Ramazan Kusmak orucu bozar mı? Ağız dolusu kusmak orucu etkiler mi?

Kusmak orucu bozar mı? Ağız dolusu kusmak orucu etkiler mi?

11.03.2024 - 09:41 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının gelip çatlamasıyla beraber akıllarda birçok soru işareti beliriyor. Bunlardan biri de oruçluyken kusmanın orucu bozup bozmadığı. Yanlışlıkla su içilmesi gibi kusmak da oruçla ilgili kafa karıştırıcı sorunlardan biri.

Kusmak orucu bozar mı Ağız dolusu kusmak orucu etkiler mi

Ramazan ayına yeni adım atılan şu günlerde yanlışlıkla su içmek, niyet etmeyi unutmak veya niyet edildiği halde oruç tutmamak gibi sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Ramazan ayı boyunca orucunu kusursuz bir şekilde tutmak isteyenlerin kafasına birden fazla soru takılabiliyor. Oruç tutanların çoğunun kafasında bir de kusmanın orucu bozup bozmadığı sorusu var. Ramazan ayında sahur vakti yediğiniz fazla yemekler veya çok yağlı yemekler gün içinde oruçluyken size dokunabilir. Bu yüzden istemeseniz de kusma sorunuyla karşı karşıya gelebilirsiniz. Kusma durumunuzun az veya çok olması bir şeyi değiştirmez. Oruçluyken kusmak, ramazan ayında yanlışlıkla veya unutularak yiyip içilen şeylerin orucu bozup bozmaması durumlarıyla benzerdir.

Haberin Devamı

Kusmak orucu bozar mı

İster çok yediğiniz yemeklerden olsun ister de gün içinde açlıktan dolayı olsun, kusmak hiçbir şekilde orucu bozmuyor. Kusma eylemini isteyerek gerçekleştirmediğinizden dolayı tutmuş olduğunuz oruca kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Kusmadan sonra geri yuttuğunuz sıvı ya da yemekler de orucunuzu bozmuyor. Kusmanın orucu bozmaması durumu, elbette yanlışlıkla kusma durumunda geçerli. Bilerek ve isteyerek kusarsanız orucunuz elbette bozuluyor. İsteyerek kusmanız durumunda orucunuzu devam ettirmenizin anlamı kalmaz. Bu yüzden orucu bozmanın günahını da göz önünde bulundurarak hareket etmenizde yarar var.

Ayrıca “Zaten yanlışlıkla kustum orucum bozuldu,” diyerek kusmadan sonra yeme içmeye devam ederseniz orucunuz aynı şekilde yine bozulmuş olur. Böyle durumlarda ramazan ayı dışında tutmak şartıyla kaza orucu tutabilirsiniz. Kaza orucu, ne kadar gün oruç tutmadıysanız ramazan ayı dışında o kadar gün oruç tutmanız gerektiği anlamına gelir. Kaza orucunu, oruç tutmadığınız günlerin telafisi olarak görebilirsiniz. Bu yüzden ramazan ayında oruç tutmaya niyetlendiyseniz sahur vaktinde hafif ve tok tutacak yiyecekler yemenizde yarar var. Hafif ve tok tutan yiyecekler gün içinde zorlanmamanıza ve rahatça orucunuzu tutmanıza katkı sağlar. Bu önemli detaya dikkat etmeyin unutmayın!