Ağız ve diş sağlığı, Ramazan ayında daha fazla önem kazanıyor. 16 saatten fazla aç kalan oruçlular, ağız bakımını ihmal ettiklerinde, sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor .

Ramazan’da beslenme şeklinin değişmesi, tüketilen öğün miktarının ve sayısının azalması, ağız sağlığını etkiliyor. Buna, iftar ve sahurda tüketilen baharatlı gıdalar da eklendiğinde, ağız kokusu kaçınılmaz hale geliyor. Diş hekimi ve ortodonti uzmanı Dr. Hakan Dönmez, ağız kokusundan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

- Oruç tutanların en büyük şikayeti, ağız kokusu. Bunu önlemek mümkün mü?

Dişler fırçalanmadığında, sahurdan iftara kadar geçen sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, kötü kokuya yol açabilir. Bunu önlemenin yoluysa, diş macununu yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamaktan geçiyor. Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş etinin de iyice temizlenmesi gerekiyor. Mümkünse sahur ve iftar öğünlerinden hemen sonra dişler en az üç dakika detaylı şekilde fırçalanmalı.

- Ağzı hijyeni açısında özellikle sahurda tüketilmemesi gereken gıdalar var mı?

Gıdaların ağız kokusuyla yakından ilgisi var. Ağız kuruluğuna neden olan baharatlı yiyecekler, koku yaratabilir. Pırasa, domates ve kereviz gibi su içeriği bol sebzeleri tercih etmek, ağız kokusunun azalmasına yardımcı olabilir. Ramazan ayı boyunca lifli, bitkisel ürünlerin tercih edilmesi, tükürük akımını hızlandıracağı için ağız içi temizliğine destek verir.

RAMAZAN’DA AĞIZ BAKIMI

Çay ve kahve de ağız kuruluğunu artırır. Süt ürünleri genelde ağız kokusuna neden olur. Tok tutan peynir ve yumurta da kokuyu tetikler. Ancak dişler iyi fırçalandığında, sorun yaşanmaz.

- Diş ipi ve ara yüz fırçalarının ağız sağlığına katkıları nedir?

Çoğu diş rahatsızlığı, diş aralarından başlar. Fırçanın ulaşamadığı noktalar diş ipiyle temizlenmeli. Dişlerinizi günde iki kere fırçalamanın yanı sıra, bir kere de diş ipi kullanmanız gerekir. Her tür diş arasına girebilecek şekilde tasarlanan arayüz fırçaları, özel kıvrımları sayesinde köprüler, diş etleri ve diş mineleri üzerinde etkilidir.

Haberin Devamı

RAMAZAN’DA AĞIZ BAKIMI

- Bakım konusunda en sık yaptığımız hatalar neler?

Kişinin diş fırçalama süresi büyük öneme sahiptir. İdeal diş fırçalama süresi, en az iki dakika olmalı. Diş etlerini korumak için yumuşak bir fırçayla masaj yapılması tavsiye edilir. Fırçanın üç ayda bir değiştirilmesi gerekir. Zaman içinde fırçalar aşınır ve etkisini yitirir. Çürümeyi hızlandıracağı için şekerli ürünlerden vazgeçilmeli. Asitli içecekler ise lekeye yol açar. Dişleri karbonat ya da limonla beyazlatmaya çalışmak da zararlıdır.

RAMAZAN’DA AĞIZ BAKIMI

ESTETİKLE İLGİLİ 10 İLGİNÇ GERÇEK

Çok eski zamanlardan günümüze ulaşan kayıtlar, antik çağlardan beri plastik cerrahinin uygulandığını gösteriyor. Son 50 yılın en popüler konusu haline gelen plastik cerrahi; kozmetik olan ve olmayan ameliyatlar, rekonstrüktif cerrahi, estetik cerrahi, mikro-cerrahi gibi alanları kapsıyor. Estetik cerrah Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu, bu alandaki 10 ilginç gerçeği derledi:

RAMAZAN’DA AĞIZ BAKIMI

1 - Plastik kelimesi, Yunanca ‘Plastikos’tan türetildi. Anlamı, form vermek. 15’inci yüzyılda yaşayan İtalyan cerrah Gaspare Tagliacozzi, günümüz plastik cerrahisinin babası olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

2 -Cerrahi tekniklerdeki yenilikler, 1’inci Dünya Savaşı sırasında başladı. Cerrahlar, yaralanan hastaların doğal hallerine kavuşmaları için çaba gösterdi ve bu alanda çığır açtı.

3 - Antik Roma’da, plastik cerrahi, yara izlerini gidermek için yapılıyordu. O dönemde sırttaki yaralar insanlar için utanç vericiydi. Yara izleri eski plastik cerrahi teknikleriyle yok edilmeye çalışılıyordu.

RAMAZAN’DA AĞIZ BAKIMI

4- İlk meme büyütme ameliyatı, Almanya’da bir şarkıcıya yapıldı. Sırtındaki büyük yağ kitlesi alınarak, memesine nakledildi.

5 - İlk burun estetiği operasyonu, M.Ö. 600 yılında Hindistan’da gerçekleşti. Vücudun farklı yerlerinden alınan deri, burnun yeniden şekillendirilmesi için kullanıldı. Burnun hava alabilmesi için de ahşap tüpler yerleştirildi.

6 - İlk modern liposuction ise 1977 yılında Fransa’da Dr. Yves-Gerard Illouz tarafından geliştirildi. Ameliyat, yağ fazlalığı olan bir kadına uygulandı. Hastanın sırtında herhangi bir yara izi kalmadan yağ çıkarıldığı için ameliyat tarihe geçti.

7 - Sigorta poliçesi kapsamında gerçekleşen ilk plastik cerrahi ameliyatı, ABD Başkanı Bill Clinton zamanında yapıldı. Kanun ayrıca, memeler arasında simetri elde etmek için göğüs büyütmeyi de kapsadı. Bu, hem plastik cerrahlar hem de hastalar için güçlü bir hamle olarak tarihe not düşüldü.

RAMAZAN’DA AĞIZ BAKIMI

8 - İngilizler, ilk kez 17 yüzyılda burun estetiği için plastik cerrahi prosedürlerini kullanmaya başladı. O zamandan beri de Avrupa’da ameliyatlar gerçekleştiriliyor.

9 -Eski Mısır’da ölenlere estetik müdahale yapılırdı. Ölümden sonraki yaşamda ölülerin birbirlerini tanıyabilmeleri için burunlarına küçük kemikler ve tohumlar konurdu.

10 - Bugün tüm dünyada en çok burun estetiği ve meme büyütme ameliyatı gerçekleştiriliyor. Vakaların yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor.