Sağlık Yumuşak Doku Nedir, Nerelerde Bulunur? Yumuşak Doku Hasarları Nasıl Tedavi Edilir?

Yumuşak Doku Nedir, Nerelerde Bulunur? Yumuşak Doku Hasarları Nasıl Tedavi Edilir?

08.09.2021 - 13:20 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda birçok doku çeşidi bulunuyor. Bu dokular arasında yumuşak dokular da yer alıyor. Yumuşak doku hasarları da pek çok kişinin ilgisini çeken bir durumdur. Yumuşak dokuların nerelerde bulunduğunu merak ederek araştıran birçok insan bulunuyor. Yumuşak doku nedir, nerelerde bulunur? Yumuşak doku hasarları nasıl tedavi edilir? Soruları hakkında tüm bilgileri derledik.

Yumuşak Doku Nedir, Nerelerde Bulunur Yumuşak Doku Hasarları Nasıl Tedavi Edilir

Yumuşak doku, kıkırdak ve yağ dokusu gibi disklerden oluşmuş bağ dokularının farklı bir çeşididir.

Haberin Devamı

Yumuşak Doku Nedir? Nerelerde Bulunur?

İnsan vücudunda çok fazla doku modeli bulunuyor. Yumuşak doku modeli de bu doku modellerinden biridir. Genel anlamda bağ doku fonksiyonları yumuşak destek sağlamakla görevli dokulardır. Bağ dokuları, primer olarak proteoglikan ile hücresel elemanlardan oluşur. Bağ dokularının hasarlara ve darbelere karşı vereceği tepkiler farklıdır. Yumuşak dokular herkesin merak ettiği doku çeşitleridir. Yumuşak dokularda meydana gelen herhangi bir zedelenme ve travma durumunda doku bozulması oluşur.

Vücutta yaşanan bu durumlar dokunun çok zorlanmasıyla ortaya çıkar. Yumuşak doku bozulması şikayetleri genellikle dokuların zorlanmasıyla ortaya çıkıyor. Özellikle spor yapan kişilere yumuşak doku bozulması çok görülebiliyor. Bu durumların dışında alınan darbelerle yumuşak doku bozukluğu görülebilir.

Haberin Devamı

Çok hassas olan bu doku, genellikle darbelerle ortaya çıkar. Yumuşak doku aldığı darbe sonrasında genellikle morarır. Bu morarmanın nedeni alınan darbeye bağlı olarak kılcal damarların kanamasıdır. Kanayan bu kılcal damarlar morlukları da beraberinde getirir. 

Yumuşak Doku Hasarları Nasıl Tedavi Edilir?

Yumuşak doku zedelenmeleri genellikle travmalara bağlı olarak gelişir. Bu nedenden dolayı yumuşak doku hasarları kendini direk olarak gösterir. Yumuşak doku hasarlarının tedavi edilecek bazı durumları olabilir. Bu durumda kişilerin yaşadığı hasarlar doktorlar için önemli bir konudur. Yapılan fizik muayenesiyle nasıl bir tedavi yapılacağı doktor tarafından belirlenir. Bu hasarlar genellikle kişilerin geçmişte yaşadığı sakatlıklarla alakalı da olabiliyor.

Sürekli ağrı görülmesi ve şiddetlenmesi hastanın tedavi süreci için önemli bir konudur. Yumuşak dokulardan görülen hasarlar damar ve sinir yapılarının zedelenmesine yol açabilir. Özellikle bu bölgelerde uyuşmalar görülebilir. Genellikle dinlenme, soğu kompres ve yarayı sarma gibi tedavi yöntemleri uygulanarak ağrılar azaltılır.

Yazarlar