Kültür Sanat Şiddete karşı çıtır çıtır bir kitap!

Şiddete karşı çıtır çıtır bir kitap!

27.12.2012 - 10:16 | Son Güncellenme:

31. İstanbul Uluslar arası Kitap Fuarı’na bu yıl Çocuk Edebiyatı damgasını vurdu.

Şiddete karşı çıtır çıtır bir kitap

Beste Bal

Haberin Devamı

Fuar boyunca hemen her gün bir etkinlik düzenleyen Günışığı Kitaplığı’nın bu alanda oldukça iddialı olduğunu söylemek mümkün. 1996’dan bugüne çocuk ve gençlik edebiyatı alanında önemli bir boşluğu dolduran Günışığı Kitaplığı, çok başarılı bir seriye imza atıyor: Çıtır Çıtır Felsefe serisi.

Seriye 22. sıradan Şiddet ve Şiddetsizlik eklendi. İletişim sektöründe uzun süre çalıştıktan sonra karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaşan Brigitte Labbé ile Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olan Michel Puech, bu dizinin yaratıcıları. Çocuklar için hazırlanan bu kitaplarda kullanılan incelikli çizimler ise Jacques Azam’a ait.

Zaman zaman bizlerin dahi anlamakta güçlük çektiği ve ülkemizin yazık ki hemen her gününe damgasını vuran ‘şiddet’ içerikli olaylar, çocuklara oldukça temel bir şekilde aktarılıyor. Yaşamın içerisinde karşılaşabilecekleri örneklerle şiddet nedir, ne değildir, ona karşı nasıl bir tavır alınmalıdır sorularını adım adım sorarak çocuğun bir yaklaşım geliştirmesini sağlıyor. Anlatılan sadece insanların dünyası değil, canlı türleri arasındaki algı farklılıklarına da dikkat çekiyor. ‘Kendiliğinden ortaya çıkıveren şiddet, insanlara özgür bir davranıştır.’ tespitini yaparak anlatıma başlaması, iletişim sorunları ve onun doğurduğu anlaşmazlıkların büyük oranda insanları böyle bir çıkmaza sürüklediğine yapılan vurgu oldukça önemli. Çocukları şiddet yoluyla eğitmeye çalışan büyükler için de oldukça önemli bir rehber niteliğinde. Bir korku ve tehdit faktörü olarak kullanılan şiddetin, ilerleyen dönemlerde çocukların gelişimini olumsuz yönde nasıl etkilediğini de kavrıyorsunuz.Serinin diğer kitapları ile ele alındığında Çıtır Çıtır Felsefe, toplumun en genç bireylerini yetiştiren eğitmenler ve aileler için oldukça önemli bir kaynak.

Haberin Devamı

Yeni başlayacaklar için serinin diğer kitapları:

1)Aşk ve Dostluk

2)İyi ve Kötü

3)Adalet ve Haksızlık

4)Gerçekten ve Yalancıktan

5)Oğlanlar ve Kızlar

6)Güzellik ve Çirkinlik

7)Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz

Haberin Devamı

8)Savaş ve Barış

9)İş ve Para

10)Özgür Olan ve Olmayan

11)Doğa ve Kirlilik

12)Cesaret ve Korku

13)Mutluluk ve Mutsuzluk

14)Liderler ve Diğerleri

15)Başarı ve Başarısızlık

16)Haklar ve Ödevler

17)Ben ve Başkaları

18)Yaşam ve Ölüm

19)Beden ve Akıl

20)Zaman Çok ve Zaman Yok

21)Söz ve Sessizlik