Yaşam Rüyalarınızın yönetmeni kendiniz olun

Rüyalarınızın yönetmeni kendiniz olun

17.08.2010 - 00:20 | Son Güncellenme:

Bir rüya hırsızının öyküsünü anlatan Inception filmi şimdiden tüm zamanların en iyi 3. filmi... Rüya uzmanı Winterboune’a göre ise kendini eğiten rüyalarının senaryosunu istediği gibi yazabilir. Yani düşlerinize Scarlett?Johansson ya da Brad Pitt’i davet etmek mümkün...

Rüyalarınızın yönetmeni kendiniz olun

Rüyalarınızda en sevdiğiniz aktörlerle eğlenmek, hiç görmediğiniz ülkeleri ziyaret etmek mümkün! Londra’da bulunan Rüya Akademisi’nin kurucusu Debbie Winterbourne, kendini eğiten herkesin rüyalarını istediği gibi manipüle edebileceğini söylüyor.
Rüya konusunda uzmanlaşan kişilere göre rüyaları kontrol etmenin yolu kişinin rüyada olduğunu anlamasından geçiyor. Rüyada olduğunu fark eden kişinin bu aşamada uyanmadan rüyasının “senaryosunu” değiştirebileceği iddia ediliyor. Uzmanlar, kişinin rüyada olduğunu anlaması için kendine bir “referans noktası” seçmesi gerektiğini söylüyor.

Yatağın yanına defter alın
Bunun da birkaç yolu bulunuyor:
* Yatağınızın yanında bir defter bulundurarak rüya günlüğü tutun. Uyandığımız uykuda gördüklerinizi buraya yazarak, rüyalarınızda tekrarlanan temaları tespit edebilirsiniz. Böylece rüyada bu temaları (aynı giysiler, belirli bir eşyanın sürekli rüyaya girmesi gibi) fark edip uyuduğunuzu anlayabilir ve rüyanızını senaryosunu değiştirebilirsiniz.
* Başka bir metot ise her gün yatağa girmeden önce sol elinize “X” işareti çizmek. Bunu alışkanlık haline getirirseniz rüyada elinize bakıp uyuyup uyumadığınızı kontrol edebilirsiniz. Böylece rüyada olduğunuzu anlayıp rüyanını gidişatını değiştirebilirsiniz.

Bilinçaltına mesaj yolla
Uzmanlar asıl zor olanın rüyada olduğunu anlayan kişinin uyumaya devam etmesi olduğunu söylüyor. Debbie Winterbourne da “bazı kişiler bunu hemen başarıyor, bazıları ise haftalarca uyuyup uyanarak kendini eğitiyor” dedi.
Winterbourne uykuya dalmadan önce “Rüyalarımı kontrol edebilirim” cümlesinin defalarca tekrarlanmasının da bilinçaltına mesaj vererek bu işlemi kolaylaştırabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Rüya hırsızını anlatan film, rekorlar kırıyor
Türkiye’de “Başlangıç” olarak gösterime giren filmin başrollerini Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard ve Ellen Page paylaşıyor. “Inception”ın senaristi ve yönetmeni ise, Insomnia ve Memento filmleriyle tanınan Christopher Nolan. Vizyona girdiği andan itibaren hasılat rekorları kıran film şimdiden “Esaretin Bedeli” ve “Godfather”dan sonra “tüm zamanların en iyi 3. filmi” olarak anılıyor. DiCaprio, bir rüya hırsızını canlandırdığı filmde zihnin en savunmasız alanı bilinçaltının derinliklerine girerek kişisel sırları çalıyor. Türkiye’de vizyona girdiği ilk hafta 144 bin 306 kişi tarafından izlenen film 1 milyon 614 bin 353 TL hasılat elde etti. Film hakkında ekşi sözlükte 110 sayfa yorum bulunuyor.

Haberin Devamı

Bilinçaltı zorluklara rüyalarla hazırlanıyor
İnsanlar her gece uykunun REM adı verilen ve beyin aktivesinin en çok görüldüğü iki saatlik bölümünde rüya görüyor. Bilim adamları, rüyanın beynin yarattığı alternatif bir mekanizma olduğunu ve bu süreçte gerçek hayatta çözülemeyen bazı olayların çözümlendiğini söylüyor. Psikolog doktor Mike Lowis ise rüyaların evrimsel bir strateji olduğunu ve beyinin rüyaları bir tatbikat gibi kullandığını iddia ediyor. Rüyaların yüzde 70’inde kaçma, kovalama, yaralanma gibi durumların ya da sıkıntı verici olayların görülmesi de buna bağlanıyor.

Her üç yetişkinden biri ‘ayıcığıyla’ uyuyor
İngiltere’de 6 bin kişi ile yapılan araştırmada her üç kişiden birinin oyuncak ayısıyla uyumaya devam ettiği ortaya çıktı. Oyuncak ayılarından vazgeçemeyenler bunlara sarılıp uyumanın huzur verici olduğunu söyledi. Araştırmada bazı kişilerin kendilerini iyi hissetmek için ayıcıklarını işyerlerine bile götürdüğü görüldü.

Dipnot
Tibetli rahiplerin yaklaşık bin sene önce benimsedikleri bir varsayıma göre, rüya görmek varoluşun bir başka biçimi. Bu nedenle rahipler rüya halindeyken vücutlarından çıkıp, Himalaya dağlarına uçtuklarını gördüklerini iddia ediyorlar.

Yazarlar