Sigorta 'Hayat’ın önemi anlaşıldı

'Hayat’ın önemi anlaşıldı

07.10.2020 - 09:24 | Son Güncellenme:

Sigorta sektöründe büyüme yeniden hızlanırken, geçen günlerde açıklanan teknik kâr rakamları da sigortacıların yüzünü güldürdü. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı verilere göre, yılın ilk 7 ayında en fazla büyüyen branş ise 67.3’lik büyüme rakamı ile ile ‘hayat’ branşı oldu. Başta kamu bankaları olmak üzere bankaların verdikleri kredilerle birlikte hayat/emeklilik şirketlerince yapılan hayat sigortaları yanında bireylerin bağımsız hayat sigortası ürünlerine ilginin artması hızlı büyümenin temel nedenleri arasında yer aldı.

Hayat’ın önemi anlaşıldı

Türkiye’de hayat sigortası satışlarında ağırlığı bankaların verdikleri kredilerle birlikte yapılan hayat sigortası satışları (kredi bağlantılı hayat) oluşturuyor. Yakın geçmişte, bankadan sözgelimi konut kredisi aldıklarında, hayat sigortası yaptırmakta gönülsüz davranan bireylerin bu tavrı günümüzde biraz değişti. Sigortanın önemini anlayan bireyler, sigortayı artık, bir maliyet kalemi olarak görmüyor; gönüllü olarak yaptırıyor. Yılın ilk yarısında da konut ve taşıt kredilerinde faizlerin düşmesi ve başta kamu bankaları olmak üzere artan kredilerle birlikte yapılan hayat sigortalarında da artış yaşandı.

Haberin Devamı

Bağımsız ürünlere talep canlı

Son zamanlarda, tüketicilerin kredi bağımsız (serbest) hayat sigortasına ilgilerinin de arttığı gözlemleniyor. Sektörde bazı hayat/emeklilik şirketlerinin satışa sunduğu ‘prim iadeli’ hayat sigortaları söz konusu ürünlerin başında geliyor. Kurdaki dalgalanma, bu ürünlere de talebi artırmış durumda.

Hayat sigortası yaptıran konutunu kaybetmiyor

Bireylerin bankalardan kredi aldıklarında yapılan hayat sigortalarının önemini vatandaşa ve tüketici derneklerine de doğru anlatmak gerekiyor. Çünkü sigortayı kredi kullanırken ödenen ‘dosya masrafı’ gibi bir maliyet unsuru olarak görmek doğru değil. Bir bireyin sözgelimi, bankadan aldığı konut kredisi ile ev sahibi olduğunu düşünelim. Bireyin, kredi kullanırken yaptırdığı sigorta, tüm taraflara büyük yarar sağlıyor. Sigortalı, sakatlık, maluliyet vb. gibi durumlarda kendisini, vefatı halinde de geride kalan sevdiklerini güvence altına alıyor ve kredi borcunun bankaya ödenmesini sağlıyor. Böylece, bireylerin satın aldığı konutu kaybetme riski de ortadan kalkıyor. Sigortalı ve yakınları dışında banka da kendi alacağını güvence altına almış oluyor.

Haberin Devamı

‘HAYAT’I HIZLI BÜYÜTEN 5 NEDEN

Hayat sigortalarında bilgi ve bilinç düzeyindeki artış.

Kredilerle birlikte yapılan hayat sigortalarındaki canlılık.

Bağımsız hayat sigortası ürünlerine ilginin artması.

Covid-19’un etkisi, sigortaya daha fazla önem verilmesi.

2019’daki rakamların düşüklüğünden kaynaklanan ‘baz etkisi.’

İHTİYACINIZA YÖNELİK HAYAT SİGORTASI ÜRÜNÜ ALIN

Yıllık Hayat: Sigortalının belirlenen sigorta süresi içinde (sigorta süresi 1 yıl) vefatı durumunda, lehtar(lar)ına başlangıçta belirlenen teminat tutarını ödüyor. Vefat teminatının yanı sıra iş göremezlik, tehlikeli hastalık, vb. riskler için de teminat verilebiliyor.

Uzun Süreli Hayat: Sigortalının belirlenen sigorta süresi içinde (sigorta süresi 1 yıldan fazla) vefatı durumunda, lehtar(lar)ına başlangıçta belirlenen teminat tutarını ödüyor. Vefat teminatının yanı sıra iş göremezlik, tehlikeli hastalık, vb. riskler için de teminat verilebiliyor.
Prim İadeli Hayat Sigortası: Sigorta süresi sonunda risk gerçekleşmemişse primler sigortalıya döviz cinsinden geri ödeniyor.

Haberin Devamı

Birikimli Hayat: Risk teminatı ile birlikte birikim sağlamak amacıyla düzenleniyor ve teknik faiz oranında getiri garantisi veriyor.
Kritik (Tehlikeli) Hastalıklar Sigortası: Kanser, kalp krizi, multipl skleroz, felç vb. tehlikeli hastalıklara karşı sigortalıya güvence sağlıyor.
Eğitim Sigortası: Çocuk sahibi bir bireyin, vefat ve sakatlık gibi hayati risklerini teminat altına alıyor ve çocuklarının eğitimine aynı şartlarla devam edebilmesini sağlıyor