Geri Dön
Placebo 'Beautiful James'le beklentileri karşıladı mı?

Placebo 'Beautiful James'le beklentileri karşıladı mı?

Alternatif rock sahnesinin en önemli İngiliz gruplarından Placebo yıllar sonra yeni bir single'la aramıza döndü. Peki yeni Placebo albümünün müjdesini veren 'Beautiful James' şarkısı beklentileri karşıladı mı?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Loud Like Love'dan sonra kayıplara karıştılar

Alternatif rock grupları 90'ların sonunda ve özellikle de 2000'li yıllarda oldukça geniş bir hayran kitlesi yakalamayı başarmıştı. Alternatif rock sahnesinin İngiltere ayağında Radiohead, Muse ve Placebo gibi gruplar ses getiren işleriyle bir neslin alternatif rock'a olan bağlılığını sıkılaştırmıştı. 2000'ler sonrasında bu gruplardan Radiohead daha deneysel işlere ağırlık verdi, Muse ise biraz daha elektronik sularda gezinmeye başladı. Placebo ise her daim melodisi kuvvetli, benzer sound'larla belki daha seyrek aralıklarla da olsa karşımıza çıkmaya devam etti. 2013 yılında yayınlanan 'Loud Like Love'dan sonra Placebo biraz kayıplara karıştı desek hiç de yanlış olmaz. Bu uzun bekleyiş yeni bir albümle noktalanmaya başlayacak artık. Çünkü Placebo yepyeni bir albümle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

Yeni albümün ilk single'ı 'Beautiful James'

Placebo'nun yeni albümünün ilk single'ı olacağı belirtilen 'Beautiful James' geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Peki 'Beautiful James' nasıl bir şarkı? Gerçekten beklentileri karşıladı mı? Placebo'nun koyu hayranları arasında 1998 tarihli 'Without You I'm Nothing' ve 2000'de çıkan 'Black Market Music' oldukça popülerdir. Placebo ağzıyla kuş tutsa hayranları yine de bu iki albümü dinlemeye devam edecek, bunda hemfikiriz. Bana göre ise Placebo'yu Placebo yapan işler 2003'te çıkan 'Sleeping With Ghosts' ve özellikle de 2006'nın en sağlam albümlerinden biri olduğunu düşündüğüm, içinde neredeyse hiç boşu olmayan 'Meds' Placebo'nun başarısının nirvana dönemleridir diyebiliriz. 2009'daki 'Battle For The Sun'la başlayan 'kendini tekrar etme' dönemi 2013 tarihli 'Loud Like Love'da da devam etmişti. Placebo bu son iki albümde geniş kitlelere hitap etmekten çok klasik sound'una yakın işler ortaya koymuştu. Peki 'Beautiful James' tam olarak hangi çizgide? Bence direkt 'Loud Like Love'dan kopup gelmiş bir şarkı.

Daha çok grubun sıkı hayranlarına hitap ediyor

Melodik yapısı güçlü olan 'Beautiful James', standart bir 'son dönem' Placebo şarkısı. Bir 'Black Market Music' gibi 'hisli' değil, bir 'Meds' kadar 'zıpır' değil. Daha çok 'Loud Like Love'daki 'A Million Little Pieces'ın daha az melankolik hali gibi. Kötü mü? Asla değil. Ama söz konusu Placebo olduğunda çok daha güçlü şarkılar beklemek en büyük hakkımız. 'Beautiful James' daha çok sıkı Placebo hayranlarının seveceği bir şarkı. Onları geniş kitlelerle 'tekrar' tanıştıran, "Biz döndük!" diyebilecek kadar iddialı bir şarkı değil maalesef. İşin 'tık' boyutuna baktığımızda da 'Beautiful James' ilk hafta itibariyle çok da kendinden bekleneni verememiş durumda. Muhtemelen başta İngiltere olmak üzere birçok ülkenin resmi single listesini boş geçecek bir şarkı 'Beautiful James'. Elbette Placebo'nun tekrar üretmesi son derece şahane bir gelişme. Ama biz onlardan çok daha fazlasını bekliyoruz. 'Meds' gibi bir başyapıtın İngiltere'deki çıkış şarkısı olarak 'Because I Want You' gibi ortalama bir şarkının seçilmiş olmasını hatırlarsak, evet, yeni Placebo albümünün bir 'Black Market Music' olmasa da en azından 'Meds' gibi olma ihtimali geçerliliğini koruyor. Bakalım Placebo 'Battle For The Sun' ya da 'Loud Like Love' gibi sadece hayranlarının gönlünü mü kazanacak yoksa kimsenin kayıtsız kalamayacağı, alternatif rock'ı tekrar hareketlendirecek bir albümle mi karşımıza çıakcak...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler