Editörün Seçtikleri ‘Türkiye mozayiği’ barış için yürüdü

‘Türkiye mozayiği’ barış için yürüdü

27.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Türkiye mozayiği’ barış için yürüdü

‘Türkiye mozayiği’ barış için yürüdü



‘Türkiye mozayiği’ barış için yürüdü


Ortadoğu’da dengeleri değiştirebilecek kadar büyük olası Irak operasyonuna, dünyanın dört bir tarafında olduğu gibi, Türkiye’den de çok sayıda tepki geliyor. Çeşitli illerdeki protesto gösterilerine katılanlar, savaşın sadece kan ve gözyaşı getireceğini vurgulayarak, olası operasyona karşı çıkıyor.

Her görüşten insan
"Irak’ta savaşa hayır diyenler" dün yine meydanlardaydı. İstanbul’daki savaş karşıtlarının buluşma yeriyse Beyazıt meydanıydı. Saraçhane’deki belediye binası önünde sabah toplanan binlerce kişi, gösteri için son hazırlıklarını yaptı. Pankartlar açıldı, döviz ve bayraklar çıkarıldı. Sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti yöneticileriyle sanatçı, aydın ve yazarların yer aldığı kortej, Beyazıt’a doğru yürüyüşe geçti. Polisin oluşturduğu kontrol noktalarında tek tek aranan savaş karşıtlarının arasında en zıt siyasi görüşe sahip olanlar bile vardı. Bu farklılık, atılan sloganlara da yansıdı. Bir grup sık sık tekbir getirerek ABD ve İsrail bayraklarını yakarken, bir grup eşcinsel de, savaşa karşı olduklarını haykırıyordu.
Turistler de destekledi
Yabancı medya mensuplarının büyük ilgi gösterdiği gösteriye, turistler de destek verdi. Greenpeace üyelerinin yanı sıra, trampetli bir grup da meydanda yerlerini alanlar arasındaydı. Bazı gruplarla polis arasında yaşanan gerginlikler de kısa sürede yatıştırıldı.
DEHAP bayrakları bulunan bir grup, gösterinin sonunda, Abdullah Öcalan lehinde sloganlar atarak tramvay yolundan Sultanahmet’e doğru yürüyüşe geçti. Sultanahmet’e ulaşıldığında büyük bölümü dağılan gruptan bazı kişiler Tramvay Durağı’nın camını kırdı.



• Ankara’daki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde toplanan bir grup, olası savaşı protesto etti. Platforma üye kuruluşların temsilcileri, slogan attı, halay çekti, marşlar okudu.
• İzmir’deki eylemde katılımcılar, halkalar halinde el ele tutuşarak, "Savaşa karşı barış zinciri" oluşturdu. Mitinge engelliler de katıldı.
• Çanakkale’deki mitinge katılan CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı üyesi Ahmet Küçük’ün konuşması sırasında "Öcalan’a özgürlük" diye bağıran üç kişi gözaltına alındı.
• Yurt genelinde Diyarbakır, Antalya, Trabzon, Iğdır, Muş, Kocaeli, Batman, Eskişehir, Samsun, Amasya, Bartın, Giresun, Manisa, Kırıkkale, Nevşehir, Sivas ve Kahramanmaraş’ta düzenlenen mitinglerle de olası operasyon protesto edildi.
























Yazarlar