Sağlıklı Beslenme Yılbaşı sonrası arınma detoksu

Yılbaşı sonrası arınma detoksu

28.12.2015 - 16:02 | Son Güncellenme:

Yılbaşı gecesi alınan fazla kalori ve alkolün etkilerini vücuttan atmak için özellikle 1 Ocak günü beslenme ve yaşam şekline dikkat etmek gerekiyor. Yeni yılın ilk gününde uygulayacağınız detoks ile yeni bir yıla daha enerjik başlayabilirsiniz.

Yılbaşı sonrası arınma detoksu

Geç yattım geç kalkarım demeyin
Yılbaşı gecesi çok geç yatmış olabilirsiniz; ama uykusuzlukla mücadele etmek için bütün gününüzüuyuyarak geçirmeniz doğru değildir. Gün içinde yine çok erken olmasa da geç uyanmamaya çalışılmalıdır. Sabah kahvaltınızı çok geçe bırakmamak için brunch şeklinde yapabilirsiniz. Eğer kalkma saatini geciktirdiyseniz ardından güne ara öğün alarak devam edip, akşam yemeğini erken saatlerde yiyebilirsiniz. Rahat bir mide ile bugün erkenden uykuya dalmak da uykusuzluk sorununuza çözüm getirecektir.

Sabah kahvaltısına kuruyemiş ekleyin enerji kazanın
Uykusuzluk için gün içinde enerji verecek gıdalar tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltısına eklenebilecek kuruyemişler, 1 tatlı kaşığı kadar tahin ve pekmez ikilisi ve yumurta yeterlidir. Gün içinde bol su içmek, hareketli olmak, bol meyve ve sebze tüketmek günü enerjik geçirmenize yardımcı olacaktır.

Alkolün etkisini su içerek atın
Yılbaşı gecesi fazla kaçırılan alkolün etkisi 1 Ocak günü on beş bardağa yakın su içilerek atılabilir. Yine aynı şekilde meyve suları, bitki ve meyve çaylarından faydalanılabilir. Alkolün etkisini yok etmek için detoks çayı tüketebilirsiniz. Detoks çayı midenin rahatlamasına ve enerji depolanmasına da yardımcı olur.

Detox çayı
Bir kabuk tarçın + bir yeşil elmanın kabuğu + bir tutam mate yaprağı ve bir tutam ıhlamur ile çay ile detoks çayınızı yapılabilirsiniz. Mate yaprağı;vücuttaki ödemin atılımına, kan şekeri ve kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olur. Ihlamur; yangı ve ağrı gidericidir. Toksik etkenleri uzaklaştırır. Tarçın; kan şekerini dengeler, gaz ve şişkinliği giderir. İyi huylu kolesterolü yükseltir be antibiyotik etkisi vardır.

Gününüz yatarak değil hareketle geçsin
Bedensel yorgunluğunuzu bütün gün yatarak değil hafif hareketler yaparak atabilirsiniz.Bugünü evde geçirmek vücudumuzun dinlenmesi açısından faydalıdır. Yoğun alışverişler, sinema programları ya da yine yorulmanıza neden olacak aşırı hareketli aktivitelerden uzak durun.

Mide de dinlenmek istiyor
Bütün bir gece yiyecekleri sindirmekle uğraşan ve yorulan midenizi ertesi gün hafif yiyecekler tüketerek mutlu edebilirsiniz. Zeytinyağlılar, çorbalar ve salatalar mideyi dinlendirecek, bitki çaylarından rezene, anason gazşikayetlerinize iyi gelecek, melisa ve papatya çayları vücudun dinlenmesine yardımcı olacaktır.


1 günlük detoks sizi kendinize getirecektir
1 Ocak günü alkolün etkisinin atılması ve enerjik bir şekilde güne devam edilmesi için uygulanabilecek olan detox programları önemlidir.Kahvaltıyı hafif geçirdikten sonra günü bol sıvı gıdalar alarak ve bol su içerek geçirebiliriz. Gece boyunca yediklerinizintoksik etkisinden kurtulmak için c vitamini almalısınız. Portakal, mandalina, limon, yeşilbiber, maydanoz, domates tüketebilirsiniz. Domates vücutta fazla toplanan suyun atılmasına da yardımcı olacaktır.Bunların yanında muz hem mutluluk hormonu salımına hem de alkolle genişleyen damarların toparlanmasına yardımcı olacaktır.Gün içinde yulaf ezmesi ve muzu karıştırarak yapacağınız bir kaselik sütlü karışım bir öğlen öğünü yerine geçebilir ve mide ve bağırsaklarımızı rahatlatabilir.

Detoks için mönünüz

Kahvaltı: 1 yumurta ile yapılmış omlet, 1 dilim beyaz peynir, 2 adet ceviz içi ve bol yeşillik
Ara: Bir fincan detoksçayı
Öğle: 1 kase kremasız sebze çorbası (içerisine havuç, kabak, bir küçük patates karıştırılabilir), 2 yemek kaşığı lor peyniri + 1 çay kaşığı çörek otu karıştırılmış bol yeşillikli mevsim salatası
Ara: 1 su bardağı tarçınlı süt + saat 17:00 gibi bir fincan detoks çayı
Akşam: 1 kase sebze çorbası ve 4 yemek kaşığı semizotu ya da enginar salatası
Ara: 1 fincan detox çayı. Gün boyunca bol su içmeyi de unutmayın.

Uzm. Dyt. Nilay Keçeci

Yazarlar