Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Renkli ve şekil değiştiren benler hastalıkların habercisi olabilir. Düzenli kontroller vücudumuzdaki benleri takip etmek, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhisi için oldukça önemlidir.

Benler cilt kanserinin habercisi olabilir

Gözlemleriniz sonucu benlerinizin arttığını ve renk değiştirdiklerini düşünüyorsanız mutlaka alanında uzman bir dermatoloji uzmanına danışmanız gerekiyor demektir.

Vücudumuz çeşitli yerlerinde bulunan benler derinin zararsız değişkenliklerindendir. Derinin rengini veren hücrelerinin çoğalmasıyla gelişirler. Genellikle düz ya da kabarık olurlar. Renkleri ise pembe, siyah, kahverengi olabilir. Doğum anından başlayıp çocukluk yaşına kadar benler gelişimini sürdürürler. Zaman içinde kaybolabileceği gibi sonradan da çıkabilir.

Haberin Devamı

 Benler kimi zaman hastalıkların habercisi olabilir ve kansere dönüşebilir. Kansere dönüşmesinin ise temel nedeni güneş faktörüdür. Bu sebeple benlerin yazın kansere dönüşme ihtimali daha fazladır. Aşırı ve yüksek dozda maruz kalınan güneş ışınları tehlikeli durumlara sebep olabilir. Özellikle koy renk melanom içeren benler kansere dönüşme açısından daha fazla risk taşır.

Benlerin birden fazla çeşidi vardır

Doğuştan olan benler birkaç milimetreden geniş olabilir. Bu tip benler melanom adı verilir ve cilt kanserine dönüşme olasılığı oldukça yüksektir. Bazı benlerin etrafında beyaz halka görülebilir. Bu tip benlere ise ergenlik döneminde sıkça rastlanır. Zararları yoktur ancak zaman içinde iyi izlenmelilerdir.  Etrafında bulunan beyaz halkanın kalkması sağlık sorunun habercisi olabilir. Böyle durumlarda mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır ve şüphe duyulan durumlarda biyopsi işlemi gerekebilir.

En dikkat edilmesi benler ise Clarak Nevüs anı verilen şekilsiz benlerdir. Kenarları düzensiz, gereğinden büyük bu benler cilt kanserinin habercisi olabilir. Genellikle aile öyküsünde kanser hastalığı olan kişilerde görülür.

Dikkat edilmesi gereken durumlar ise;

-Benlerin hızla büyümesi

-Asimetrik olması

-Düzensiz kenarları

-Ben içerisinde siyah, mor, kırmızı gibi çok sayıda renk oluşumu

Haberin Devamı

-Nodül tarzı sertlik ve kabarıklık

-Ana benin çevresinde yavru benlerin oluşması

-Benlerin kaşınıp, ağrıması

-Ben etrafındaki lenf bezlerinde şişmesi

Düzenli kontrol önemli

Benleriniz şekil – renk değiştiriyorsa ya da erişkin dönemde çıkıyorsa hekime başvurulmalıdır. Dermatoskopi ile detaylıca incelendikten sonra ihtiyaç duyulması halinde biyopsi istenir. Bunun haricinde benin yeri kıyafet, tarak ya da tıraş bıçağının zarar verebileceği bir konumda ise zarar görmemesi için alınabilir.

Benlerden kurtulmak ise oldukça kolaydır. Kabarık benler tıraşlama yöntemi ile kolaylıkla alınabilir. Derinin içinde olan benler ise lokal anestezi ile uyuşturulur. Ardından cerrahi bıçak ya da koter ile çıkartılır. Cerrahi işlem uygulanan yerlerde çizgi halinde iz kalabilir.

Benlerinin sebep olabileceği risklerden korunmak kolay

Benlerinin sebep olabileceği risklerden korunmak yöntemleri oldukça kolaydır. Ayda bir kişisel cilt muayenesi yapabilirsiniz. Değişiklik gördüğünüz benleriniz var ise uzman hekime başvurmalısınız. Çok sayıda ben ve kanser geçmişi var ise doktor eşliğinde kontroller gerçekleştirilmelidir.  Güneş korumasız güneş ışınlarına mazur kalınmamalıdır. Günlük olarak en az 30 faktör ve üzerinde güneş koruyucu kremlerde kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca

www.instagram.com/drnezihkaraca/