Yaz çiçeklerinin dikimi nasıl yapılmalı?

Yaz çiçekleri; tıpkı yaz mevsimi gibi rengarenk, cıvıl cıvıl, sıcak ve dopdoludur. Her bahçeyi güzelleştiren bu yaz çiçeklerini mutlaka bahçenize dikin. Göreceksiniz bahçenizin havası birden bire değişecektir. Peki yaz çiçeklerini dikerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız ‘’hayır’’ ise aşağıdaki yazı tam size göre! Bahçenize çiçek dikmeden önce dikkat etmeniz gereken noktaları gelin hep birlikte öğrenelim.

Bahçenizi gözlemleyin ve bahçenizde gölgeli güneşli alanları tespit edin.

Haberin Devamı

Güneş gören yerlere sardunya, kadife çiçeği, ateş çiçeği, petunya gibi çiçekler dikebilirsiniz. Gölgeli yerlere ortanca, yenigine, vinka, iris gibi çiçekler dikebilirsiniz.

Yaz çiçeklerini bahçenizde en çok hangi kısmında daha çok görmek istediğinizi belirleyin. Ağaç altı mı, pergola çevresi mi, giriş kapı önü mü, duvar kenarı mı?

Ağaç altlarına; kadife çiçeği, ateş çiçeği dikebilirsiniz, Duvar diplerine ortanca, astilbe, onbiray çiçekleri dikebilirsiniz. Ev girişlerine sardunya, yıldız çiçekleri, güller dikebilirsiniz.

Yaz çiçeklerin rengi rengarenktir. Bahçenizin dekoruna uygun renkleri bir araya getirin. Bu renk seçimi bahçenizde uyumu ortaya çıkaracaktır.

Çiçek dikiminde toprak çok önemlidir. Bahçe toprağınızın kalitesi düşük veya verimsiz ise hemen organik gübre bakımından zengin toprak ile değişim ve karışım yapın.

Bahçe toprağınız verimli ve organik gübre bakımından zengin ise çiçekleri dikmeden önce toprağı çapa aletleri ile çapalayın ve karıştırın. Bu işlem toprağın nefes almasını sağlar ve bitki sağlığını olumlu yönde etkiler.

Yaz çiçekleri hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle düzenli sulama ister. Düzenli sulanan çiçeklerin gelişimi daha güzel olur. Susuz kalan çiçekler kendini hemen belli eder.

Yaz çiçeklerinde sulama işi önemlidir. Sulamayı sabah erken saatlerde yapmalısınız. Toprağına yeterli su gittiğine emin olun.

Çiçeklerinizin yaz boyunca sağlıklı gelişip bol çiçek açmasını istiyorsanız düzenli şekilde sıvı veya granül gübre vermeyi ihmal etmeyin.

Yaz çiçeklerinizi biraz daha farklı göstermek isterseniz; çiçeklerinizin arasına heykel, biblo, kaya veya değişik taşlar koyarak ortamı ilginç hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaz mevsiminde böceklenme ve mantar hastalıkları sıkça görülmektedir. Bu tarz belirtileri görür görmez uygun ilaçlarla ilaçlamayı ihmal etmeyin.

KOLAY GELSİN…..

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ