25.06.2019 - 13:56 | Son Güncellenme:
18-19 Haziran tarihlerinde Thermomix’in düzenlediği geziyle dillere destan Hatay mutfağını deneyimlemiş oldum. Yemekleriyle oldukça ün sahibi olan Hatay aynı zamanda Camii, Kilise ve Havranın yan yana olduğu bir şehir. Farklı dinleri ve inançları içerisinde yaşatan hoşgörü şehri Hatay'ı, sadece künefesiyle tanıdığım için bu şehre haksızlık ettiğimi fark ettim.
Hatay mı, Antakya mı?
Yazımda şehri anlatırken, hem Antakya hem de Hatay olarak bahsettiğimi fark etmişsinizdir. Peki, doğrusu nedir? Bu şehrin adı Hatay mı Antakya mı diye soranlar varsa hemen cevap vereyim.
Antakya, Hatay ilinin en büyük ilçesidir. Antakya ayrıca Hatay'ın büyük şehir olmadan önceki merkezidir.
Gelelim Hatay’ın bizi kendine hayran bırakan kültürel mirasına ve enfes yemeklerine…
Hatay’a geldiğimiz gibi sadece öğle yemekleri veren, tabelası bile bulunmayan Ali Mürdün Lokantası’nda aldık soluğu. Bakmayın öyle tabelası yok dediğime. Antakya'nın en meşhur yemeklerini enfes lezzetleriyle bu restoranda deneyimleyebilirsiniz.
Arkeoloji müzesi
Yemeğimizi Ali Mürdüm Lokantası'nda yedikten sonra kültürel bir tura çıktık. Bu seferki durağımız Antakya Arkeoloji Müzesi'ydi. Müze 'Ortaçağ ve İslami Eserler Bölümü'yle tamamlanmaktadır. Mozaik eserler bakımından Tunus’tan sonra dünyada ikinci olma özelliğini taşıyan Antakya Arkeoloji Müzesi'nde, Büyük İskender'in Hatay'a gelmesi ve sonraki süreçte komutanların kurduğu devletlerin eserleri ile sergi devam etmektedir.
St. Pierre Kilisesi
Mısırlı Döner’de döner tadımı
Alt tarafı bir döner dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu döneri tattıktan sonra bu söylediğinizden utanacağınızı garanti edebilirim. Hatay'a gittiğinizde Mısırlı Döner'e mutlaka uğrayın.
Liwan Otel Terası
Liwan Otel Terasında 'Humusçu Nedim Usta’nın Yeri'nin ünlü ustası Semir Yoğurtçu ve Thermomix şefi Zeynep Ağaoğulları’nın humus challenge'na şahit olduk. Semir Yoğurtçu’nun yaptığı humus da Thermomix'le hazırlanan humus da birbirinden lezzetliydi.
Vakıflı köyü 'Garbis’in Yeri'
Gezimin 2. gününde Vakıflı köyünü ziyaret ettik. Tamamı Ermeni vatandaşlardan oluşan bu köydeki Garbis'in Yeri'nde kahvaltımızı yaptık. Kahvaltısı müthiş olan bu yerin sade yağlı yumurtası, enfes lezzetteki tandır ekmeğini ve birbirinden güzel peynirlerini tattık. Antakya'ya yolu düşen herkesin Garbis'in Yeri'nde bu kahvaltıyı mutlaka deneyimlemesini tavsiye ediyorum.
Zeynep Ağaoğulları’nın Thermomix'le yapılmış özel lezzetlerini (baş biber kreması, fıstıklı beyaz çikolata soslu baş biberli brownie, tuzlu yoğurt, tarator, acı biber reçeli) karadut smoothie ve Kırkhan havucu & turunçlu smoothie'sini burada deneyimledim. Ve hepsinin lezzetine ayrı ayrı hayran kaldım. Teşekkürler Thermomix, teşekkürler Zeynep Ağaoğulları.
Musa Ağacı ziyareti
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Hz. Musa’nın toprağa diktiği asanın ölümsüzlük suyu sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yıllık geçmişinin olduğuna inanılan Hıdırbey Musa Ağacı doğal heybetiyle ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Halk arasında Abı Hayat olarak bilinen ölümsüzlük suyundan beslenen ağacın şimdiki heybetli ve gösterişli halini aldığı bilinmektedir.
Konak Restoran’da öğle yemeği
Konak Restoran’da Thermomix'in bize hazırlamış olduğu karadutlu dondurmanın tadının hala damağımda olduğunu söylemeden edemeyeceğim.
Teşekürler Thermomix...