Sağlık Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir? Sosyal Anksiyete Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir? Sosyal Anksiyete Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

04.03.2021 - 12:58 | Son Güncellenme:

Fransızcadan dilimize geçmiş olan anksiyete kelimesinin Türkçe karşılığı kaygı, tasa ve sıkıntıdır. Anksiyete bozukluğu, depresyondan sonra dünya genelinde en çok görülen psikolojik rahatsızlıkların başında geliyor. Sürekli tedirginlik hali ve duygu - durum bozuklukları, hastalığın temel belirtileri arasında yer alır. Sosyal anksiyete bozukluğu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir Sosyal Anksiyete Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

Anksiyete bozukluğu nedenleri ve belirtilerine göre birçok türe ayrılır. Obsesif kompulsif bozuklukta, kişi etrafındaki nesnelere ve kişilere karşı takıntılı bir ruh haline bürünebilir. Genellikle çocuklukta yaşanan olayların etkisiyle ortaya çıkan kaygı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu olarak tanımlanır. Sosyal anksiyetenin nedenleri ve belirtileri ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Sosyal anksiyete bozukluğu, insan ilişkilerini olumsuz etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta kişi kendisini ifade etmekte ve başkalarıyla iletişime geçmekte güçlük çeker.

Sosyal Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

1- Ağız kuruluğu:

Sosyal anksiyete bozukluğu böbrek üstü bezlerinin olması gerekenden fazla çalışmasına neden olur. Bu da ağız kuruluğuna yol açar.

2- Diğer insanlarla diyalog kurarken zorlanma:

En sık görülen belirtilerden biridir. Kişi, iş arkadaşlarıyla hatta aile üyeleriyle birlikte diyalog kurmakta zorlanır. Sürekli endişeli bir ruh halinde olduğu için günlük konuşmalara adapte olamaz. Bazı kişiler aşırı utangaç olurken, bazıları ise insanlarla iletişime geçmeye korkar.

3- Terleme:

Aşırı heyecanlanan ve utanan hastalar sık sık terler. Sosyal anksiyete bozukluğu aynı zamanda psikosomatik bir rahatsızlıktır. Psikolojik bir hastalık olsa da terleme ve ağız kuruluğu gibi birçok fizyolojik belirti ile birlikte ortaya çıkar.

4- Tikler:

Sosyal fobisi olan kişilerde tik bozuklukları ortaya çıkabilir.

5- İnsanlardan uzak kalma:

Bazı kişiler en olağan durumlar için bile kaygılanabilir. Bunun önüne geçmek için de insanlardan uzaklaşır ve kendi kabuğuna çekilir. Bu ise depresyonu ve stres bozukluğunu tetikler.

Sosyal Anksiyete Bozukluğunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sosyal anksiyete bozukluğunda tedavi yöntemlerinin başında terapiler geliyor. Hasta ve psikolog / psikiyatri arasında gerçekleşen terapilerde, kaygıyı tetikleyen nedenler bulunmaya çalışır. Nedenlerin bulunması için, kişi kendisini rahatsız eden şeyleri endişelenmesine neden olan olgularla birlikte anlatır.

Sosyal anksiyete çocukluk döneminde yaşanan bir olay ile yakından ilinti olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu ile benzer belirtiler taşıyan hastalığın tedavisinde hipnoz da kullanılmaktadır. Alternatif bir tedavi yöntemi olan hipnozda, kişinin bilinçaltına inilir. Kaygı ve fobilere neden olan etkenler ortaya çıkarılarak hastanın onlarla yüzleşmesi sağlanır.

 

Yazarlar