçenizi gözlemleyin. Neler yapılması gerekenleri listeleyin. İşleri sıraya koyun. Sıralanmış işleri adım adım uygulayın. İşe bahçenizin kurumuş kısımlarını, kaba atıkları ve zarar görmüş yerleri bahçeden uzaklaştırarak başlayın. Bundan sonraki aşama işinizi kolaylaştıracaktır.

SORU: Çok sayıda güllerim var. Güllerimin yapraklarının arkasında kiremit rengi küf oluyor. Bu küf görüntüyü gidermek için ne yapmalıyım?.

CEVAP: Bahsettiğiniz durum güllerde en çok görülen pas hastalığıdır. Zirai ilaç satan yerlerden pas hastalığını giderecek fungusit ilaçlarından birini alın ve uygulamaya başlayın. İlaçlamayı yağmursuz havada yapın.

SORU: Selam, bahçemde kendi organik gübremi yapmak istedim için bitkisel ve mutfaksal atıklarımı biriktiriyorum. Gübremin kısa sürede oluşması için ne yapmalıyım.

CEVAP: Biriktirdiğiniz atıklarınızı öğütün. Bu işlem için öğütücü makinelerden yardım alabilirsiniz. Atıklarınızı nemli tutun. Çok güneş alanlarda tutmayın. Öğüttüğünüz atıkların karıştırmayı ve içine kireç dökmeyi unutmayın.

Haberin Devamı

SORU: Ev bitkilerimin topraklarını değiştirirken, toprağın içinden birden bire solucanların çıktığını fark ettim. Bu solucanlardan nasıl kurtulabilirim.

CEVAP: Solucan toprağın havalanmasını ve veriminin çoğalmasını sağlar. Fakat fazla olması bitkinizin köklerine zarar verebilir. En güzel çözüm bitki topraklarını değiştirmek olur.

SORU: Çimlerimde çok fazla yabani ot çıkıyor. Her sene temizliyorum ama yine çıkıyor. Bu durumu gidermek için ne yapabilirim?

CEVAP: Çimlerinizi mevsimine göre budama işlemenizi ihmal etmeyin. Havalandırmayı özellikle yaz mevsiminde ayda iki veya üç kez yapın. Çime verdiğiniz gübreye dikkat edin. Bazı gübreler yabani ot çıkmasını teşvik eder.

SORU: Evim çok güneş almıyor. Genel olarak loş-karanlık evimin içi. Evde bitki yetiştirmek istiyorum Neler önerebilirsiniz?

CEVAP: Kauçuk, ev bambusu, hedera, drasena, yucca, şeflera gibi iç mekan bitkileri bakabilirsiniz.

Haberin Devamı

SEVGİ,HUZUR,MUTLULUK VE SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE……

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI/////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ