Dünya ‘Bağımsızlık reddine saygı duyuyoruz...’

‘Bağımsızlık reddine saygı duyuyoruz...’

15.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak Federal Mahkemesi’nin, bağımsızlık referandumu ile ilgili “hiçbir bileşenin ayrılma hakkı olmadığı” yönündeki kararına saygı duyduklarını açıkladı.

‘Bağımsızlık reddine saygı duyuyoruz...’

IKBY hükümetinin, sorunların çözümü için anayasaya bağlılığı savunduğu belirtilen açıklamada, Irak anayasasının, “Irak Cumhuriyeti federal, bağımsız ve egemen bir devlettir. Hükümet sistemi parlamenter ve demokratik bir cumhuriyettir ve bu anayasa, Irakın bölünmezliğinin garantisidir” ifadelerinin bulunduğu 1. maddesinin nasıl yorumlanacağına dair verilen karara saygı duydukları belirtildi. Açıklamada, “Bu yöndeki her öneri konusunda tavrımız nettir. Her şeyden önce Ayetullah Uzma Seyid Sistani ve Iraklı bazı kişilerle Irak halkının dostu olan ülkelerin, sorunların Irak anayasasına göre çözülmesi konusunda, Federal Mahkeme’nin, anayasanın ilk maddesine atığta bulunduğu hükmüne saygı duyuyoruz” denildi. IKBY, açıklamasında, anayasaya ilişkin Yüksek Mahkeme kararının Erbil ve Bağdat arasında daha kapsayıcı ulusal bir diyaloğun başlangıcına temel olacağına inanıldığı da belirtildi.
25 Eylül’de yapılan referandum sonrası Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Federal Mahkeme’ye başvuruda bulunmuştu.

Haberin Devamı