Geri Dön

Ramazan tarifleri: Arabistan & Yemen

Ramazan sofralarında bu kez başka ülkelerin lezzetleriyle tanışmaya ne dersiniz? Kişnişli yeşil mercimek çorbasından, ıspanaklı köfteye farklı tarifler.

Ramazan tarifleri: Arabistan & Yemen

Gün doğumundan, batışına kadar geçen sürede, tüm müslümanlar için ibadet ve oruç tutma zamanı başladı... Çocukluğumda, eve her zamankinden çok misafirlerin geldiği, en lezzetli sofraların kurulduğu, hepimizin ayrı bir sıcaklıkta olduğu zamanlar.

Haberin Devamı

Bizdeki bu ruh halinin diğer müslüman ülkelerde de aynı tatta yaşandığını tahmin etmek zor değil. Örneğin İran’da, ramazan başlamadan önce tüm camiler, evler temizleniyor, ruhen arınma zamanı da olan Ramazan’a üç gün kala oruç tutulmaya başlanıyor. Özel mutfak alışverişleri yapılıp, pirinçli tatlılar, ekmekler hazırlanıyor. Yazı dizisinde müslüman ülkelere lezzetli bir yolculuk yapmanız dileğiyle...

Ispanaklı köfte
Malzemeler (6 kişilik):

* 1 kg. ıspanak
* 1 çorba kaşığı sıvı yağ
* 500 gr. kıyma n 3 diş sarımsak
* 2 çorba kaşığı taze kişniş (yoksa 1 çay kaşığı toz kişniş)
* 1 çorba kaşığı doğranmış dereotu
* 3 çorba kaşığı pirinç
* 2 adet minik doğranmış kuru soğan
* 1 çorba kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* Tuz, karabiber

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Ispanakları temizledikten sonra, geniş bir tencerede, çok az suyla 10 dakika pişirin. Pişen ıspanakları süzgece koyun ve fazla suyunu alın. Kıymanın içine tüm köfte malzemelerini koyun ve yoğurun. Ispanakları köfteye ekleyin ve elinizle şekil verin. Sıvı yağda köftelerinizi kızartın ve sıcak servis edin.

Kişnişli yeşil mercimek çorbası
Malzemeler (6 kişilik):

* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 1 adet kuru soğan
* 5 diş sarımsak
* 2 adet domates
* 1 çorba kaşığı doğranmış taze kişniş ya da 1 tatlı kaşığı toz kişniş
* 4 çorba kaşığı sıvı yağ
* 6 su bardağı et suyu
* Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Mercimekleri yıkadıktan sonra, et suyunda haşlayın. Küp doğranmış soğanı ve sarımsağı soteleyin. Tuz ve karabiber koyun. Küp doğranmış domatesleri ekleyin, beraber kavurun. Haşlanmış mercimeklere, kavrulmuş soğan ve domatesi ekleyin. Kişnişi ekleyerek servis edin.

Tatlı Khobz
Malzemeler (6 kişilik):

* 1.5 su bardağı un
* 1 tatlı kaşığı kuru maya
* 1/3 su bardağı mısır unu
* 1 su bardağı+ 1 çay bardağı su
* 1/4 çay kaşığı karabiber
* 2 çorba kaşığı susam
* 2 çorba kaşığı toz şeker
* 1/4 çay kaşığı tuz
* Üzerine; anason

Hazırlanışı: Fırınınızı 175 derecede ısıtın. Un, mısır unu, kuru maya, karabiber, tuz, toz şeker ve susamı karıştırın. Suyu ılık olarak karışıma ekleyin ve yoğurun. Elinize yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurunuzun üzerini örterek 40 dakika dinlendirin. Hamurunuzu 12 eşit parçaya bölün, yağlanmış ve unlanmış tepsiye elinizle bastırarak ve yuvarlak şekil vererek yerleştirin. Tepsinizin üzerini bezle kapatarak 40 dakika bekleyin. (Bu süre içinde hamurunuz kabaracaktır) Hamurunuzun üzerine anason serperek 15 dakika pişirin. Reçel veya balla servis edebilirsiniz.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber