Geri Dön
Sağlıklı iletişim kurmanın yolları nelerdir?

Sağlıklı iletişim kurmanın yolları nelerdir?

Bugün birçoğumuz gerek sosyal çevremizde, gerek iş ortamında iletişim halindeyken birbirimizi anlamak, konuyu idrak etmek yerine çoğu kez ya konuşmayı kesiyoruz sözlerimizle. Veya 'bir an evvel konuşması bitse de ben konuşsam' diye bekliyoruz. Bu da sağlıklı iletişim kurmamızı engelleyen önemli faktörlerden biri. Peki sağlıklı ve etkili iletişim kurmanın yolları neler?

Meltem Arslan Yeşil
Meltem Arslan Yeşil

Beden dili ve göz teması

İletişim esnasında mimiklerimiz, ses tonumuz, hitabımız, oturma şeklimiz ve kişiyle doğrudan kurulan göz teması ilişkiyi güçlendiren, anlamlı ve güvenilir kılan önemli faktörlerdir.

İlgili ve etkin dinlemek

İletişim sırasında kişinin sözünü kesmeden, dikkatini vererek, duygu ve düşüncelerini önemsediğini belli eden, önyargısız söylemlerle konu bütünlüğünü sağlamak adına konuyla ilintili söylemlerde bulunup karşılıklı diyalog kurmak etkin dinlemenin önemli unsurlarıdır.

Empati kurmak

Karşımızdakine ne hissettiğini, ne düşündüğünü doğru olarak anladığımızı, olaylara onun bakış açısıyla baktığımızı hissettirir ve söylemlerde bulunuruz. Böylece yaşadıklarına duyarlı olduğumuz algısıyla samimi ve güvenilir ortam oluşur.

Üslup

Konuşma anında kullandığımız anlatım biçimi de sağlıklı iletişimin kilit noktalarından biri. Rica cümleleri, vurgu ve tonlamalar, doğru ses tonu kendini doğru ifade edebilmenin ve anlaşılabilirlik açısından oldukça önemlidir.

Aslına bakarsak kaliteli iletişime dair onlarca şey söyleyebiliriz. Bütünüyle bakacak olursak iyi ve etkin bir dinleyici iletişim kazalarına mahal vermez, söyleneni doğru anlar, doğru yorumlar, yerinde müdahalelerde bulunur. Karşısındakiyle anlaşılabilir ve güçlü bir bağ kurulur.

Ne diyelim? Anlaşılabildiğimiz günlere... Belki bir gün!

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber