Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok görülür

Çatlak görünümü, cilt altındaki liflerin bozulması sonucu ortaya çıkan görüntüdür. Sağlık açısından bir soruna yol açmaz fakat kişileri görünüm açısından rahatsız eder. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok görülür. Hızlı ve sık kilo alıp verme, hormonal değişiklikler, genetik faktörler çatlak oluşumunun sebeplerindedir.

Çatlak oluşumu cilt tabakası üzerinde bulunan elastin ve kolajen bağlarının zarar görmesi ya da kopması ile oluşur. Kopan bu bağlar gözle görülür çatlaklara yol açar. Çatlakların rengi kişiden kişiye değişebilir ve pembe, kırmızı, mor olabilir.

Haberin Devamı

Sık kilo alıp verme dışında çatlaklar en çok gebelik döneminde görülür. Bu çatlaklara gebelik çatlakları denir. En sık karşılaşılan diğer sebepler ise; cildin uzun süre aşırı gerilmesi, kasları birden geliştiren egzersizler, hormonal değişimler, doğum kontrol hapları, obezite, kronik karaciğer hastalıklarıdır.

Çatlak tedavisinde çeşitli yöntemler

Teknolojinin gelişmesi ile çatlak tedavisinde kullanılan yöntemlerde iyileşmiştir. Unutmamak gerekir ki çatlak görünüm tamamen düzeltilemez, çatlak oluşan bölge tamamen eski haline dönmez. Uygulanan tedavi yöntemleri ile çatlak derinliği azaltılıp cilt renginin eski rengine dönmesi sağlanabilir. Günümüzde tercih edilen yöntemler ise;

Fraksiyonel lazer ile tedavi

Çatlak tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Uygulama esnasında lazer ışıkları derinin altına kadar ulaşır. Bu sayede çatlak oluşan bölgede kolajen üretimi yapan dokular uyarılır. Artan kolajen üretimi ile cilt kendini toparlamaya başlar. Fraksiyonel lazer tedavisinde en önemli nokta alanında uzman hekiminin işlemi yapmasıdır. Yanlış uygulamalar sağlık sorunlarına yol açabilir.

Radyofrekans ile tedavi

Radyofrekans cihazında bulunan iğneler ile çatlak olan bölgeye radyofrekans dalgaları verilir. Bu dalgalar sayesinde kolajen üretimi arttırılması hedeflenir. Uygulamanın süresi ise çatlakların derinliğine ve rengine göre kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Dermaterapi ile tedavi

Haberin Devamı

Uygulama sırasında kullanılan dermaroller cihazları kullanılır. Dermaroller üzerindeki yüzlerce mikro boyuttaki iğne ile kanalcıklar oluşturulur. İşlemin daha etkili olması için kök hücre ekstreleri kullanılabilir.

Platelet Rich Plasma (PRP) ile tedavi

Kişinin kendi kanı da tedavi yöntemlerinden biridir. Kişinden kal alınır ve alınan kan ayrıştırılır. Kullanıma hazır olan kan çatlağın olduğu bölgeye enjekte edilir. Fraksiyonel lazer yöntemi ile bir arada uygulandığı zaman daha kısa sürede sonuç almak mümkündür.

İlaç ve kremler ile tedavi

İşlemlerin haricinde içerisinde C vitamini, glikolik asit ve tretinoin bulanan ilaçlar çatlak tedavisini desteklemek için kullanılır. Kullanılacak ilaçları mutlaka uzman hekim tavsiyesi ile almak gerekir.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca