Geri Dön
Sadri Alışık: Türk sinemasının 'Turist Ömer'i

Sadri Alışık: Türk sinemasının 'Turist Ömer'i

Oynadığı komedi filmleri ile sinemasever herkesin gönüllerine girmiş ve hayranlığını kazanmış olan daha çok 'Turist Ömer' olarak tanıdığımız Sadri Alışık'ın hayatına ve Türk sinemasına katkılarına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Çocukluktan başlamış


Sadri Alışık 1925 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Asıl adı Sadrettin olmasına rağmen anne ve babası onu 'Sadri' diye çağırdıklarından ötürü adı Sadri kaldı. İçindeki oyunculuk aşkı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamış Sadri Alışık'ın. Yaşıtları sokaklarda top koşturup, oyunlar oynarken Sadri Alışık piyesler hazırlayıp mahalle arkadaşlarına oyunlarını sunarmış. Tiyatroya olan bu aşkı da 6-7 yaşındayken bir sünnet gecesinde Naşit Özcan'ın 'Dede' tiyatorusunu izledikten sonra tutuşmuş.

'Günahsızlar'la...


Henüz daha ilkokuldayken 'İstiklal Piyesi' adlı oyunda 'Adalı Halil' başrolünü almış. Ailesinin Cağaoloğlu'na taşınması sebebiyle Cağoloğlu Halk Evi'nde tiyatroya başlamış Sadri Alışık. Daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne kaydolan Sadri Alışık yavaş yavaş ilk filmi olan 'Günahsızlar'a kendini hazırlamış ve şöhret basamaklarını hızla tırmanmış.

"Bu da mı gol değil..."


Genellikle değişen toplumsal değerler içinde güzelliğe tutkun, umutlu, yaşama sevinciyle dolu, dürüstülüğü ve doğruluğu özleyen insan tipini canlandıran Sadri Alışık, bu tiplemeyi en çok yansıtan 'Turist Ömer' filmleriyle de çok sevildi. Hatta o kadar sevildi ki Türk sinemasının, 7 tane çekilmiş 'Turist Ömer' filmi en uzun soluklu seri filmlerinden oldu. Sadece 'Turist Ömer'le değil 'Ofsayt Osman'ı ve "Bu da mı gol değil hâkim bey" repliği hafızalara kazındı ki bugün de hâlâ kullanıyoruz.

Daha birçok başarılı projelerde yer alan, hafızalarımıza neşesiyle, esprileriyle, güler yüzüyle kazınmış olan Sadri Alışık, 18 Mart 1995 yılında 70 yaşındayken hayata veda etti.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler