Ramazan Aşı olmak orucu bozar mı? Oruçluyken iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Aşı olmak orucu bozar mı? Oruçluyken iğne yaptırmak orucu bozar mı?

11.03.2024 - 09:50 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında vatandaşlar tarafından araştırılan birçok soru Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden cevaplandı. O sorulardan bazıları da Oruçluyken dilaltı hapı alınır mı? Aşı olmak orucu bozar mı? oldu. İşte merakla araştırılan o yanıt...

Aşı olmak orucu bozar mı Oruçluyken iğne yaptırmak orucu bozar mı

Kalp hastalarının kullandıkları dilaltı hapı orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan hap, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu hap ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Haberin Devamı

DİYANET AÇIKLADI

Aşı tartışmaları ile ilgili olarak Prof. Erbaş, "Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da açıkladığı gibi gerektiğinde oruçluyken aşı olmakta bir sakınca yoktur ve bu durum orucu bozmaz" açıklamasını yaptı.