Pınar Konrot

Pınar Konrot

Tüm Yazıları

  Yurt dışında eğitim almak istiyorsunuz ama ilk adımınızı nasıl atacağını bilmiyor musunuz?

Öyleyse çözüm için anahtar kelimeler: “Öncelik belirlemek, hedef saptamak ve harekete geçmek”.

Pek çoğumuzda olduğu gibi çocuklarımızın da en çok zorlandığı şeylerden biri, hedeflerine ulaşabilmek için nereden başlayacaklarını bilememek ya da bu yolda zaman yönetimini doğru yapamamak. Bir kısım öğrenci hedeflerini belirlemiş ama bu hedefe ulaşmak için ne yapmaları gerektiğinin farkında değilken, diğer bir kısım öğrenciyse hedefleri ve hayalleri konusunda fikir sahibi bile değil. Her iki grup öğrencinin ortak noktası ise kaygıları. Hem yaşlarının getirdiği fizyolojik etkiler hem de gelecek hakkındaki belirsizlikler öğrencilerde strese neden oluyor, işler içinden çıkılmaz bir hale  geliyor.

Haberin Devamı

Son dönem dünyanın geçirdiği süreç de zaten yoğun olan bu duygulara tuz biber ekiyor. Pandemi nedeniyle eğitim dahil pek çok aktiviteyi ev ortamında yürütmek zorunda kalan çocuklarımız, her ne kadar kendilerini dışarı atmak için can atsalar da diğer yandan konfor alanında yaşamaya alışıyorlar. Konfor alanlarının verdiği rahatlık ve rehavet yüzünden öğrencilerin motivasyonları maalesef azalmış durumda. Hatta dışarıdan gelen her tür yönlendirmeyi bir savaş olarak algılıyor, konfor alanlarında kalmak için bahane yaratıyorlar.

Öğrencilerin kariyer konusunda yapmaları gereken ilk şey, önceliklerini belirlemeleri. Önceliklerini belirlemek için de hedeflerini kağıda dökmeleri gerekiyor. Hedeflerin kısa ya da uzun vadeli, uçuk ya da gerçekçi, gerçekleşmesi zor ya da çok kolay olması farketmez. Önemli olan bir hedefe sahip olmak ve bu hedefe ulaşmak için ilk adımı atmak.

Hedeflerini oluşturduktan sonra, bu hedefe ulaşabilmek için yapmaları gerekenlerin listesini hazırlamaları gerekiyor. Bu listeyi de yapmalarına rağmen hala harekete geçemiyorlarsa çözüm çok kolay. Bahane yaratmaktan ve ertelemekten vazgeçmek gerekiyor.

Hedeflerin gerektirdiği sorumluluklardan şikayetçi olmak ve bahaneler üretmek yerine çözüm odaklı olunmalı. “Bunun için zaten çok geç kaldım” demek yerine, “Geç kalmama rağmen bu durumu nasıl telafi edebilirim?” diye sormalılar kendilerine. “İsterdim ama zamanım yok” demek yerine, zamanlarını nasıl optimize edebileceklerini düşünmeliler. Unutulmamalıdır ki şimdiki fedakarlıklar, hedefe ulaştıktan sonraki kazançlarla telafi olacaktır. Hedefe ulaşmanın mutlaka bir yolu vardır, önemli olan öğrencinin ne kadar istekli olduğudur. Ya hayal kurmaya devam edersiniz, ya da harekete geçip hayallerinize ulaşmak için çalışırsınız.

Haberin Devamı

Harekete geçmenize engel, en büyük korkulardan birisi de başarısızlıktır. Başarısızlık, aksine bir sonraki sefer için daha iyisini daha doğru bir şekilde yapabilmeniz adına en büyük deneyimdir.

Değerli aileler, sizler de lütfen çocuğunuzu başkalarıyla kısıtlamayın. Her çocuk ayrı özellikleri, ayrı yetenekleri olan birer bireydir. Farklı hayalleri, farklı hedefleri olabilir. Başkaları gibi olmalarıyla uğraşmak yerine kendileri olmaları sürecinde onlara destek verin. Kendi hayallerinizi onlara dikte etmek yerine onların hayallerini dinleyin ve paylaşın. Bu onlara vereceğiniz en büyük ve en önemli hediye olacaktır.

Haberin Devamı

Kariyer koçları olarak bizler de, öğrencilerimizi harekete geçirmeyi, öğrencilerimizin yükünü paylaşarak kaygılarını da azaltmayı amaçlıyoruz. Onlarla birlikte, onların hedef ve hayallerine göre planlamalar yapıyor, hedeflerine daha rahat ve etkili bir çalışma ile ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Bu süreçte de uyguladığımız karakter ve kariyer envanterleri ışığında her bir öğrencimize özel, biricik bir yol izliyoruz. Çünkü Einstein’ın söylediği gibi, “Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir.”