Sağlık Potasyomun Faydaları Nelerdir? Potasyum Eksikliği Nelere Neden Olur?

Potasyomun Faydaları Nelerdir? Potasyum Eksikliği Nelere Neden Olur?

09.12.2020 - 04:14 | Son Güncellenme:

Vücut için en önemli mineraller arasında yer alan potasyum, özellikle birçok fayda sunuyor. İnsan vücudunda mutlaka belli bir oranda bulunması gereken potasyumun faydalarını ve eksiklerini öğrenip buna göre dengeleyebilirsiniz. Peki, potasyumun faydaları nelerdir? Potasyum eksikliği nelere neden olur? İşte merak edilen tüm detaylar.

Potasyomun Faydaları Nelerdir Potasyum Eksikliği Nelere Neden Olur

Kemik sağlığından kan basıncı dengesine kadar daha birçok farklı fayda sağlayan potasyum, aynı zamanda eksikliği üzerinden ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Potasyum günümüzde birçok doğal besin kaynağı ile elde edilirken, doktor tavsiyesinde ilaçlar ya da farklı ürünler üzerinden de değerlendirilmektedir.

Potasyumun Faydaları Nelerdir?

Çok önemli faydaları ile potasyum mutlaka vücutta dengeli şekilde yer alması gereken önemli minerallerden biridir.

- Kalp sağlığını önemli oranda korur ve kalp krizini önler.
- Vücudun farklı bölgelerindeki krampları önler.
- İnme riskini önemli oranda azaltır.
- Tansiyonu düşürür ve aynı zamanda dengeler.
- Osteoporoza karşı vücudu koruma altına alır.
- Sağlıklı büyüme ile gelişimi destekler.
- Bağışıklık sistemine önemli bir katkı sağlar ve dış etmenlere karşı korur.
- Kemikleri destekler ve aynı zamanda güçlendirir.

Potasyum Eksikliği Nelere Neden Olur?

Potasyum eksikliği ile beraber vücutta belli başlı bazı unsurlar ön plana çıkar. Bu unsurlar belirti üzerinden kendini gösterir ve genel olarak potasyum eksikliği ortaya çıkar.

- Özellikle ciddi baş ağrıları meydana getirir.
- Dehidrasyona neden olur.
- Zaman içerisinde kalp çarpıntısı yaratır.
- Bezler ile beraber dokuların şişmesine sebep verir.

Özellikle doğal gıda besin kaynaklarından elde edilen potasyum, yukarıda verilen tüm yan etkileri önemli oranda azaltır. O yüzden mutlaka ve mümkün olduğu süre içerisinde potasyumu doğal kaynaklardan temin etmek gerekir.

Potasyum Hangi Besin Kaynaklarında Bulunur?

Özellikle kemik ve kalp sağlığı için büyük öneme sahip olan potasyum, birçok farklı besin kaynağında yer alır. Kuru fasulye, lima fasulyesi, brokoli, tatlı patates, avokado, bezelye, somon, muz, sardalye ve greyfurt ile beraber bezelyede yeterli oranda bulunmaktadır. Farklı tüketim yöntemleri üzerinden bu besin kaynaklarını düzenli olarak değerlendirmek, potasyum eksikliğini giderme noktasında oldukça etkilidir.

Potasyumun Zararları Var mı?

Özellikle belli başlı bazı besin kaynakları üzerinden fazla elde edildiği zaman, potasyumun birtakım yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kalbin düzensizleşmesi ve dengesiz hale gelmesi aşırı potasyum ile ortaya çıkabilir. Aynı zamanda mide ağrısı ve mide bulantısı ile beraber ishal gibi durumlarda yine aşırı potasyum üzerinden meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı mutlaka dengeli ve düzenli bir şekilde potasyum içeren besin kaynaklarından tüketmek önemlidir.

Yazarlar