Geri Dön
Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes'ten bugüne sanat dolu bir hayat

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes'ten bugüne sanat dolu bir hayat

Arthur Conan Doyle, dünyanın en ünlü dedektifi Sherlock Holmes'un yaratıcısı... Gelin Sir Arthur Conan Doyle'nin yaşamına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Sanatçı bir ailede büyüdü

Arthur Conan Doyle, Charles Altamont-Mary Foley çiftinin oğlu olarak 22 Mayıs 1859’da İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da dünyaya geldi. Annesinin Kral Arthur’a hayranlığı sebebiyle ismini annesi koydu. Sanatçı bir ailede büyüdü. Dolayısıyla Arthur Conan Doyle de birçok romanın içinde büyüdü.

Her zaman yazdı

Katolik Cizvit Stonyhurst Hazırlık Okulu ve Stonyhurst Koleji’nde, daha sonra ise Edinburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudu. Hikâye geçmişi de bu dönemde başladı. Okurken kısa hikâyeler yazdı. İlk hikâyesi de Chambers’s Edinburgh Journal adlı dergide yayımlandı. Üniversiteyi bitirdikten sonra gemi doktoru olup Afrika sahillerine yelken açtı. Yıl 1882 olduğunda ise artık Plymouth kentinde bir muayenesi vardı. Fakat pek hastası olmuyordu. O da bu durumu fırsat bilip hikâyeler yazdı.

1885’te Louisa Hawkins ile evlendi ve bu evlilikten iki çocukları oldu. Evliliklerinin üzerinden 12 yıl geçtikten sonra Jean Leckie’ye karşı bir şeyler hissetmeye başladı Arthur Conan Doyle. Fakat sadakatinden dolayı ona açılmadı. İlerleyen yıllarda eşi veremden hayatını kaybetti. Arthur Conan Doyle ise 1907’de vakti zamanında âşık olduğu Jean Leckie ile evlendi. Conan Doyle’un ikisi ilk eşinden, üçü ikinci eşinden toplam beş çocuğu oldu.

Hem karısını hem oğlunu savaşta yitirdi

1890’da Viyana’da göz üzerine araştırmalar yapan Doyle, 1891’de oftalmolog olarak Londra’da bir muayenehane açtı. Fakat yine pek hastası olmadı ve böylece yeniden yazarlığa vakit ayırabildi. 1900’lerin başlarında parlamentoya girmek için aday oldu, hatırı sayılır oy da aldı fakat seçilemedi.

Arthur Conan Doyle için 1906 yılı, bunalımlarla geçen bir yıl oldu. Zira hem karısını hem oğlu Kingsley’i (savaşta yaralanıp zatürreden öldü) hem de birçok akrabasını savaşta yitirdi. Bu kayıplar, özellikle de oğlunu kaybetmesi, onu ruhani bir dünyaya itti. Oğlunun bir yerlerde yaşıyor olduğuna inandı.

Aramızda yaşamaya devam ediyor

Sherlock Holmes karakterinin ortaya çıkışı da oldukça ilginç. Karakter için ilk olarak Sherringford (ya da Sheridan) Hope idi. Fakat bu ad eşinin hoşuna gitmedi. O da sevdiği müzisyen Alfred Sherlock ile ünlü hukukçu Oliver Wendell Holmes’un soyadlarından yeryüzünün en ünlü dedektifini yaratmış oldu.

Sir Arthur Conan Doyle, 7 Temmuz 1930 yılında kalp krizinden hayatını kaybetti ve Minstead’deki kilise bahçesine gömüldü. Fakat ürettikleriyle aramızda yaşamaya devam ediyor Arthur Conan Doyle.

Benzer İçerikler