Genel Sağlık Rahim kanseri tedavisinde radyoterapi uygulaması

Rahim kanseri tedavisinde radyoterapi uygulaması

12.12.2013 - 23:07 | Son Güncellenme:

Rahim kanseri tedavisinin cerrahi tedavi artı radyoterapi şekline gelmesi, hastalığın evresiyle ilgili bir durumdur.

Rahim kanseri tedavisinde radyoterapi uygulaması

Rahim kanseri tedavisinin cerrahi tedavi artı radyoterapi şekline gelmesi, hastalığın evresiyle ilgili bir durumdur.
Hastalık birinci evredeyse ve patolojik olarak sınıflandırıldığında grade 1 dönemindeyse sadece cerrahi tedavi yeterlidir. Ama hastalık evre iki ya da daha üzerinde bir seviyede ise, cerrahi tedaviye ek olarak iki şekilde radyoterapi uygulanabilir.
Bunlardan biri eksternal radyoterapi denilen dıştan radyasyon verilmesidir. İkincisi ise internal yani içten ışınlama yoluyla radyo terapi verilmesidir. Bu vajinal yolla yapılan ışınlamaya brakiterapi denir.

Tek başına radyoterapi uygulanabilir
Eksternal ve brakiterapi şeklinde uygulanan radyoterapi, cerrahi olmaksızın tek başına da uygulanabilir. Bu yöntemin sonuçları da, tıpkı cerrahi tedavide olduğu gibi oldukça iyidir. Dolayısıyla cerrahi kontrendikeyse korkmamak gerekir. Çünkü rahim kanserinde radyoterapi onun yerini alabilir.
Rahim ağzı kanserinde ise cerrahi tedavi sadece birinci evredeki hastalara ve genç ve seksüel aktif hastalara uygulanır. Eğer cerrahi müdahale uygulanması düşünülüyorsa, radyoterapi uygulanması düşünülmüyor demektir.
Çünkü böyle bir cerrahi geniş bir cerrahidir. Bunun ardından geniş bir radyoterapi vermek hastanın sosyal yaşantısını ve yaşamını tamamen bozacaktır. Çünkü böyle bir cerrahi tedaviden sonra verilen radyoterapi bağırsakları büyük ölçüde etkiler ve sağlam dokuyu da yakar. Dolayısıyla hastanın yaşam kalitesi son derece düşer.

Rahim kanseri tedavisinden sonra yapılacak kontroller



Yazarlar