Editörün Seçtikleri Pilav pişirmenin incelikleri

Pilav pişirmenin incelikleri

28.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pilav pişirmenin incelikleri

Pilav pişirmenin incelikleri


       Tane tane, leziz bir pilav pişirmeyi başaran kişinin, her zorlu yemeğin altından kalkabileceği söylenir. Pilav pişirmenin ustalık istediğini anlatıyor bu cümle. Halbuki güzel bir pilav pişirmek o kadar da zorlu bir iş değil. Sadece su ve pirinç ayarını yapmak, pilav için doğru pirinci seçmek, hangi tencere tipinde hangi ölçüleri kullanmayı bilmek yeterli.
       Türk mutfağında, 70 - 80’den fazla pilav çeşidi bulunuyor. Düğün, davet gibi özel günlerde pilav ve zerde pişirilmesi eski adetlerden biri. Pirinç pilavı yaparken kullanılacak pirincin doğru seçilmesi gerekiyor. Örneğin taze pirincin fazla su kaldırmayacağını, eski olanın ise daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu bilmek gerekiyor. Güzel bir pilav pişirmeye uygun pirinç ise, en az 6 ay bekletilmiş olanı.
       Pilav, birbirinden farklı yöntemlerle pişirilebiliyor. Bunların içinde en yaygın olanı, sıcak suda bekletme yöntemi. Bu usule göre, ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, çok sıcak olmayan suda 30 dakika kadar bekletiliyor. Bir ölçü pirinç için 1.5 ölçü su gerekiyor. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, bu ölçünün normal tencerede pişirilirken uygulanması. Çelik veya teflon tencere kullanıldığında bire bir ölçü uygulamak gerekiyor. Tencereye tuz, yağ ve su konuyor. Kaynamaya başlayınca suya süzülmüş pirinç katılıyor. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatılıp, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte suyu çektiriliyor. Salma yönteminde pirinç sıcak suda bekletilmeden doğrudan kaynar suya atılıyor. Bu yöntemde su ve pirinç ölçüsü değişiyor. Çelik ve teflon tencerelerde ölçü bire bir buçuk iken, normal tencerelerde bire iki oluyor. Kavurma yönteminde ise suda bekletilmiş veya bekletilmeden yıkanmış pirinç, önce, pirincin kırılmamasına özen gösterilerek bir tahta kaşıkla 10 dakika karıştırılarak kavruluyor. Pirinçler şeffaflaşıp tane tane ayrılınca bir ölçü pirince bir buçuk ölçü su konuyor. Bir taşım kaynayınca kısık ateşe alınıp, pişiriliyor. Süzme yöntemi her ne kadar beslenme açısından pek uygun olmasa da uygulanıyor. Pirinç makarna gibi kaynar tuzlu suda haşlanıp süzüldükten sonra yağ ve diğer malzemeleri katılıyor.
       Pilavın servisini piştikten sonra hemen yapmamak gerekiyor. Pilav suyunu çekince, kapağın altına temiz bir peçete yayılıp 30 dakika bekletin. Dinlendirilmiş pilav hem kabarır hem de tane tane olur.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Havuç tatlısı, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 40’

       Malzemeler:
       1/2 kg havuç, 3 yemek kaşığı bal, 2 yumurta, 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı şam fıstığı, 1 kahve fincanı un, 1 portakal

       Hazırlanışı:
       Mutfak robotunda pişmiş havuç, bal, un ve yumurtayı karıştırın. Bir kapta 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Portakal kabuğunu rendeleyin. Karışıma erimiş tereyağı ve portakal kabuğu rendesini ilave edin. Şam fıstıklarını irice dövün. Dört adet sufle kalıbını kalan tereyağıyla yağlayın. Şam fıstıklarını kalıplara serpiştirin. Üzerlerine hamuru paylaştırın. Kalıpların üzerini alüminyum folyo ile örtün. Büyükçe bir tepside su kaynatın. Kalıpları üzerine yerleştirip 30 dakika pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tatlıyı servis tabaklarına ters çevirin.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Zeytinyağlı barbunya
  • Biber dolması
  • Yoğurt
  • Havuç tatlısı

  • Yazarlar