Sağlık Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (Rsv) Nedir? Bebeklerde Rsv Nasıl Bulaşır, Ne Kadar Sürer?

Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (Rsv) Nedir? Bebeklerde Rsv Nasıl Bulaşır, Ne Kadar Sürer?

08.03.2021 - 10:01 | Son Güncellenme:

Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (RSV) nedir? Bebeklerde RSV nasıl bulaşır, ne kadar sürer? Respiratuvar Sinsitiyal Virüs tedavi edilebilir mi? Respiratuvar Sinsitiyal Virüs tedavisinde hangi yöntemler kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (Rsv) Nedir Bebeklerde Rsv Nasıl Bulaşır, Ne Kadar Sürer

 Solunum sinsitiyal virüsü (RSV), akciğerleri ve solunum yollarını en çok etkileyen virüstür. RSV enfeksiyonu küçük bebeklerde daha ciddidir.

Haberin Devamı

 Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (RSV) Nedir?

 Çoğu çocuk bunu 2 yaşından önce en az bir kez alır. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler de en az 2-3 yılda bir alırlar, ancak genellikle çok hasta değildirler. Virüs en çok geç sonbahar ve ilkbaharın başları arasında yaygındır. Soğuk algınlığı ile aynı şekilde bulaşır.

 RSV, bebeklerde ve küçük çocuklarda, özellikle erken doğmuş bebeklerde ve bebeklerde veya kalp veya akciğer hastalığı gibi sağlık sorunları olan küçük çocuklarda ciddi akciğer enfeksiyonuna neden olabilir .

 Bebeklerde Respiratuvar Sinsitiyal Virüs Nasıl Bulaşır?

 Grip gibi bulaşır. Kalp veya akciğer hastalığı olan yaşlılar ve yetişkinler de ciddi bir enfeksiyon kapabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar da risk altındadır. Sağlıklı çocuklar ve yetişkinler için RSV enfeksiyonu o kadar ciddi değildir ve soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olabilir.

Haberin Devamı

 Yetişkinlerin ve çocukların vücutları, enfeksiyondan sonra virüse karşı antikorlar (bağışıklık savunmaları) oluşturur. Görünüşe göre bu virüs aynı kişilere hayatları boyunca tekrar bulaşabilir. Yeniden enfeksiyon sırasında görülen semptomlar genellikle ilk enfeksiyona göre daha az şiddetlidir.

 Respiratuvar Sinsitiyal Virüs Ne Kadar Sürer?

 Genel olarak, RSV hafiftir ve tedavi edilmesi gerekmez. Çoğu çocuk 1 veya 2 hafta sonra iyileşir.

 Çocuklar bazen daha yakın takip için hastaneye kaldırılır ve gerektiğinde sıvı veya oksijen alırlar. RSV bir virüs olduğu için antibiyotikler iyileşmeyi hızlandırmaz. Antibiyotikler bakterileri öldürür, virüsleri değil.

 Mümkünse bebeğinizi 6 aylıktan küçük soğuk algınlığı olan kişilerle temas ettirmekten kaçının. Mikropların yayılma riskini azaltmak için ellerinizi sık sık ve çocuğunuzun ellerini sık sık yıkayın. Farklı solunum sinsitiyal virüsleri (RSV'ler) kişiden kişiye farklı semptom ve komplikasyonlara neden olur.

 Enfeksiyon belirtileri ve semptomları genellikle virüse maruz kaldıktan 4-6 gün sonra ortaya çıkar.

Yazarlar