Genel Sağlık Yaban Mersini Faydaları Nelerdir? Kuru ve Taze Yaban Mersini Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir? Kuru ve Taze Yaban Mersini Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

03.12.2021 - 17:35 | Son Güncellenme:

Fundagiller ailesinden gelen yaban mersini şifa deposu meyveler arasında yer alır. Faydaları saymakla bitmeyen yaban mersininin ana vatanı Kuzey Amerika’dır. Yüksek oranda C vitamini içeren yaban mersininin tazesi kadar kurusu da pek çok sağlık problemine iyi gelir. Demir açısından zengin bir besindir. İnsan sağlığı açısından faydalı vitamin ve mineraller bulundurur. Ancak aşırı tüketiminin zararları olabilir. Yaban mersini faydaları nelerdir? diyorsanız “Kuru ve taze yaban mersini neye iyi gelir, nasıl kullanılır?” içeriğimizden detaylıca öğrenebilirsiniz.

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir Kuru ve Taze Yaban Mersini Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır

Ülkemizde meyve olarak sıkça tüketilen yaban mersini oldukça faydalı besinler arasında yer alır. Zengin içeriğe sahip olan yaban mersini taze veya kuru olarak da tüketilir.

Haberin Devamı

Anavatanı Kuzey Amerika olan bir meyvedir. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde sıkça rastlanan yaban mersini bir şifa deposudur. 

Yaban Mersini Nedir?

Ana vatanı Kuzey Amerika olan fundagiller familyasına ait bir çeşit meyvedir. Yaban mersini, ayı üzümü, turna yemişi ve blueberry gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde sıkça rastlanan çokça da sevilen bir meyve olarak tanınmaktadır. Yüksek oranda C vitamini içermektedir. A,E,K vitaminleri ve magnezyum, fosfor, kalsiyum gibi gerekli mineralleri de barındırmaktadır. Demir açısından da zengin besinler arasındadır. Vücut için gerekli olan birçok vitamin ve minerali içeren yaban mersini tam bir şifa deposudur. 

Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Haberin Devamı

Yaban mersini birçok farklı şekilde tüketilmeye uygun bir meyvedir. Taze meyve şeklinde yenilebileceği gibi kuru meyve şeklinde de tüketilebilmektedir. Ayrıca reçel, turşu gibi yöntemlerle de farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Yaban mersini suyu sevilerek tüketilen hallerinden biridir. Kuru meyvelerinden ve yapraklarından çay yaparak da tüketilebilmektedir. Bu şifa kaynağı meyveyi birçok farklı şekillerde tüketebilirsiniz. 

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Şifa deposu meyve güçlü bir antioksidandır. Kansere karşı korunmak isteyenlerin tüketmesi gereken bir meyvedir. Bağışıklığı ve hafızayı güçlü tutar. Ayrıca kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır. C vitamini deposudur. Tansiyonu dengelemeye yardımcıdır. Kalp krizi riskini azaltır. Göz sağlığı için önemli bir besindir. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. İdrar yollarını temizler. Doğal bir antibiyotik etkisi bulunmaktadır. Tam bir lif kaynağıdır. Ayrıca doğal olarak bilinen bir sakinleştiricidir. Meyvenin antidepresan özelliği de bulunmaktadır. Yaban mersini kalorisi düşük faydaları sonsuz bir meyvedir. 

- Kan şekerini düzenler
- İdrar yollarını temizler
- Görme kaybına faydalı
- Beyin sağlığını korur
- Kalp hastalıklarından korur.
- Sindirim sistemini düzenler
- Kanserden korur
- Doğal antidepresandır
- Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır.
- Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
- Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
- Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
- Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
- Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
- Kan şekerini düşürür
- Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
- Kan kolesterolünü düşürür.
- Pektin içeriği yüksektir.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Gece görüş kabiliyetini artırır.
- HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
- Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
- Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
- Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.
- Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
- Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
- Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
- Damar sertliği oluşumunu engeller.
- Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.
- Sakinleştirici özelliği vardır.
- Ağız içi yaralarını iyileştirir.
- İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir
- Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir Kuru ve Taze Yaban Mersini Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır

Haberin Devamı

 

Kuru ve Taze Yaban Mersini Neye İyi Gelir?

Meyveyi kuru ve taze olarak farklı şekilde tüketebilirsiniz. Antioksidan özelliği ile öncelikle kansere karşı bir koruma sağlamaktadır. Taze meyvelerin kanı temizlediği bilinmektedir. Göz sağlığını korumak için vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlar. Kalp sağlığını korur. Kötü kolesterolü düşürür. Damar tıkanıklıklarını önler.

Bağışıklığı güçlü tutmak için mutlaka tüketilmelidir. Cilde parlaklık verir. Yüksek lif oranı ile kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca kan şekerini ve tansiyonu dengede tutmaktadır. Kuru meyve ise çay olarak kullanıldığında idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Özellikle sistit olarak bilinen hastalık üzerinde etkileri bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir.

Haberin Devamı

Kuru Yaban Mersini Çayı Nasıl Demlenir?

 2 tatlı kaşığı yaban mersini bir su bardağı sıcak suya ilave edilir. Bardağın üzeri kapatılarak demlenmeye bırakılır. 15 dakikalık bir süre demleme için yeterlidir. Demleme süresi daha uzun olursa çay acılaşabilir. 15 dakika sonra süzerek içebilirsiniz.

Sabah ve akşam 1 fincan olarak tüketmek faydaları için yeterlidir. Fazla tüketiminin herhangi bir zararı olmasa da günlük olarak 2 fincan yeterli gelmektedir. Özellikle bayanların regl dönemlerindeki huzursuzluk ve ağrılar için etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca sistit gibi idrar yolu rahatsızlıklarından bu çay sayesinde kurtulabilirsiniz. 

Yaban Mersini Kalorisi Nedir?

Yüksek lif içeren bir meyvedir. Uzun süren tokluk hissi sağlamaktadır aynı zamanda düşük kalorilidir. Taze meyve şeklinde 100 gr. yaban mersini 44 kaloridir. Bu nedenle özellikle kilo vermek isteyenlerin sık tükettiği besinler arasındadır. Hızlı kilo vermek isteyenler için büyük bir nimet olarak görülmektedir. Ayrıca yüksek besin değeri ile rejim yaparken zinde kalmayı sağlamaktadır. 

Yaban Mersini Nasıl Kullanılır?

- Yaban mersini taze, kurutulmuş, toz haline getirilmiş, ekstrakte edilmiş veya sıvı halde tüketilebilir.
- Kek, turta, reçel ve dondurma yapımında yaban mersini kullanılabilir.
- Ayrıca ferahlatıcı sağlıklı bir içecek hazırlamak için yaban mersini meyvesini kullanabilirsiniz.

 

Yazarlar