Kültür Sanat Patti Smith’le Chelsea Hotel günlerine yolculuk

Patti Smith’le Chelsea Hotel günlerine yolculuk

26.12.2010 - 23:21 | Son Güncellenme:

Smith’in 20. yüzyılın en önemli fotoğraf sanatçılarından biri olan Robert Mapplethorpe ile ilişkisini anlattığı kitabı “Çoluk Çocuk” adıyla Domingo Yayınevi tarafından okurla buluşuyor.

Patti Smith’le Chelsea Hotel günlerine yolculuk

Patti Smith’in bu yıl National Book Award kazanan ve eleştirmenlerce 2010’un en iyi kitapları arasında gösterilen “Just Kids”i Türkçede. Şiir ile rock’n roll’u devrimsel bir yöntemle bir araya getiren Smith’in 20. yüzyılın en önemli fotoğraf sanatçılarından biri olan Robert Mapplethorpe ile ilişkisini anlattığı kitabı “Çoluk Çocuk” adıyla Domingo Yayınevi tarafından okurla buluşuyor.Johnny Deep’in ““Bir başyapıt, daha önce hiç açılmamış bir hazine sandığının içini görmek için ayrıcalıklı bir davet” dediği kitap, Smith’in çocukluğundan başlıyor ama merkezinde Smith ile Mapplethorpe’un ilişkisi yer alıyor.

Haberin Devamı

Kitap, Smith’in henüz usta bir müzisyen, Mapplethorpe’un ise ünlü bir fotoğraf sanatçısı olmadan hemen önceki dönemini, bu iki gencin sanat, bağlılık ve arayışla dolu hayat yolculuğunu anlatıyor.


New York’ta şiir, rock, sanat dünyalarının iç içe geçtiği bir ortamda yaşayan Smith ve Mapplethorpe’un ekseninde, 1960’ların sonu ve 70’lerin başında yaşananları, ikilinin Chelsea Otel’deki hayatlarını ve ardından yavaş yavaş farklı yollara yönelişlerini konu alan kitapta , Patti Smith’in müziğinin nasıl bu kadar etkili olduğu da ortaya çıkıyor. Sıkıntılı dönemlerin ardından eşcinsel olduğunu keşfeden Mapplethorpe’un 1989’da ölümüyle sonlanan kitap, gerçekte yaşanamaz sanılan bir aşkı, son derece sade ve bir o kadar da güçlü sözcüklerle gözler önüne sererken iki sanatçının ‘muhteşem’ yolculuğunu da bizlere sunuyor.

Haberin Devamı


Smith’in kitabının yayımlandığı şu günlerde Robert Mapplethorpe’un eserleri de ilk kez İstanbul’da. Bugüne dek eserleri Türkiye’de sergilenmemiş olan Mapplethorpe’un “Desired” adlı sergisi 14 Ocak’ta Galeri Nev’de izlenebilecek.