Kültür Sanat Sanat tarihinde bir büyükelçi

Sanat tarihinde bir büyükelçi

17.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Makedonya Cumhuriyeti Büyükelçisi Trajan Petrovski'nin "Ohrid'de İnanç" adlı bin mısradan oluşan şiiri bu yıl ülkesinde yılın şiiri seçildi

Sanat tarihinde bir büyükelçi

ŞİİRLERİ, romanları, öyküleri, gezi yazıları Arapça, Sırpça, Rusça, İtalyanca, İngilizce, Lehçe ve Türkçe'ye çevrilen bir büyükelçi; Makedonya Cumhuriyeti Büyükelçisi Trajan Petrovski. Petrovski, 19. yüzyıl şairi Grigov Prliçev adına düzenlenen "yılın şiiri" yarışmasında "Ohrid'de İnanç" adlı bin mısralık şiiri ile bu yıl birinci oldu.
Sekiz yıldır yaşadığı Türkiye'de Yunus Emre, Mevlana, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Orhan Veli, Nazım Hikmet, Tarık Dursun ve Erdal Öz'e ise hayranlığını gizleyemiyor. Hepsinden bir dize ya da bir söz kalmış aklında Petrovski'nin. Bugüne kadar 40'a yakın kitap yazdığını söyleyen büyükelçi, "Türkçe'ye çevrilen Kahire Büyüsü ile The Ascharians adlı kitabım 1988 yılında Makedonya'da yılın en iyi romanı seçildi" diyor.
Doğduğu şehir Ohrid'in insanlık tarihinin önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu belirten Petrovski, "Ohrid'de her yıl Struga Şiir Festivali düzenlenir. Uzun süre bu festivalin başkanlığını yaptım. Ünlü şairiniz Fazıl Hüsnü Dağlarca 1971 yılında bu festivalde ödül kazandı" şeklinde konuşuyor. Kitaplarında insanlığın ortak değerlerine ışık tutarak sevgi, anlayış ve saygı gibi evrensel mesajlar vermek isteğini ifade eden büyükelçi yıllar boyu sürekli savaştıkları için 1 milyon Makedonya'lının dışarda yaşadığını söylüyor. Tarihçi olmadığını ama yazılarında tarihin dayanak noktası olduğunu vurgulayan ve Uluslararası Yazarlar Birliği Üyesi olan Petrovski kitaplarını Türkçe'ye çevirmek ve çevirmen bulmak konusunda mali açıdan zorlandığını anlatıyor.

İstanbul'un dünyada istisna bir şehir olduğunu söyleyen Petrovski, "İstanbul tarihi mirası yönüyle çok zengin arşivlere sahip. Ancak bugün çağdaş yaşamın getirdiği bir bozulma var. İstanbul eskiyi yitiriyor ve yok oluyor. Nüfus patlaması, gecekondu sorunu var. Ve benim ilgimi çeken suç örgütleri var. İstanbul ile ilgili birçok şiir yazdım. Emekli olduğumda İstanbul'u her yönüyle anlatan bir kitap yazmayı düşünüyorum" diyor. 24 senedir diplomat olan Petrovski aynı zamanda Suudi Arabistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Özbekistan'ın da büyükelçiliğini yapıyor.