Editörün Seçtikleri Peynir alırken dikkat

Peynir alırken dikkat

08.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Peynir alırken dikkat

Peynir alırken dikkat


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Beslenme düzenimizden eksik etmediğimiz peynir, her zaman doğru üretim şartlarından geçerek sofralarımıza gelmiyor. Üreticilerin ticari gerekçeleri nedeniyle oluşan bazı eksiklikler, aksaklıklar gerçek bir peynir yememize engel oluyor. O halde peynir alırken daha dikkatli olmak gerekiyor.
       Kaşar peyniriyle başlayalım. İyi bir kaşar peynirinin dış görüntüsü düzgün ve ince kabuklu olmalı. Çok kalın kabuklu, üzerinde yarıklar, çukurlar ve hatta kırmızımsı bir küf oluşmuşsa tezgahı terk edin. İyi bir kaşarın içi sarımsı, parlak ve canlı bir görüntü veriyor. Yarık, çatlak veya delikli kaşarın pek iyi olduğu söylenemez. Kesilen dilime iyi bakın; üzerinde dalgalar, renk değişimleri varsa almayı düşünmeyin.
       Beyaz peynir, en yaygın kullanılan peynir çeşidi. Koyun sütünden yapılan peynirlerin rengi krem, inek sütünden yapılanlar, kirli sarı, keçi sütünden yapılanlar ise parlak beyaz oluyor. Hatta üreticiler beyaz renk elde edebilmek için yapım aşamasında inek sütüne keçi sütü karıştırmayı da deniyorlar. İyi bir beyaz peynirin basıldığı teneke çok temiz olmalı, pas, küf barındırmamalı. İçindeki kalıpların hepsi eşit büyüklükte küpler halinde olmalı. Kestiğiniz zaman, içinin aynı özelliği taşıması gerekir. Yani gözenekli, süngersi yapıdaki peynirlerin kaliteli olduğu söylenemez. Dışı sert, içi peltemsi, yumuşak peynirler de üretim hatalarına maruz kalmış anlamına geliyor. İyi bir beyaz peynir, parlak bir beyaz renge sahip, ne fazla sert, ne fazla yumuşak olmalı. Çabuk ufalanmamalı. Kesildiğinde içinde renk değişimleri görülmemeli. Tadı ve kokusu keskin olmamalı.
       Tulum peyniri daha çok kişilerin kendi üretimleri olduğundan bunların ortak bir kalitesini tutturmak zordur. En belirgin nokta, boğazı yakmayan, aşırı tuzlu veya ekşi olmaması, kolay ufalanmaması, çok yumuşak veya sert olmaması, renk değişimlerinin gözlenmemesi şeklinde özetlenebilir.
       Mihalıç peynirinin dış görüntüsü hafif pürüzlü beyaz renkte, iç kısmı ise hafif sarımsı olmalı. Gözeneklerin kuru olmamasına, daha doğrusu peynirin kendine özgü yağlı sıvısıyla ıslanmış olmasına dikkat edin.
       Kaynak: Süt Uyuyunca - Artun Ünsal

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Sarımsaklı Patates sote, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 25 dk.
       Malzemeler:
       6 patates, 1/2 demet
       maydanoz, 4 diş sarımsak
       tuz, karabiber, kırmızıbiber

       Hazırlanışı:
       Patatesleri soyduktan sonra iri küpler halinde doğrayın. Kızgın yağda kızartın. Üzerine tuz, karabiber ve kırmızıbiber serpiştirin. Sarımsakları maydanozla birlikte incecik kıyın. Bunu sıcak patatesin üzerine serpiştirin. Üzerini bir kapakla kapatıp, biraz demlenmesini sağlayın. Daha sonra servis yapın. İsterseniz birkaç damla limon suyu da ekleyebilirsiniz. (Bu yemeği garnitür olarak da kullanabilirsiniz.) Lezzet dergisi arşivinden.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      
  • Zeytinyağlı barbunya
  • Sarımsaklı patates sote
  • Menemen
  • Tatlı

  • Yazarlar